Brooke Magnanti

”Man behöver inte ta skada av att sälja sex”

Hennes blogg om livet som callgirl i London har hyllats av kritikerna och följts av miljoner läsare världen över. I höstas kom Brooke Magnanti, disputerad forskare vid universitetet i Bristol, ut som kvinnan bakom pseudonymen Belle de Jour. Neo har talat med henne om brittiska feminister, den svenska sexköpslagen och om dem som trodde att hon var en bluff.

av Paulina Neuding

Brooke Magnanti arbetade som call girl medan hon doktorerade i London, och bloggade om sina erfarenheter. Foto: Richard Saker/Guardian News & Media Ltd 2009

Brooke Magnanti arbetade som call girl medan hon doktorerade i London, och bloggade om sina erfarenheter.
Foto: Richard Saker/Guardian News & Media Ltd 2009

Brittiska The Guardian har beskrivit Brooke Magnantis identitet som ”en av decenniets mest välbevarade litterära hemligheter”. När en före detta pojkvän var på väg att avslöja henne i höstas valde hon att gå ut i The Sunday Times och berätta att hon låg bakom den prisbelönta bloggen Belle de Jour – Diary of a London Call Girl. Därmed satte hon också punkt för spekulationerna om att det egentligen var en etablerad författare som låg bakom hennes skrivande. Det visade sig att Magnanti jobbade som callgirl i London medan hon skrev på sin doktorsavhandling, och att bloggen och hennes båda böcker verkligen var självbiografiska.Brooke Magnanti Belle de Jour Neo nr 2 2010 intervju Paulina Neuding fakta

När du fortfarande var anonym spekulerades det i att din blogg skulle vara fiktiv och skriven av någon etablerad författare. Zadie Smiths namn förekom bland annat. Hur reagerade du på det? Var det smickrande eller tycker du att det gav uttryck för uppfattningen att en prostituerad omöjligen kan skriva så bra eller vara så rolig?

– Det var faktiskt allt annat än smickrande. Jag blev avfärdad som en bluff eftersom jag inte passade in i folks enkelspåriga världsbild. Sanningen är ju att det finns smarta, välordnade och trevliga sexarbetare, precis som i alla andra branscher. Man är inte mindre balanserad eller hel som människa för att man tar betalt för sex.

Du har på det stora hela en positiv erfarenhet av prostitution, men hur vanligt tror du att det är?

– Utifrån vad jag hört så är det inte ovanligt att kvinnor som arbetar som jag gjorde har liknande erfarenheter. Om man bara gör det för pengarna, och hänger kvar under en begränsad tid, slutar när man själv vill och har ett fungerande liv så tar man förmodligen ingen skada.

Dina texter har sannolikt förändrat vårt sätt att diskutera prostitution och kvinnors sexualitet. Var det din avsikt?

– Det var inte min avsikt, men om det stämmer så är det utmärkt. Jag vill tro att det har ändrat vissa människors okunniga föreställningar om prostitution. Jag hoppas också att det leder till att vi ställer oss frågan: Om det var så positivt för mig, vad kan vi göra för att förbättra situationen för dem som har sämre erfarenheter?Brooke Magnanti Belle de Jour Neo nr 2 2010 intervju Paulina Neuding citat

Är du feminist? 

– Ja. Jag tror på alla människors lika värde. Alla människor, oavsett kön eller arbetssituation, har rättigheter som ska skyddas i lag. Men jag anser även att feminismen, så som den kommer till uttryck i Storbritannien, är irrelevant. Folk har tagit fokus från kvinnors grundläggande rättigheter globalt och ägnar sin tid åt att diskutera de  politiska implikationerna av högklackade skor. Med tanke på att kvinnor i vissa delar av världen kan bli stenade för att ha våldtagits framstår mycket av det som brittiska feminister pratar om som rätt oseriöst.

I Sverige är det olagligt att köpa sex men inte att sälja sex. Hur ser du på det?

– Jag tycker inte att det verkar särskilt vettigt. Torskarna slutar inte köpa sex av rädsla för att straffas. De går bara någonstans där de kan undvika polisen. Det försätter kvinnorna i en situation där de är mindre skyddade och mer otrygga.

– I Sheffield där jag bodde hade vi en liknande situation. Red light-distriktet tolererades ett tag. Där var det väl belyst och det fanns övervakningskameror överallt. Men när polisen bestämde sig för att slå till mot torskarna drev det kvinnorna längre och längre bort från stadskärnan och alla vittnen som kunde se eventuella övergrepp. Det blev värre för kvinnorna i stället för bättre.

Hur reagerade dina vänner och kolleger när du kom ut som Belle de Jour?

– Mina kolleger har gett mig sitt fulla stöd. Jag förväntade mig raka motsatsen, men de har varit väldigt bra. Mina vänner har varit fantastiska. Om något så har det här bidragit till att återuppliva ett par vänskapsrelationer och stärka andra.

Har du upplevt negativa reaktioner? 

– Det kommer in en del underliga brev till jobbet nu, men alltid från folk som inte känner mig och som förmodligen är psykiskt sjuka. Några kommentarer har jag fått, men aldrig från någon som står mig nära. Det är rätt skönt, det är ju verkligen bara vännernas och familjens åsikter som räknas.

Vad handlar din vetenskapliga forskning om?

– För närvarande studerar jag EU:s politik gällande bekämpningsmedel. Det finns ett antal organiska fosfater som betraktas som säkra vid låg koncentration, men där forskning visar att även små doser kan påverka hjärnans utveckling hos barn och unga. Exempelvis är användning av klorpyrofos inomhus förbjuden i USA, men tillåten här. Lagarna utgår tyvärr från vad som anses säkert för vuxna. Men barn är mer mottagliga för toxiner och därför mer i riskzonen.

Vad händer härnäst? Kommer du att fokusera på din forskning eller fortsätta skriva eller både och?

– Jag har gjort båda delarna så länge och kan inte tänka mig att sluta med någotdera. Förhoppningsvis påverkas inte mitt forskningsarbete alltför mycket av att jag inte längre är anonym. Jag älskar vetenskap och vill fortsätta med det.

Intervjun publicerad i Neo nr 2 – 2010. Läs Brooke Magnantis aktuella kolumn apropå EU:s förslag om porrförbud.

Artikeln publicerad i Neo #2 – 2010

Lämna en kommentar