Stjärnögt

av Mattias Svensson

– För staten handlar det om en ordningsfråga att gripa in mot ett samkönat par som kysser varandra i tunnelbanan. Men för dem handlar det om kärlek, och vad är viktigare än kärlek?

Jag tittar ut över seminariedeltagarna på en konferens i Istanbul, arrangerad av turkiska ALT, Association for liberal thinking. Jo, budskapet om värdet också av små, personliga friheter tycks gå hem. Efter att jag pratat kommer en flicka fram och frågar om hon får ta en bild på henne och mig. Jag känner mig lite som en rockstjärna.

Eller inte så lite om detta koncept involverar en självupptagen man med en mission att sprida sitt unika budskap.

Så originell är jag inte, inser jag snabbt. Den ena turkiska professorn efter den andra tar upp och diskuterar alla de svåra frågorna. Homosexuellas rättigheter, kurdernas rättigheter och tolerans för rika (men inte för att bli rik genom korruption) kommer upp. Så skärskådas och kritiseras polis och demonstranter i vinterns uppror i den närliggande Taksimparken. Allt mot en bakgrund av ”som Hayek sade” och referenser till Thomas av Aquino och Muhammed. Ett gifte mellan principer, tanketradition och aktuella frågor som jag inte vet när jag hörde senast i Sverige.

Frågorna under min vistelse är inte mindre intelligenta och pockande. 529 dödsdomar mot politiska motståndare förkunnades på samma dag i Egypten under den nya militärregimen. Tystnaden från väst har noterats här. Kan det vara för att islamisters liv är mindre värda? Jag hade själv missat TT-telegrammet i nyhetsflödet.

Vid den sista lunchen pratar jag lite mer med en flicka i slöja som inte frågat så mycket på seminarierna. Hon förklarar att politik är lite utanför hennes vanliga område. Hon studerar nämligen partikelfysik och kommer nästa år praktisera vid partikelacceleratorn i Bern.

När jag lämnar Istanbul är det jag som har en ny idol.

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2014

Lämna en kommentar