Livsvisdom

av Andreas Ericson

Det viktigaste är att göra det man tycker om. Det vet Ron Wayne. I våras fyllde han åttio. Han bor i den lilla staden Pahrump i Nevada och tjänar en del pengar på att sälja frimärken och ovanliga mynt. Under sina yrkesaktiva år var han i elektronikbranschen och jobbade bland annat åt videospelstillverkaren Atari. Några företag hann han också med att starta. Det första gick i konkurs, den gången handlade det om enarmade banditer. Det andra var ett försök i hårdvarubranschen, men det hoppade han av på ett tidigt stadium och sålde sina 10 procent av aktierna för 800 dollar.

Det var inte rätt tid i livet för att starta business. Ron hade redan fyllt fyrtio. De andra två killarna i bolaget var bara drygt tjugo. Dessutom hade det tidigare försöket som företagare bränt honom. Han insåg att han i första hand var ingenjör, inte entreprenör. Men han kunde teckna lite också. Han hann faktiskt under sin korta tid i bolaget rita deras första logga. En bild på Newton under ett träd.

När jag läser om Ron slås jag av vilken ödmjukhet han visar inför sitt liv. Det viktigaste är att göra det man tycker om. Och nu för tiden hinner Ron med att jobba för skoj skull. Han bygger en ny sorts enarmad bandit, för han tror det ännu finns efterfrågan på sådana, särskilt bland äldre. Längtan efter att få höra pengarna skramla i lådan där nere.

”Jag har aldrig varit rik men heller aldrig hungrig. Och jag har alltid tyckt om det jag har hållit på med”, sa han i en intervju för några år sedan.

Och att bygga upp ett företag är kanske inte något för alla. Det kräver mycket. Det är viktigast att ha roligt. Så kvar finns bara minnen. Och teckningen Ron gjorde till bolaget han hoppade av förstås. Newton under trädet. Ovanför hänger ett äpple som snart ska träffa honom i huvudet.

De döpte faktiskt bolaget efter det där äpplet. Apple Inc. Men det är en annan historia.

Artikeln publicerad i Neo #5 – 2014

Lämna en kommentar