Intervju: Fredrik Westerlund

Han bestiger berg mot cancer

av Mattias Svensson

Fredrik Westerlund på väg att bestiga första bergstoppen. Foto: Guido van den Berg

Fredrik Westerlund på väg att bestiga första bergstoppen.

Fredrik Westerlund är en av Neos mest lästa och uppskattade skribenter. Inte minst genom artikeln inför förra valet (Neo nr 4/2010) då han konfronterade diverse utländska ambassader med det rödgröna kravet att avskaffa amerikanska militärbaser.

Mindre roligt är att Fredrik får tillbringa mycket tid på barnonkologen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå sedan sonen Sebastian drabbats av cancer. Där har han dock slagits av det fantastiska arbete Barncancerfonden gör, ”Allt från forskning, till en fruktskål på avdelning 3.”

Det väckte tanken på Cancervandringen. Fredrik, som fick en cp-skada vid födseln, beslöt sig för att trotsa sitt funktionshinder och försöka bestiga så många som möjligt av de tio fjälltopparna i friskvårdstävlingen Top of Arjeplog, och bad folk att donera pengar för varje topp. Onsdagen den 11 juni nådde han den första. Insamlingen hade då nått löften på över 100  000 kronor per topp. Neo ringde upp dagen därpå.

Hur känns det?

– Det gör ont. När jag försöker ställa mig upp känns det som jag vore hundra år. Men det är fantastiskt med alla som skänker pengar. Någon till topp ska det nog bli.

Hur kommer man på en sådan här idé?

– Jag tycker att man ska försöka skänka pengar till det som är gott, oavsett om skatten är låg eller hög. Det är en mångårig tradition i byn där jag bor, Jutis. Byaföreningen har länge skänkt pengar till bland andra Barncancerfonden.

– Sedan finns Top of Arjeplog, och jag har länge tänkt att jag skulle försöka mig på det. För att inspirera andra att röra på sig i vår vackra utomhusmiljö. Promenaden jag gjorde i går tar normalt ungefär en och en halv timme.

Hur lång tid tog det för dig?

– Sju och en halv timme.

När ger du dig på nästa topp?

– Det beror lite på när jag behöver vara på sjukhuset med Sebastian och så behöver jag vila några veckor. Men någon gång i mitten av juli.

Top of Arjeplog pågår till 30 september. Då summeras också Fredrik Westerlunds insamling. Du kan donera pengar och följa hans strapatser på cancervandringen.se.

Artikeln publicerad i Neo #4 – 2014

Lämna en kommentar