Neo #2 – 2015

Sveriges försvar – hur tänkte man?

År 2013 blev enveckasförsvaret ett nyord, ihop med e-cigarett och femtvå-diet. Sara Norrevik, tidigare sakkunnig hos försvarsminister Karin Enström och nu doktorand i säkerhetspolitik, redogör för de tankar och strategier som ligger bakom dagens svenska försvar.

Svensk utrikespolitik under det rödgröna styret har hamnat i fokus under de senaste veckorna. Neos krönikör Fredrik Johansson har noterat att Sverige nu siktar på att lansera en ny exportprodukt: medmänsklighet.

I början av året utbröt en stor debatt om svenska läroböcker i historia. Mansdominerade menade Dagens Nyheter i en granskning, utbildningsminister Gustav Fridolin kallade till sig läromedelsförlagen och krävde bättring. Dick Harrison ger Fridolin rätt, och hävdar att den sneda könsbalansen i historiska läroböcker är bara toppen på ett isberg.

Rödgrönt samarbete har problem även i Tyskland. Kjell-Albin Abrahamson rapporterar om att en delstat – Thüringen – nu för första gången regeras av en koalition som involverar ex-kommunisterna i Die Linke, vilket fått omfattande kritik.

I Neo nr 2 2015 läser du också om hur Anne Wibble räddade statsfinanserna på 1990-talet, om den amerikanske småstadssheriffen med examen i humaniora som inrett häktet med riktiga möbler och låter servera vällagad mat.

Neo nr 2 2015 finns i butik från den 31 mars.