Bakgrund:

Ex-militären som vill avsluta kriget mot droger

Även högern i Latinamerika utmanar nu USA.

av Erik Jennische

Bara några dagar efter att han installerats som Guatemalas president i januari i år släppte han bomben. Otto Pérez Molina förklarade att hela regionen borde kunna ställa sig bakom avkriminalisering av narkotikabruk för att minska den narkotikafinansierade brottsligheten.

– Det kom överraskande, berättar Martín Rodríguez Pellecer, chefredaktör på den respekterade nyhetssajten Plaza Pública i Guatemala. 

Otto Pérez Molina är inte någon mjukis med socialpolitik som profilfråga. Han är tidigare general i den guatemalanska arméns säkerhetstjänst, och inte den man väntar sig ska utmana USA i en känslig politisk fråga.

– De traditionella konservativa medierna var till en början skeptiska, och gillade inte att man utmanade USA, medan vänstern tyckte det var bra, säger Martín Rodríguez Pellecer.

Den ena statschefen efter den andra tvingades förhålla sig till Molinas överraskande förslag. Costa Ricas president Laura Chinchilla uttryckte snabbt och starkt stöd, likaså Colombias José Santos, och flera andra öppnade för vidare debatt.

Den amerikanska regeringen skickade snabbt dit Janet Napolitano, minister för Homeland security, sedan vicepresident Joe Biden och flera höga tjänstemän med olika erbjudanden för att kväsa debatten. El Salvador, Honduras och Nicaragua förklarade sig snart kritiska.

Men plötsligt hade ändå den amerikanska regeringen utmanats av sina tidigare närmaste allierade i kriget mot narkotikan.

– Vänsterregeringarna har inte vågat tidigare, eftersom de varit rädda att USA skulle misskreditera dem, och anklaga dem för att vara en del av narkotikamaffian, säger Martín Rodríguez Pellecer, och tillägger att narkotikamaffian inte är intresserad av att ta över landet. De korrumperar framför allt politiken i kommuner i gränstrakterna för att kontrollera gränsövergångar, hamnar och liknande.

Inför det interamerikanska toppmötet i Cartagena, Colombia, i mitten av april hade narkotikapolitiken seglat upp som en av de viktigaste frågorna. José Santos hade som värd för mötet sett till att frågan skulle diskuteras, och Pérez Molina flyttade fram positionerna ytterligare i en flitigt spridd artikel i brittiska The Guardian:

”Konsumtion, produktion och handel av droger borde vara en fråga för internationell reglering, vilket betyder att konsumtion och produktion bör legaliseras, men inom vissa begränsningar och förutsättningar. […] Narkotika-missbruk, alkoholism och tobak borde behandlas som folkhälsofrågor, inte straffrättsliga frågor.”

Diskussionen om legalisering är fortfarande i sin linda. Men Pérez Molinas initiativ har lyft den till högsta politiska nivå, och uteslutit ett mexikanskt scenario i Guatemala med eskalerande militärt våld. I den inrikespolitiska debatten har positionerna dessutom bytt plats.

– Sedan initiativet fått positivt gensvar internationellt har de traditionella medierna blivit positiva, men vänstern är allt mer kritisk, berättar Martín Rodríguez Pellecer.

– I grunden är det inte narkotikamaffian som förstör Guatemala. Det är de djupa inkomstklyftorna, osäkerheten och bristen på rättssäkerhet som är problemet. Men narkotikahandeln och maffian förstärker detta, avslutar Martín Rodríguez Pellecer.

(Plaza Pública finns på plazapublica.com.gt)

Se även: I Latinamerika är knarket en fråga om demokrati

Artikeln publicerad i Neo #4 - 2012

Lämna en kommentar