Recension:

Tänk om

Randall Munroe

av Patrik Strömer

Patrik Strömer recension Randall Munroe Tänk om – Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor Volante 2014  XKCD Neo nr 2 2015Patrik Strömer recension Randall Munroe Tänk om – Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor Volante 2014  XKCD Neo nr 2 2015

Randall Munroe är mest känd för XKCD och nördskojiga strippar på internet, där det också finns en egen wikisida som förklarar skämten för den som inte är lika slängd i programmering, grafer, fysik eller ekonomi. Boken bygger på olika läsarfrågor och besvaras också med en inställning som balanserar mellan allvar och fullkomligt vansinne. (Jo, en del av frågorna får också betraktas som vansinniga)

”Vad skulle hända om hela jordens befolkning samlades och hoppade jämfota?” är en typisk fråga. Svaret är att mänsklighetens kroppsvikt är försumbar jämfört med hela jorden, så stötvågen skulle bli svag och snabbt absorberas i jordskorpan. Men svaret tar inte slut där. Att sedan återbörda alla människor till sina hem, skulle misslyckas av logistiska skäl. De längst in skulle svälta ihjäl och ruttna innan de fått chansen att ta sig från platsen. Ja, så där håller det på. Det är tramsigt och kul, med en klinisk ansats som ger upphov till absurditeter. Kanske lär man sig något i sak, men boken är främst underhållning och ett dokument över att det är nyfikenheten och fantasin som är mänsklighetens största tillgång.

Sammantaget är det nedslående att leva i en tid då scientofobin tycks breda ut sig. Vetenskap döms ut som tyckande, medan tyckande upphöjs till värdegrunder. Att få ägna sig åt naturvetenskapliga fundamenta blir då både eskapism och en nödvändighet.

Randall Munroe Tänk om – Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor Volante, 2014

Publiceringsdatum: 2015-05-26
Artikeln publicerad i Neo #2 – 2015

Lämna en kommentar