Motioner

Spritresor

av Andreas Ericson

Kring ett dukat bord i en trädgård om sommaren har en grupp konstnärer ur konstnärskolonin i Skagen samlats för en frukost. De höjer sina glas och skålar, kanske för livet, konsten och vänskapen.  Oljemålning av Peder Severin Kröyer.

Kring ett dukat bord i en trädgård om sommaren har en grupp konstnärer ur konstnärskolonin i Skagen samlats för en frukost. De höjer sina glas och skålar, kanske för livet, konsten och vänskapen. Oljemålning av Peder Severin Kröyer.

Uppmärksamheten kring årets motionsflod i riksdagen försvann nästan i samband med allt ståhej kring regeringskriser, överenskommelser och nyvalshot. Men ledamöterna har varit lika flitiga som vanligt. Inte mindre än 2 903 motioner lyckades de få ihop.

Det är inte bara regler för oss vanliga som riksdagsledamöterna vill se över. Även den interna ordningen ifrågasätts. Miljöpartisterna Lise Nordin och Stina Bergström oroar sig exempelvis för kollegernas spritvanor, framför allt på de gemensamma utskottsresorna som görs varje år. ”Tyvärr finns flera exempel där det druckits starksprit eller stora mängder vin innan fortsatta arbetsmöten”, avslöjar de, och skriver vidare att ”det är inte rimligt med starksprit till lunch när gruppen har arbetsmöten resten av dagen”. 

Av miljöskäl bör också utskottsresorna göras så korta som möjligt. ”Varför åka till Nya Zeeland om det utskottet vill studera också finns i Danmark?” frågar sig motionärerna

Publiceringsdatum: 2015-03-24
Artikeln publicerad i Neo #1 – 2015

Lämna en kommentar