Recensioner: I korthet

Ultravåld och moralkakor

Miljödilemman, nya moderater och varför man bör undvika att äta bland snygga människor.

av Vill du äta gott: undvik restauranger med snygga kvinnor eller där folk verkar ha trevligt.

David Owen • The Conundrum • Riverhead books, 2011

Effektiviseringar hjälper oss att konsumera mer. Att äta lokalt producerad mat är en lyx för folk som lever i överflöd, inte en lösning på hunger eller för klimatet. Hållbarhet är en tom fras. Författaren är obekväm för många, men svaret på Owens bekymmer om vi är beredda att rädda miljön genom att avstå kylskåp, transporter och tillväxt är nog helt enkelt: Nej. Vi får försöka ändå.

Tyler Cowen • An economist gets lunch • Dutton, 2012

Vill du äta gott: undvik restauranger med snygga kvinnor eller där folk verkar ha trevligt. Kompletterande förklaringar till USA:s kulinariska förfall på 1900-talet: alkoholförbudet och invandringsstoppet. Och för den som vill äta miljövänligt finns ingen väg förbi att man bör äta mindre nötkött och raffinerat socker, och mer grönsaker.

 

Anthony Burgess The Clockwork Condition • New Yorker 4 juni, 2012

Anthony Burgess återvänder till sin klassiska framtidsdystopi A Clockwork Orange från 1962 om en yngling som ”botas” från sin aptit på ultravåld i statens vård. När filmen kom tio år senare var BF Skinners förslag att göra människor lyckligare med hjälp av beteendemodifikationer på modet. I dag finns det fortfarande anledningar att försvara även en ond människa mot försök att påverka den fria viljan.

Anders Pihlblad • Ett partis fall och uppgång – berättelsen om de nya moderaterna • Natur & kultur, 2012

Alla svischar de förbi, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Bo Lundgren. Sympatiskt och ingående skildrade i en dramatisering av 2000-talets politiska maktskifte. Men efter 320 sidor lättlästa tomma kalorier slår man lite skamset igen boken och inser att man inte lärt sig särskilt mycket om politik.

Damian Thompson • The Fix: How Addiction is Invading Our Lives and Taking Over Your World • Collins, 2012

Damian Thompson, ledarskribent på Daily Telegraph, har skrivit en uppmärksammad bok om hur informationsteknologin göder en mängd olika destruktiva beroenden, som spel, socker och hårdporr. Varken våra kroppar eller psyken mår bra av sådan överkonsumtion. Beroendet av exempelvis porr och sociala medier orsakar ensamhet och alienation, enligt Thompson. Det är ett tankeväckande ämne för en bok, även om till exempel spelberoendet inte har ökat på senare år.

Artikeln publicerad i Neo #4 - 2012

Lämna en kommentar