Klimathopp

av Mattias Svensson

Pessimismen har varit stor efter det upphaussade klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Det blev ingen ambitiös, överstatlig plan. Mycket av den svenska debatten förs därför som om ingenting görs för att minska koldioxidutsläppen.

I själva verket händer en hel del. Allt fler länder inför nu någon form av utsläppshandel. Kina invigde i somras handel med utsläppsrätter i Shenzhen. I augusti översteg priset för att släppa ut ett ton koldioxid Europas utsläppspriser. Sju regioner går före och tanken är att ha ett nationellt system 2015.

I USA har nio nordamerikanska delstater utsläppshandel för elkraftverk sedan 2009. Kalifornien inför i år ett system som omfattar fler utsläppare, liksom kanadensiska Quebec. Nya Zeeland har utsläppshandel sedan 2010, liksom Tokyoregionen i Japan för de 1400 största utsläpparna. Australien införde utsläppshandel förra året. Ser man framåt planerar Sydkorea handel med utsläppsrätter från 2015. Samma år inför Sydafrika en koldioxidskatt. Även Indien, Taiwan, Vietnam och Thailand har planer på att införa utsläppssystem.

Statsvetaren William Antholis vid Brookings Institute beskrev tidigare i år klimatåtgärdernas ekonomiska geografi. De ungefär femton amerikanska delstater som går före med striktare klimatpolitik motsvarar 20 procent av koldioxidutsläppen, en tredjedel av befolkningen men 38 procent av ekonomin. De regioner som går först med utsläppshandel i Kina står för 16 procent av utsläppen och ungefär 27 procent av ekonomin. Mönstret är detsamma i Europa. De rikaste, mest energieffektiva och produktiva regionerna har gjort de striktaste åtagandena.

Precis som indikationerna från FN:s klimatpanel IPCC om att uppvärmningen kan bli mindre än man tidigare befarat, är det goda nyheter att varken tillväxt eller nationellt och regionalt självstyre behöver avvecklas i klimatets namn.

Artikeln publicerad i Neo #5 – 2013

Lämna en kommentar


2 kommentarer

  1. stefan says: 28 november, 2013 kl. 15:28

    Vad tänker Kina ersätta kolkraften med?

    Svara
    • Mattias Svensson says: 28 november, 2013 kl. 16:35

      Vem vet. De kanske låter marknaden avgöra det. Prissättning på utsläpp kan ju lika gärna innebära koldioxidlagring vid kolkraftverk som kärnkraft eller förnybart. Om vi håller oss till de kända teknikerna. Vad Tyskland som avvecklar sin kärnkraft och röstat nej till försök med CCS ska göra med sina subventionerade kolkraftverk är också oklart.

      Svara