Recension: Benn Steil

The battle of Bretton Woods

av Mattias Svensson

Mattias svensson recension Benn Steil The battle of Bretton Woods Neo nr 4 2013

Bretton Woods 1944. En kakofoni av långa utläggningar på misshandlad engelska, orimliga ryssar som måste kolla allt med Moskva och ogenerad politisk hästhandel. Det verkar vara fullkomligt kaos, men allt går enligt plan. Den nya världens ekonomiska institutioner Världsbanken och IMF hamnar i Washington.

I ett av utskotten sitter den världskände ekonomen John Maynard Keynes som ordförande. Hans uppgift är att lägga grunden för Världsbanken. Keynes är arrogant, avbryter och mästrar dem som begär ordet, och han är fullkomligt bortfintad.

I sitt eget utskott fifflar samtidigt den amerikanske byråkraten Harry Dexter White igenom en formulering som gör dollarn till ny världsvaluta och den enda med koppling till guldet.

Återstår bara den lilla detaljen att hjärnan bakom amerikanernas plan är sovjetisk spion.

Om det här varit fiktion hade jag avfärdat det som orealistiskt. Nu är det i stället en välresearchad genomgång av hur internationell politik blir till. Trots författarens kritik skildras huvudkombattanterna gediget och balanserat. Man ser komplexiteten, gråskalorna och jag känner till och med motvillig beundran för vänsterbyråkraten och sovjetspionen White.

Och ingen kan efter en sådan här bok säga att politik inte är spännande.

Läs intervjun med författaren Benn Steil här.

Artikeln publicerad i Neo #4 – 2013

Lämna en kommentar