Nya fascister på våra gator

Islamistpartiet har fått en svensk lokalavdelning.

av Per Gudmundson

Hizb ut-Tahrir är ett globalt politiskt parti som verkar för att avskaffa rådande statsskick och återupprätta det islamiska kalifatet. Man vill med andra ord slopa alla statsbildningar och bilda en enda stor gudsstat. På många håll i arabvärlden har rörelsen länge varit förbjuden, men i väst har Hizb ut-Tahrir kunnat agera fritt i skydd av den demokrati partiet vill avskaffa. Partiet är dock kontroversiellt även här. ”Fascism”, skrev Göteborgs-Postens Lars Åberg efter att ha bevittnat organisationens framfart utomlands (26/1 2011).

Partiet har en skandinavisk avdelning i Danmark, men ingen organisation i Sverige. Fram tills i år, vill säga.

Under den så kallade arabiska våren har Hizb ut-Tahrir fått en nytändning. Dels har man kunnat avancera i Mellanöstern när diktatorer har störtats, dels har man här i väst kunnat framställa sig som representanter för folkliga och nära nog demokratiska uppror.

Under 2012 har partiets funktionärer framträtt vid en rad arrangemang i Sverige. Under en helg i februari hölls både en konferens i Stockholm och en demonstration utanför Syriens svenska ambassad. Samma persongalleri framträdde även vid en religiös ceremoni i mars, och i maj hölls en manifestation i Rinkeby.

Men Hizb ut-Tahrir har inte organiserat detta öppet. I stället har en relativt ny organisation, ”Muslimska Multinationella Föreningen” (MMF), stått som arrangör. En snabb kontroll visar dock att MMF har sitt säte hemma hos den svenske medborgaren Khairi Shawasha, aktivist i skandinaviska Hizb ut-Tahrir, och att MMF har som syfte att återupprätta kalifatet, precis som Hizb ut-Tahrir. Bland de ledande medlemmarna i MMF finns vidare en rad personer som är aktiva i Hizb ut-Tahrir. Muslimska Multinationella Föreningen är med andra ord en frontorganisation.

Som vanligt när det gäller islamisk extremism har Hizb ut-Tahrir kunnat bygga upp denna svenska gren helt utan bevakning från tidningar, radio eller tv. Medieskuggan verkar vara något vi får vänja oss vid. Det är som Belinda Olsson, programledare i SVT Debatt, skrev i sin kolumn i Aftonbladet: ”Svenska journalister tycker det är jobbigt med islam” (7/6-12).

När det gäller Hizb ut-Tahrirs svenska avdelning tycks det i och för sig inte nödvändigt att stoppa pressarna. Kalifatet ser inte ut att vara i omedelbart antågande. Evenemangen har varit glest besökta, och MMF:s Facebookgrupp har i skrivande stund bara 116 medlemmar. Vilket inte förvånar, givet att Hizb ut-Tahrir är hängivna som KPML(r) och klär sig som traditionella mormoner. Även gatudemonstrationerna är könsseparerade.

Vad som borde belysas är dock hur till synes lätt dessa antidemokrater kan beblanda sig med den så kallade islamiska mittfåran.

En av Hizb ut-Tahrirs svenska företrädare är Lway Al-Maeeni. I sitt tal vid marsmötet sade han att det anfall som dödade Usama bin Laden var en ”våldtäkt” på islam, och att införandet av demokrati och mänskliga rättigheter likaså var en ”våldtäkt” på muslimer. Al-Maeeni är ordförande för KTH Muslimska Studenter, en lokalförening i det stora ungdomsförbundet Sveriges Unga Muslimer.

Hur kan det komma sig?

Artikeln publicerad i Neo #4 - 2012

Lämna en kommentar