Politiska djur

Även om djur än så länge saknar rösträtt så bryr sig våra politiker mycket om dem. Här är fyra som varit extra svaga för dem.

av Andreas Ericson


Neo Andreas Ericson politiska djur Neo nr 5 2013 snok

Djur: Snok

Politiker: James Dickson

James Dickson föddes i Göteborg och hann under andra världskriget vara frivillig i både Finland och Norge innan han 1941 kom in i riksdagen för Högerpartiet. Mest känd blev han när han uppträdde i kammaren med en snok framför sig. Därefter var under resten av karriären känd som ”Snoken” Dickson. Förklaringen till det ovanliga husdjuret är enligt Dicksons anhöriga att hans barn hittade en skadad snok i skogen vid släktens hem i Vikaryd. Förstakammarledamoten tog sig an djuret, matade det och ville inte lämna över ansvaret till någon annan när han skulle tillbaka till kammaren. Dickson och snoken tog alltså nattåget till Stockholm och gick också upp i talarstolen tillsammans.

Andreas Ericson politiska djur Neo nr 5 2013 apa

Djur: Apa

Politiker: Jan Emanuel Johansson

Apan Ola är i dag nästan bortglömd, men en gång var han en av våra mest folkkära primater. Karriären började på Stockholms Stadsteater 1989 och därefter följde flera filmroller. När Ola besegrade Sveriges mäklarelit i en aktietävling var berömmelsen ett faktum. Sedan gick det sämre och under oklara former såldes han till en thailändsk djurpark. Jan Emanuel Johansson hade gjort en liknande kometkarriär. 2001 vann han dåtidens fredagsmysobligatorium Expedition Robinson och året därpå blev han invald i riksdagen för Socialdemokraterna. Hur Jan Emanuel och Ola möttes vet man inte men hösten 2003 förklarade den förstnämnde att han skulle befria den andre från det thailändska fängelset. Väl på plats avbröts planerna av den tsunami som drabbade Sydostasien. Jan Emanuel fick åka hem med oförrättat ärende och han fick snart annat att tänka på. Vid sidan av dokusåpakarriären och politiken drev han behandlingshem för ungdomar – så framgångsrikt att han 2010 kunde sälja sitt imperium för en kvarts miljard – men dömdes i somras för bokföringsbrott. Ola bor kvar i värmen.

Andreas Ericson politiska djur Neo nr 5 2013 katt

Djur: Katt

Politiker: Johnas van Lammeren

Den holländske konstnären Bart Jonsson gillade sin katt. Och flygning. Därför hette katten Orville, efter Orville Wright. När Orville dog valde Bart en ovanlig lösning – han förvandlade honom till en radiostyrd helikopter genom att placera rotorer på tassarna. ”Now he is flying with the birds”, förklarade Bart när han la ut film på den bisarra testflygningen 2012 och världens alla klick riktades mot ”Orvillekoptern”. Men alla var inte lika exalterade. I Holland sitter djurvänliga De Partij voor de Dieren i parlamentet och därifrån sågs tilltaget som skamligt. ”En dit soort smakeloze acties kunnen een glijdende schaal worden” varnade styrelseledamoten Johnas van Lammeren och ställde också den retoriska frågan om man skulle göra något liknande ”met een overleden familielid?”

Andreas Ericson politiska djur Neo nr 5 2013 pippi Torsten Bengtsson

Djur: Fågel

Politiker: Torsten Bengtsson

Som gruppledare och vice talman var Torsten Bengtsson en av Centerpartiets tyngsta politiker i många år. Det väger dock fjäderlätt för hans eftermäle efter en motion han författade om att alla burfåglar borde befrias och återföras till sina hemländer. I framtiden skulle det vara förbjudet att hysa fåglar i bur. Torsten Bengtsson som var en stor nykterhetskämpe fick leva resten av livet med öknamnet ”Pippi” Bengtsson.

Artikeln publicerad i Neo #5 – 2013

Lämna en kommentar