Intervju: Lars Adaktusson

”Förtroendet för Carl Bildt är förbrukat i Israel”

Han är känd som en av Sveriges tyngsta journalister. Nu siktar han mot Bryssel som Kristdemokraternas toppnamn i valet till Europaparlamentet i vår. Möt Lars Adaktusson.

av Paulina Neuding

– I december befann sig 2,3 miljoner flyktingar från Syrien utanför landet. Av dem hade EU tagit emot 12 000. Det är en halv procent. Det är en skam för Europa, säger Lars Adaktusson, Kristdemokraternas förstanamn till EU-parlamentsvalet.

– I december befann sig 2,3 miljoner flyktingar från Syrien utanför landet. Av dem hade EU tagit emot 12 000. Det är en halv procent. Det är en skam för Europa, säger Lars Adaktusson, Kristdemokraternas förstanamn till EU-parlamentsvalet.

Jodå, Lars Adaktusson är livsstilskonservativ. Vi avhandlar de frågorna snabbt. Han tycker att aborttalen i Sverige är ett problem. På frågan vad som var fel med Centerns idéer om månggifte svarar han att äktenskapet har utgjort en stabil grund för samhället genom historien, och att polygami ofta dessutom missgynnar kvinnor. Kristdemokrater får ibland kritik för att inte våga vara tydliga med konservativa värderingar i möten med journalister. Lars Aduktusson är tydlig, kanske för att han har suttit på den andra sidan tillräckligt ofta för att inte bli stressad av intervjusituationen; som programledare i Agenda och journalist på Aktuellt och Ekot. Lars Adaktusson intervju Paulina Neuding Neo nr 2 2014 EU parlamentsval bakgrund

 När man går in i KD – gör man det med en ambition att liksom … rädda partiet? 

– Nej, absolut inte. Däremot finns det en sak som har slagit mig. Jag har ju jobbat som journalist i riksdagen i många år och följt både KD och andra partier från utsidan. Det jag och många andra journalister har missat är mekanismerna i partiernas inre liv. KD är ett otroligt starkt folkrörelseparti.

 Hur upptäcker man det?

– Det kan vara en sån sak som att man är på möte i Vännäs i Västerbotten en onsdag kväll i november, så kommer folk åkande, släpper allt de har för händerna för att vara med och diskutera politik. Påfallande många har varit med i många år, och de inte bara röstar på partiet utan har en känsla för partiet.

KD fick 4,7 procent av rösterna i senaste Europaparlamentsvalet, och 5,7 i valet dessförinnan. Så det går inte sämre för KD i Europa än på riksplanet. Men Lars Adaktusson har en lång karriär bakom sig som en av Sveriges mest kända journalister, och skulle säkert kunna komma på valbar plats hos något av de större borgerliga partierna. Så varför KD?

– Det som är unikt för KD är de kristna värderingarna. Angela Merkel fick frågan vad som var speciellt med CDU, och hon svarade ’den första stavelsen i partinamnet’ – att man är just kristna.

– Det har funnits en brist på tydlighet om den kristdemokratiska idégrunden. Samtidigt är KD det parti i Sverige som mötts av flest förutfattade meningar.

 Hur märks det?

– Ta min egen kår, journalistkåren. Hur många journalister finns det som vet vad kristdemokratisk ideologi är, mer än de här frågorna om privatmoral som hela tiden dyker upp?

För hans egen del leder den kristdemokratiska ideologin och människosynen till en viktig, konkret slutsats: EU måste ta emot fler flyktingar.

– I december befann sig 2,3 miljoner flyktingar från Syrien utanför landet. Av dem hade EU tagit emot 12 000. Det är en halv procent. Det är en skam för Europa.

 Vad kan man göra som Europaparlamentariker för att få fler EU-länder att ta emot flyktingar?

– Man ska vara realistisk, man kan inte åka till Bryssel och tro att man kan förändra verkligheten i morgon.

– Samtidigt tror jag att svenska parlamentariker är ganska överens om att fler EU-länder måste ta sitt ansvar, oavsett vilket parti vi kommer ifrån. Så vi kan dels arbeta inom ramen för våra svenska partier, dels inom ramen för olika partigrupper i parlamentet.

En annan hjärtefråga är att mänskliga rättigheter ska bli vägledande i Europas utrikespolitik. Det är av just det skälet som han kritiserade Carl Bildts beslut att besöka Iran i januari.

 Delas den kritiken av resten av KD?

– Detta var ingenting som jag först stämde av med partiledningen eller samordningskansliet. Det är mina åsikter som jag får stå för. Men Carl Bildts Mellanösternpolitik är inte min Mellanösternpolitik.

 Hurdå?

– Det är självklart att man i diplomatin ibland måste träffa företrädare för diktaturregimer. Men jag tycker att tidpunkten var illa vald. Den nya regimen i Iran har ökat takten på avrättningarna. Det här året inleddes med rekord i avrättningar genom hängning, 40 stycken de första veckorna i januari.

– Så det var tidpunkten. Det var heller inte lysande av Bildt att lyfta en fråga om twittrande när han befann sig på besök i en av världens värsta diktaturer. Med all respekt för vad Twitter har för betydelse.

 Du är Israelvän. Vad tycker du om Bildts syn på Irans misstänkta kärnvapenprogram?

– Det framgår att Carl Bildt har problem i relationen till Israel. Jag tycker det är beklagligt. Göran Persson stod för en positiv öppning i Sveriges relation till Israel. Även andra socialdemokrater som Mona Sahlin och Pär Nuder har gjort modiga och goda insatser.

– Sen kommer Carl Bildt och det är väl inte en överdrift att säga att han har lagt om politiken. Han har ställt in ett antal besök i Israel och agerat märkligt i debatten om sanktioner mot Iran. Han har sagt att han inte har någon större förståelse för israelernas oro över Teherans kärnvapenplaner. Förtroendet för Carl Bildt är ju förbrukat i Israel. Tyvärr.

 Vad finns det för jobb att göra för en Israelvän i EU-parlamentet? 

– EU måste bli mer värderingsstyrt. Det handlar om mänskliga rättigheter igen. Perspektivet är ju förskjutet här – vi ska ställa krav på Iran att respektera mänskliga rättigheter. Men med Israel som är en demokrati kan man ju föra dialog och förhandla. Det är inget land man måste använda maktmedel för att kunna tala med. Israel står oss mycket nära värderingsmässigt.

– För det andra måste man jobba för en gemensam europeisk utrikespolitik. Det är inte enkelt, det är ingen slump att EU är särskilt splittrat i utrikesfrågor, men det är när vi talar med en röst som vi har bäst utsikter att påverka.

Lars Adaktusson intervju Paulina Neuding Neo nr 2 2014 EU parlamentsval om...

Artikeln publicerad i Neo #2–2014

Lämna en kommentar


6 kommentarer

 1. Fredrik Wadman says: 12 juli, 2014 kl. 11:50

  Israel är kanske en demokrati mot de flesta judar inom Israels gränser, om man bortser ifrån den israeliska fredsrörelsen samt araberna som bor där. Båda dessa grupperna blir behandlade som de svarta i Sydafrika under apartheid-tiden.
  Däremot finns det ingenting som tyder på att de har humanistiska värderingar i sin relation till palestinierna med tanke på deras överdrivna terroristmetoder och maffiafasoner. Det är för mig helt uppenbart att det här som har hänt med de tre mördade ungdomarna används som en ursäkt för att inte bara ockupera Västbanken, utan även Gazaremsan. Israels bostadsminister sade dessutom ganska nyligen att det var Israels sionistiska rättighet samt skyldighet att bygga över hela landet. Och med ”landet” menade han inte det Israel som ritades upp vid delningen 1948, som fanns strax innan sexdagarskriget och återupprättades någon gång mellan Oslo-avtalet 1993 och avtalet i Camp David 2000 – utan HELA det före detta brittiska palestinamandatet.
  Så om det krävs av en demokrati att man behandlar alla minoriteter inom landets gränser någorlunda medmänskligt, samt att man inte får använda sig av överdriven terror utanför gränserna, så kan jag inte se Israel som en demokrati.

  Svara
 2. Nicklas says: 1 april, 2014 kl. 16:16

  De 12000 som Adaktusson refererar till är troligtvis konvetionsflyktingar.

  det totala antalet personer från Syrien som sökt eller fått asyl är långt större än 12000 bara i Sverige under förra året.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/okning-av-antalet-asylsokande
  16317 personer för att vara exakt.
  hoppad

  Svara
 3. Andre says: 31 mars, 2014 kl. 19:14

  ”fler EU-länder måste ta sitt ansvar” Han menar väl att fler länder ska vara med och ta del av ”vinsterna”.

  Svara
 4. Kasper Wall says: 31 mars, 2014 kl. 15:12

  Vad???? !

  ”– I december befann sig 2,3 miljoner flyktingar från Syrien utanför landet. Av dem hade EU tagit emot 12 000. Det är en halv procent. …”

  Kolla här:

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Behallare-for-Press/370353/

  Adaktusson behöver läsa på i SCB:s tabeller om invandringen från Syrien.

  Detta säger SCB ovan:

  ”Stor ökning av invandrare från Syrien och Somalia

  Antalet invandrare under 2013 var rekordhögt då 115 845 personer, 55 419 kvinnor och 60 426 män, flyttade till Sverige. Återinvandrade svenska medborgare utgjorde 18 procent av alla invandrare, och var den enskilt största gruppen. Ökningen av antalet invandrare jämfört med 2012 förklaras av att invandringen av medborgare från Syrien och Somalia ökade med drygt 13 000 personer. Under 2013 var 10 procent av invandrarna medborgare från Syrien och en nästan lika stor andel somaliska medborgare.”

  Adaktusson skall vara försiktig med vad han säger eller kolla … FÖRST!

  Svara
 5. Lars Adaktusson vill ha ökad invandring till EU « Avpixlat says: 31 mars, 2014 kl. 13:04

  […] Läs hela intervjun hos Neo. […]

  Svara
  • Erik says: 3 november, 2014 kl. 15:53

   Vi kan inte tro att vi har gjort vad vi har kunnat för vi tar in så många som vi kan. Så resten då. Skall vi bestämma vilka som skall få hjälp och vilka som inte skall få hjälp genom att bara hjälpa dom som lyckas ta sig därifrån på egen hand. Vi måste även hjälpa resten av flyktingarna på plats. Dom har det allra värst. Då kan vi rädda alla. Skicka mat, medicin och kläder. Ge bidrag genom UNCHR till flyktinglägren.

   Svara