Proppen Orvar

Generationer

av Andreas Ericson

Pär Nuder – född 1963 – talade 2004 om ett ”köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda”. Foto: Frankie Fouganthin

Pär Nuder – född 1963 – talade 2004 om ett ”köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda”.
Foto: Frankie Fouganthin

Nu har det äntligen hänt! Det som på 1980-talet kallades ”jätteproppen Orvar” är borta. De sista i den stora svenska 40-talistgenerationen har nu nått den gamla traditionella pensionsåldern 65 år.

I USA kallas de baby-boomers, men i Sverige har vi alltid använt begreppet ”40-talisterna”. De föddes under och alldeles efter andra världskriget, växte upp under de goda åren på femtiotalet och revolterade mot allt 1968. Sedan tog de över. Under många år besatte de många stolar inom politik, företag och kulturliv. Lite för många stolar, tyckte de yngre. Kanske var det därför som Expressenjournalisten Maria Hörnfeldts öknamn ”Jätteproppen Orvar” blev så berömt när hon yttrande det i en tv-debatt 1984 mot de två äldre journalisterna Jan Guillou och Göran Skytte.

”Det blev ett otroligt genomslag. Jag kunde inte åka buss eller tunnelbana på ett halvår för alla som kände igen mig och ville debattera. Jag fick stora lådor med brev varje dag till Expressen. Det mesta var beundrarpost”, berättade Hörnfeldt (eller Utterbäck som hon numera heter) för tidningen Chef 25 år efter. (Men hon lade samtidigt till: ”I dag ser jag med mer ömsinthet på både mig själv och 40-talisterna.”)

Pär Nuder – född 1963 – var inte lika försonlig när han 2004 omtalade den äldre generationen som ett ”köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda”. Chefen Göran Persson – själv en del av köttberget – blev förtörnad och den dåvarande finansministern fick be om ursäkt.

Propp eller köttberg – nu har de i alla fall nått pensionsåldern. Men ingenting talar för att detta kommer att hindra dem. Som välnärda barn av Sverige under rekordåren kommer nog 40-talisterna att låta höra tala om sig i många år till.

Publiceringsdatum: 2015-03-24
Artikeln publicerad i Neo #1 – 2015

Lämna en kommentar


En kommentar

  1. Marre says: 4 maj, 2015 kl. 11:41

    Och ändå har vi inte fått den skriande arbetskraftsbrist som man varnat för, och som använts som ett argument för den enorma invandringen.
    Nu har vi både en massa pensionärer och en massa invandrare att försörja. Grattis Sverige!

    Svara