Valets vinnare och förlorare

I våras lät vi några opinionsexperter satsa pengar på valresultatet. Nej, det blev inte jackpot för någon. Men en del av våra spelare vann i alla fall något. Allra bäst gick det för skribenten och Aftonbladetkrönikören Alice Teodorescu.

av Andreas Ericson

Andreas Ericson spela på valet val2014 Alice Teodorescu Torbjörn Sjöström Anna Dahlberg Svend Dahl Markus Uvell Malin Lernfeldt Aftonbladet Göteborgs-Posten Neo nr 6 2014

Alice Teodorescu vann 1 180 kronor och var därmed den som satsade sina pengar bäst av våra spelare. Hon satsade förvisso pengar på Fredrik Reinfeldt som statsminister efter valet, men hennes spel för 500 kronor på Sverigedemokraterna som tredje största parti och att Kristdemokraterna skulle få mer än 4 procent kompenserade för detta.

Grattis, hur känns det att vinna?

– Väldigt roligt, kanske ska satsa på en karriär som spåtant framöver?

Du trodde på att Sverigedemokraterna skulle bli tredje största parti och det slog ju in med råge. Hur kunde du veta det?

– Jag gissade på 12,5 procent! Under de senaste åren har jag skrivit mycket om integrationsfrågan och av de läsarmejl jag fått till sist dragit slutsatsen att antalet, inte minst borgerliga väljare, som i grunden är för en generös migration, under förutsättning att integrationen fungerar, tänkte proteströsta på Sverigedemokraterna. Dessa väljare har röstat på det parti som enligt deras mening adresserat frågan, trots att många av dem inte nödvändigtvis sympatiserar med deras lösningar. Därför är den potentiella väljargruppen större än det faktiska antal som röstade.

Fredrik Reinfeldt blev inte statsminister – varför inte?

– Därför att regeringen uppfattades som trött och visionslös. Men kanske är valförlusten det bästa som kunde hänt Alliansen. Nu får de möjlighet att i opposition utveckla idépolitiken, något som försummats särskilt under den andra mandatperioden.

Vad ska du göra för pengarna?

– Hemligt i dagsläget, men har en spännande grej på idéstadiet!

Eftersom du är vår bästa tippare – har du redan nu tips på ett säkert spel till valet 2018?

– Sverigedemokraterna får över 20 procent om inte övriga partier hittar nycklar till ekvationen generös invandring och världsledande integration, det sistnämnda förutsätter emellertid mod att se över de strukturella hinder på arbetsmarknaden som utestänger svaga grupper.

ANNA DAHLBERG vann 1152 SEK
Politisk chefredaktör på Expressen

MP blev inte tredje största som du trodde – skedde det något under valrörelsen som försämrade läget för dem tror du?

– Nej, deras genomklappning i valet är fortfarande något av ett mysterium, tycker jag. Det borde grävas mer i det. Men en gissning är att deras väljare är lättrörliga och att partiet lider av en omvänd SD-effekt: Många uppger gärna att de ska rösta på partiet, men när de väl står i valbåset slinker en annan valsedel ner i kuvertet.

TORBJÖRN SJÖSTRÖM, vann 0 SEK
Vd Novus

Hur väl lyckades opinionsmätningarna förutsäga valet tycker du?

– Det är lätt att tro att de missade grovt, men tittar man på vad våra undersökningar sa så fångade vi in att Alliansen skulle bli mindre än de rödgröna, men större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare samt att Fi inte riktigt skulle komma in i riksdagen. Något som ju fångar in det politiska läge som vi har just nu.

SVEND DAHL, vann 420 SEK
Chef Liberala Nyhetsbyrån

Du trodde inte Centern skulle hålla sig kvar i riksdagen – ändrades något under sommaren som gjorde att de klarade sig?

– Att man klarade sig kvar i Europaparlamentet gav partiet ett momentum. Inte minst började borgerliga väljare efter EU-valet överväga andra partier än moderaterna. Att Annie Lööf  hittade tillbaka till sin tidigare skärpa, skapade dessutom en tacksam medial historia om hur hon som varit nere för räkning lyckades komma tillbaka.

MARKUS UVELL, vann 688 SEK
Sverigechef för Kreab

Du satsade pengar på att Fredrik Reinfeldt skulle bli statsminister efter valet, vad gick fel?

– Det som framförallt gick fel var att Fredrik Reinfeldt ändrade sitt tidigare besked om att sitta kvar så länge inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamma blev större än Alliansen. Dessutom blev Moderaternas tapp till Sverigedemokraterna ännu större än jag trodde.

MALIN LERNFELT, vann 0 SEK
Ledarskribent Göteborgsposten

Du vann ingenting, är du besviken?

– Nej inte alls. Eller jo, jag är besviken på valresultatet, men absolut inte på utebliven spelvinst. Jag hade nästan räknat med det. Jag valde att inte spela taktiskt utan lade mina pengar på det jag hoppades och trodde på.

Publiceringsdatum: 2015-01-28
Artikeln publicerad i Neo #6 – 2014

Lämna en kommentar