Korvfrossa

av Mattias Svensson

Det kanske mest spännande med 2012: en korv. Ett forskarlag vid Maastricht-universitetet i Holland, lett av Mark Post, arbetar sedan i höstas på att få fram laboratorieodlat kött. Stamceller av muskulatur läggs i näringslösning och motioneras med rörelse för att växa till artificiella köttbitar. I mars väntas den första korven, och framemot september vankas hamburgare.

Blodlösa, vita muskelremsor från laboratorier låter kanske inte så smakligt, men odlat kött är gott på många sätt. Forskare i Oxford räknade förra året på de möjliga miljövinsterna om vi i framtiden kan odla kött. Det kan göras med upp till 45 procent mindre energiåtgång, 96 procent mindre växthusgasutsläpp, 99 procent mindre landanvändning och 96 procent mindre vattenåtgång.

Till detta kommer förstås att inga djur far illa. Det har världens största djurrättsorganisation, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), insett. De har utfäst en belöning på en miljon dollar till den som först introducerar odlad kyckling på marknaden.

Att odlat kött kan manipuleras så att framtidens hamburgare innehåller hälsosamt fett gör inte saken sämre.

Därför ser jag med spänning fram mot den odlade korven och hamburgaren. Grönsaker till det är redan gårdagens nyheter. Förra sommaren invigdes i Sydkorea den första prototypen för en vertikal trädgård, som odlar grönsaker utan bekämpningsmedel och med betydligt mindre vatten- och landanvändning. Detta bara ett år efter att projektet skissades i en bok av Dickson Despommier.

2050 kommer 80 procent av en befolkning på 9 miljarder människor att leva i städer. Det ger enorma vinster om vi då kan producera det mesta av maten där. Att leva i samklang med naturen är ingen Sörgårdsidyll. Tvärtom tycks allt fler inse att framtidens gröna lösningar är urbana och artificiella.

Artikeln publicerad i Neo #1 - 2012

Lämna en kommentar