Jonas Sjöstedt

Röda stadens röde son

Ingen blir profet i sin egen hemstad. Men Vänsterpartiets nya ledare har lyckats ganska bra i staden där han bott sedan 1990. Välkommen till Umeå – björkarnas, studenternas och Jonas Sjöstedts stad.

av Anders Rönmark

Anders Rönmark Röda stadens röde son Neo nr 2 2012 Jonas Sjöstedt Umeå foto Rolf Christensen Scanpix

Foto: Rolf Christensen / Scanpix

Lösryckta citat är en politikers värsta mardröm. Det fick Vänsterpartiets nye partiledare Jonas Sjöstedt uppleva tidigare i år.

”Det är ett straff att bo i Stockholm”, påstods han ha sagt. När citatet började cirkulera i tabloider och sociala medier skapade det en mindre folkstorm i Stockholms innerstad. Men nu var det inte exakt så som Sjöstedt hade uttryckt sig.

”Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm, jämfört med att bo i Umeå eller New York eller någon annan trevligare stad. Så att, jag är ju här så mycket jag kan. Vi har köpt hus i Umeå för det är här vi vill bo på längre sikt”, var det Sjöstedt faktiskt sa när SVT:s Västerbottensnytt pratade med honom. Han förklarade sedan varför Stockholm inte hade något att erbjuda jämfört med Västerbottens residensstad. ”Det är lite tråkigt i jämförelse. Det är lite snålt i hur människor är mot varandra.”Anders rönmark Röda stadens röde son Jonas sjöstedt Umeå citat Neo nr 2 2012

Jonas Sjöstedt borde veta. Ingen stad har behandlat honom så väl som Umeå. I två EU-valrörelser har han fått nästan hälften av rösterna. Det är hjärtat i hans egen valkrets och hans hemstad. Det är här han är som störst.

Intervjuförfrågan går iväg via sms. Svaret kommer blixtsnabbt och är av den ifrågasättande karaktären: ”Men Jonas är ju inte alls inblandad i vad som sker i Umeå.”

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lennart Holmlund, Umeås starke man sedan mitten av 90-talet, förstår inte alls varför jag vill prata med honom om Jonas Sjöstedts inflytande i Umeå.

– Jag har aldrig jobbat med Jonas Sjöstedt. Inte ett dugg. Jag tror att han kanske suttit i fullmäktige vid något tillfälle, men jag har inget minne av honom där, säger Holmlund.

– Vi har ett samarbete med Vänsterpartiet just nu, men vanligtvis styr vi själva, fortsätter han.

Vad tror du att det kan betyda för Umeå att ni nu har en riksdagspartiledare från staden?

– Jag vet inte om det spelar någon roll alls. Vi jobbar ju mot partierna som har makten och ofta direkt mot utskotten i riksdagen. Men jag tycker att det ska bli spännande att se hur Jonas fungerar som ledare. Fram till nu har han kört sina frågor rakt upp och ner, men nu ska han leda ett parti och få ihop olika viljor. Nu får vi se om han har några ledaregenskaper.

Han har i alla fall gjort fantastiska valresultat i Umeå.

Jonas Sjöstedt Röda stadens röde son Anders Rönmark Neo nr 2 2012 lång bild foto Johan Gunseus

Foto: Johan Gunseus / Scanpix

– Tja, Sören Wibe gjorde också bra resultat i Europaparlamentsvalet här i Umeå när han representerade oss socialdemokrater. Jonas är väl duktig, men det är rätt lätt att göra bra resultat i de där valen om man är en EU-kritisk röst. Det är alltid enklare att vara mot något än att presentera en egen politik. Såg du förresten någon ”Sjöstedt-effekt” i senaste riksdagsvalet?

Umeå universitet har alltid haft ett rykte om sig att vara rött. Historierna är många om hur trotskister slogs mot leninister på 60-talet; när det i korridorerna ropades efter ishackor hade det ingenting med det norrländska klimatet att göra. På 70-talet bildades Offensiv (som senare blev Rättvisepartiet Socialisterna) på campus av det som ändå får beskrivas som en vänsterfalang i de annars så falanglösa Social-demokraterna, och Jan Guillou, som borde vara expert på ämnet, har till och med låtit sin agenthjälte Carl Hamilton avlägga visit vid ”Sveriges rödaste universitet”. Här rör sig Jonas Sjöstedt hemtamt. Här har han svingat ordförandeklubban för Umeå centrum för genusstudier och studentområdena kring universitetet har hjälpt honom till framgångsval i Umeå de gånger han varit etta på Vänsterpartiets lista. I Europaparlamentsvalen 1999 och 2004 fick V över 40 procent av rösterna i kommunen.

Det senaste riksdagsvalet blev kanske inte riktigt den succé som Sjöstedts supporterskara hade hoppats på. Drygt 11 procent i Umeå och inte fullt tio i valkretsen (Västerbottens län), en ökning med 1,62 procentenheter (att jämföra med exempelvis Moderaterna som gick framåt med fyra).

– Men det var ändå en markant skillnad jämfört med övriga landet. Vänsterpartiet gick mycket bättre här, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Blomgren, som är studierektor vid statsvetenskapliga institutionen på Umeå universitet och lärde känna Sjöstedt då de båda var aktiva i Kommunistisk Ungdom, tror att den nye vänsterledarens ”vinnarstämpel” betyder mycket.

– Folk upplever honom som sympatisk och minns att han vunnit och att han vunnit stort. Sådant spelar roll. Men EU-frågor är en sak, att lyckas på nationell nivå är något helt annat, säger Blomgren.

Umeå är inte som andra norrländska städer. Befolkningen ökar, tillväxt och optimism råder och universitetsföreträdare hävdar att den röda stämpeln är borta från lärosätet. Staden kan med fog hävda att man är Norrlands huvudstad (även om Sundsvall varumärkesskyddat just den beteckningen).

– Det är inte som 1968 direkt. Vi kombinerar universitetet med både industrier och tjänsteföretag. Vi har jobbat oerhört hårt med tillväxtfrågorna och företagandet, säger Lennart Holmlund.

Och lokalpatriotism uppskattas.

– Jag är inte alls säker på att det här uttalandet om att det skulle vara ett straff att bo i Stockholm kommer att ligga honom i fatet. Det kan snarare väcka sympatier utanför tullarna, säger Magnus Blomgren.

Eller som Lennart Holmlund uttrycker det:

– Jonas har rätt. Det är ett jäkla straff att behöva bo i Stockholm.

 

Jonas Sjöstedts Umeå

1. Kulturen

SKULPTURPARKEN Umeå har ett blomstrande kulturliv och kommer under 2014 att vara Europas kulturhuvudstad. Den viktigaste mecenaten är fastighetskungen Krister Olsson som personligen finansierat bland annat en av Europas främsta skulpturparker.

 

2. Företaget

VOLVO LASTVAGNAR Jonas Sjöstedts arbetsplats i början av 90-talet. Umeås största privata arbetsgivare där Metallklubben styrs av Sjöstedts partikamrat Jan-Olov Carlsson.

 

3. Hemmet

SÖRBÖLE Borta bra, men hemma bäst. Jonas Sjöstedt har bott i Bryssel och New York, och han tillbringar sin dygnsvila i UD-lägenheten på Östermalm, men helst vill han bo i stugan på 80 kvadratmeter i Sörböle utanför Umeå.

Jonas sjöstedts Umeå Röda stadens röde son Anders Rönmark Neo nr 2 2012 Grafik (detalj): SGB

Grafik (detalj): SGB

4. Kapitalisterna

MC DONALD’S Under 90-talet var Umeå den svenska veganrörelsens huvudstad. Scanlastbilar brändes, demonstrationer var vardagsmat och McDonald’s drevs ut ur kommunen (den norrländska hamburgerkedjan Max hade dock inga problem med affärerna). I dag har McDonald’s etablerat sig i Umeå igen.

 

5. Politiken

UMEÅ STADSHUS Vänsterpartiet är det tredje största partiet i kommunfullmäktige och har den här mandat-perioden ett samarbete med Socialdemokraterna. Det är dock socialdemokrater som leder kommunstyrelsen och tio av tolv nämnder. Jonas Sjöstedt har aldrig haft en tung position inom kommunpolitiken.

 

6. Debatten 

APBERGET Scenen på Rådhustorget i Umeå där appeller och förstamajtal levereras.

– Umeå är inte så rött som det en gång var, men det finns en radikalitet här som är speciell, säger Magnus Blomgren.

Jonas Sjöstedt är dock inte i närheten av några publikrekord på Rådhustorget i Umeå. De tillhör Olof Palme och Thorbjörn Fälldin.

 

7. Supportrarna

ÅLIDHEM I studentområdet Ålidhem har Jonas Sjöstedt gjort några av sina bästa valresultat. I vallokalen Ålidhem Södra fick Vänsterpartiet 50,47 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet 2004 (valdeltagandet var 39 procent). I riksdagsvalet 2010 var dock Socialdemokraterna klart störst (34 procent) och Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick båda strax över 16 procent.

 

8. Vänsterfästet

UNIVERSITETET ”Sveriges rödaste universitet”, hävdar vissa. ”En gång i tiden Sveriges rödaste universitet”, hävdar andra. 2010 hände i alla fall något historiskt då en moderat blev ordförande för studentkåren för första gången någonsin.

Artikeln publicerad i Neo #2 - 2012

Lämna en kommentar