Krönika:

Fortsätt låna av varandra

Den omoderna fiktionen.

av Therese Bohman

Therese Bohman krönika appropriering Gustave Flaubert Gustav Almestad Lena Andersson Expressen Nils Schwartz Lena Andersson

Samtiden, och särskilt kulturvärlden, har varit besatt av det autentiska länge nu. De senaste åren har vi sett rader av bekännelselitteratur, offentliggjorda dagböcker och uppväxtskildringar med sanningsanspråk. Den som längtar efter gammal hederlig fiktion har sällan känt sig omodernare: utvecklingen tycks bara gå mot ännu hårdare uppskruvade krav på autenticitet. Inte bara inom kulturvärlden, utan också i samhällsdebatten.

”Under de senaste tre-fyra åren har det blivit så påfallande att det inte går att uttala sig om exempelvis rasism utan att själv ha erfarenhet av rasism”, sa litteraturkritikern Nils Schwartz nyligen i en intervju med Lena AnderssonExpressens kultursida. Therese Bohman krönika appropriering Gustave Flaubert Gustav Almestad Lena Andersson Expressen Nils Schwartz Lena Andersson citat

”Där ligger en idé som bekräftas överallt just nu, nämligen att man bara kan förstå något man själv har upplevt”, fyllde Andersson i. ”Idéernas kraft har ersatts av erfarenheternas makt”.

Jag tänker på det när diskussionen går efter Oscarsgalan om huruvida det var rätt eller fel att ge Jared Leto priset ”bästa manliga biroll” för hans gestaltning av en transkvinna. ”Det är dystert att det nästan alltid är cispersoner som spelar transroller, och då på ett sätt approprierar transerfarenheten”, skrev Gustav Almestad om saken i ett inlägg på Politism.se. (En cisperson är motsatsen till transperson, det vill säga en person som alltid har tillhört samma kön.)

Idén om appropriering har fått stort genomslag, särskilt inom vänstern. Det innebär att använda uttryck för en grupp man själv inte tillhör, att snylta på någon annans kultur eller erfarenhet. Kulturell appropriering kallas det till exempel när H&M gör hårprydnader med fjädrar, inspirerade av de nordamerikanska indianerna (vilket hände i höstas och väckte protester nog att få H&M att dra tillbaka produkten).

Men kultur har alltid uppstått, spridit sig och utvecklas just via ”appropriering”. De afrikanska masker som Picasso såg på en utställning i Paris blev början för den kubistiska konsten, det var genom influenser från svart rhythm and blues och jazz som rocken uppstod, för att nämna några av otaliga exempel.

Ännu mer problematiskt blir det om vi börjar tala om appropriering av erfarenheter: att det skulle vara ett uttryck för förtryck att gestalta en person med erfarenheter man själv inte har. Får en kristen spela muslim på film? Får en heterosexuell författare ha en homosexuell huvudperson i sin roman?

”Kan en vit kvinna återberätta en svart kvinnas vardag? Nej, det kan hon inte. Det är som att låta en man återberätta en kvinnas vardag”, skriver Amie Bramme Sey på sajten Nyheter24 i en diskussion om representativitet i media. Vita journalister bör inte skriva om svarta personer, menar hon. Liksom män inte bör skriva om kvinnor.

Jag tänker på ett av litteraturhistoriens bästa kvinnoporträtt, Madame Bovary, skrivet av en man. Madame Bovary, c’est moi, sa Flaubert i ett känt citat. Hur hade han mötts om han yttrat det i dag? ”Gustave, vad vet DU om hur det är att vara kvinna? Du som är en vit, heterosexuell, medelålders cis-man kan aldrig förstå det. Du approprierar den kvinnliga erfarenheten!”

Det finns snarare anledning till oro över att den dag ska komma då vi slutar att låna andra människors berättelser och erfarenheter. Då kommer inte bara fiktionen att dö, det kommer också att ge ett samhälle där ingen talar annat än i egen sak. Och vad händer med den vänster, som varit snabbast med att plocka upp begreppet appropriering, när den som vill förstå och engagera sig i en annan människas utsatthet, anklagas för att sko sig på den?

Den dag den ena halvans solidaritet blir appropriering i ögonen på den andra halvan kommer vänstern att implodera.

Therese Bohman krönika appropriering Gustave Flaubert Gustav Almestad Lena Andersson Expressen Nils Schwartz Lena Andersson bra

Artikeln publicerad i Neo #2–2014

Lämna en kommentar


En kommentar

 1. Krister Svanlund says: 17 december, 2014 kl. 12:15

  Skrev en kommentar när en vän länkade den här artikeln på facebook:

  Författaren av den här texten har inte fattat vad som faktiskt är problematiskt med vissa former av appropriation. Självklart finns det en massa tomtar som skäller på folk helt för nitiskt för alla former av anammande av andras kulturella uttryck. Typ som TERFs som anser att transkvinnor approprierar ett feminint uttryck för att på så sätt infiltrera den kvinnliga gemenskapen (eller vad de nu säger). Det som är problematiskt som den här personen öht inte verkar förhålla sig till är osynliggörandet som det innebär, när majoritetsgrupper tar sig rätten att omdefiniera minoritetsgruppers kulturella uttryck och förminska den betydelse det har. Det är ytterst sällan det är ett problem i individuella fall men saker som t.ex. black-face sminkning är ju ett sätt att förlöjliga en minoritetsgrupp (även om jag personligen tycker att det är en stretch att kalla det appropriering så är det, utan tvekan, besläktat). Problemen uppstår på större skala, som när religösa symboler för minoritetsgrupper används, rakt av, som modeatteraljer utan hänsyn till dess bakgrund och därför förminskar den betydelse det har för den gruppen. Eller när en majoritet av skildringar av färgades eller transpersoners erfarenheter görs av människor som inte tillhör den gruppen. Det gör att minoritetsgruppen i sig lämnas utanför.

  Jag tycker att det är självklart att en person utan personliga erfarenheter av transfobi ska få skildra en transpersons liv… men det är _inte_ ok när det alltid är så och de transpersoner som vill dela med sig av sina liv och/eller erfarenheter ignoreras eller nedgörs.

  Kortfattat: Artikeln har ett korn av sanning och avstamp i en intressant frågeställning… men den lyckas ändå ha fel.

  Svara