Polisrazzia mot eko-viner

Alkoholpolitik

av Mattias Svensson

Peders brott? Han har ett företag som hjälper privatpersoner att importera ekologiska kvalitetsviner från mindre vingårdar i Österrike. Viner som inte finns i Systembolagets begränsade sortiment.  Foto: Privat

Peders brott? Han har ett företag som hjälper privatpersoner att importera ekologiska kvalitetsviner från mindre vingårdar i Österrike. Viner som inte finns i Systembolagets begränsade sortiment.
Foto: Privat

Onsdagen den 19 mars blev en annorlunda dag i Peder Molins liv. En piketbuss full av poliser slog då till mot hans kontor i bostadsområdet Hjorthagen i Stockholm. Peders brott? Han har ett företag som hjälper privatpersoner att importera ekologiska kvalitetsviner från mindre vingårdar i Österrike. Viner som inte finns i Systembolagets begränsade sortiment. Vid tillslaget beslagtogs drygt 20 förpackade försändelser som skulle till svenska kunder.

– Åklagaren försöker få det till att min verksamhet skulle vara detaljhandel, säger Peder Molin till Neo.

Själv menar han att verksamheten är helt i enlighet med lagen, som medger privatimport.

– Jag är sedan dag ett registrerad hos Skatteverket, med bankgaranti och har betalat skatt för varenda flaska vin. Och det handlar om distanshandel, mitt kontor är ibland mellanlandningsstation men där varken packas eller säljs viner.

Omständigheterna kring polistillslaget är märkliga. I dag finns omkring 95 företag som hjälper svenskar att importera vin. Peder Molins firma Handlavin är en av de minsta, en sidoverksamhet där importen snarast gått med förlust, och liksom nio andra registrerad i Sverige. Ändå är han den ende som polisen slagit till emot.

I bakgrunden finns en konflikt där Systembolaget genom omfattande lobbyarbete försöker få bort den legala vinimporten. Precis som inför IOGT-NTO:s polisanmälan mot ett antal importörer 2011 har Peder Molin kunnat konstatera en betydande webbtrafik från Systembolaget på sin sajt inför polistillslaget, vilket han dokumenterat på sin hemsida.

Efter polisrazzian har Peder Molin beslutat att lägga ner sin importverksamhet. Men han är glad över det betydande stöd han fått i sociala medier och av sina kunder.

– Jag har 20 kunder som fått sina beskattade viner beslagtagna. Ingen har hört av sig och velat ha pengarna tillbaka, flera har där-emot hört av sig och uttryckligen sagt att de inte vill det. Det värmer, de är ju också drabbade.

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2014

Lämna en kommentar