Recension:

Chasing the scream

Johann Hari

av Mattias Svensson

Mattias Svensson recension  Gängen hugger hänsynslöst huvudet av folk, mördar gravida kvinnor och barn, allt för att kunna fortsätta styra med hjälp av terror. Motkrafterna är inte mycket bättre. En stat som låter en kvinna kokas till döds i en portabel­ cell i öknen alltmedan vakterna står vid sidan om och skrattar. När hon faller ihop och får allvarliga brännskador av cellgolvet är det ingen som bryr sig. Det är ju bara­ ­en knarkare. Johann Haris djuplodande reportage­bok handlar inte om IS-terrorister, men väl om fanatiker i krig: kriget mot drogerna. Hari låter oss möta langaren i gathörnet, mamman i Mexiko som aldrig fick rättvisa för sin mördade dotter och klinikerna i Portugal där missbrukare erbjuds en säng, läkarhjälp och skatterabatterade jobb i stället för ett tältfängelse i Texas öken (ja, staten ovan är USA). Livsöden, forskning och historia vävs ihop till en aktuell och gripande berättelse. Johann Hari • Chasing the Scream • Bloomsbury 2015 knark narkotika harm reduction Neo nr 2 2015

Gängen hugger hänsynslöst huvudet av folk, mördar gravida kvinnor och barn, allt för att kunna fortsätta styra med hjälp av terror. Motkrafterna är inte mycket bättre. En stat som låter en kvinna kokas till döds i en portabel cell i öknen alltmedan vakterna står vid sidan om och skrattar. När hon faller ihop och får allvarliga brännskador av cellgolvet är det ingen som bryr sig. Det är ju bara en knarkare.

Johann Haris djuplodande reportagebok handlar inte om IS-terrorister, men väl om fanatiker i krig: kriget mot drogerna. Hari låter oss möta langaren i gathörnet, mamman i Mexiko som aldrig fick rättvisa för sin mördade dotter och klinikerna i Portugal där missbrukare erbjuds en säng, läkarhjälp och skatterabatterade jobb i stället för ett tältfängelse i Texas öken (ja, staten ovan är USA). Livsöden, forskning och historia vävs ihop till en aktuell och gripande berättelse.

Johann Hari • Chasing the Scream • Bloomsbury 2015.

Publiceringsdatum: 2015-05-26
Artikeln publicerad i Neo #2 – 2015

Lämna en kommentar