Neo #4 – 2014

Schyman: ”Putin är inte mitt största problem”

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, tror inte att Sveriges trygghet ökar av att bestycka JAS-plan och befästa Gotland.

– Det är bara en pinsamhet, säger Schyman och förespråkar nedrustning. Feministerna kan komma att ta plats i riksdagen i höst. I Neo ställs Gudrun Schyman inför de svåra frågorna: Ska våldsamma fäder få delad föräldraledighet? Frodas manshatet på Fi:s kongresser? Och hur ser hon idag på sitt famösa tal om att samma förtryckande struktur råder i Sverige som i talibanernas Afghanistan?

En del svenskar lockas i alla fall av talibanernas strukturer. Per Gudmundson har kartlagt tonåringarna som åker för att bli jihadister i krigets Syrien, och varför de riskerar att bli ett säkerhetshot när de kommer hem igen.

De misshandlar och trakasserar unga kristdemokrater och folkpartister, ändå försvaras vissa politiska våldsverkare på kultursidorna och i korridorerna i de stora mediehusen. Ivar Arpi har tittat närmare på vänsterns goda, fina hat.

I Neo nr 4 2014 skildrar Torbjörn Elensky i ord och bild det idealistiskt dekadenta 90-tal då alla stilar blandades, Marika Formgren tar sig an demokraterna som ogillar åsiktsfrihet och så möter du Sanna Rayman, ledarskribenten som inte vill vara hejaklack.