Frihetliga nyheter

Bubbla Martin Eriksson nyheter Drudge Report Neo nr 6 2014

I Sverige har vänstern länge legat steget före när det gäller nätnärvaron. Det ska nyhetssajten bubb.la försöka ändra på. Sajten presenterar nyheter från svensk och internationell press med amerikanska Drudge report som förlaga. De flesta läsarna nås via sociala medier där toppnyheter visas mer än 300 000 gånger per vecka.

Det handlar alltså om ett värderingsstyrt urval av nyheter. Något nytt på den svenska mediescenen.

– Vi är ensamma om att göra generell nyhetsrapportering med ett radikalt frihetligt perspektiv. Vi granskar och kritiserar alla politiker, till och med Miljöpartiet, säger initiativtagaren Martin Eriksson med ett skratt.

Men det handlar också om att hålla kvalitet.

– Vi är ofta fler dagar före andra svenska medier med stora nyheter. Varje dag rapporterar vi om viktiga händelser som över huvud taget aldrig uppmärksammas i DN eller SVT.

Enligt Martin Eriksson är bubb.la bara början på ambitionen att bygga upp frihetliga medier. Rankning av politiska kandidater och en bubb.la för kulturnyheter är tänkbara projekt.

Startkapital till bubb.la kom via crowdfunding. Över 100 000 kronor samlades in från 169 personer, vilket avlönar en programmerare. Över hundra redaktörer har hittills bidragit med material och 200 personer finns med i diskussionsgruppen bakom sajten.

– Det är en spretig och intressant grupp människor vars enda gemensamma nämnare är att de är libertarianer eller något i den riktningen. Vi vill gärna bli fler, så det är fritt fram att höra av sig, hälsar Martin Eriksson.

Publiceringsdatum: 2015-01-29
Artikeln publicerad i Neo #6 – 2014

Lämna en kommentar