Recension:

Meningen med hela skiten

Nina Åkestam

av Linda Skugge

Linda Skugge recension Nina Åkestam Meningen med hela skiten Neo nr 3 2014

Fyra år efter första dagen på fina reklambyrån stod Nina Åkestam utanför Apoteket Leoparden med ett recept i handen. Utmattningsdepression var diagnosen.

Hon stod där för att hon ville vara så förbannat duktig på allt utan att förstå varför. Hon ville bli författare eller psykolog men var livrädd för att misslyckas. Hon började på Handels men hatade ekonomisk analys. Hon ville inte vara en i gänget. Hur hinner du allt, brukade folk fråga. Då kände hon sig mallig. Hon var inte ens trettio fyllda! Linda Skugge recension Nina Åkestam Meningen med hela skiten Neo nr 3 2014

Först blir jag helt förskräckt över att hon lyckades bränna ut sig så totalt när hon var så ung och samtidigt hävdar att hon hade roligt på jobbet, hur går det ihop?

Sedan tänker jag: Tur att hon var så ung och hade all tid i världen att byta inriktning på sitt liv.

Nina Åkestam har skrivit en väldigt sympatisk bok om dagens orimliga arbetsliv som alla arbetsgivare och studenter borde läsa. Hon bjussar sympatiskt på sina misslyckanden (åren i New York där hon inte lyckades prestera någonting alls yrkesmässigt) och hon kommer med handfasta råd om hur man ska tänka för att inte bränna ut sig. Till exempel: Livet är för kort för att man inte ska våga chansa och testa saker. En bra chef ser till att de anställda vilar och går hem.

I dag är Åkestam forskare i företagsekonomi och får ägna sig åt att fundera, diskutera och dissekera, ”och man får pyttelite betalt för det och det är fantastiskt”.

Hon behöver aldrig mer fundera över vad hon ska göra för pengarna. Väldigt befriande!

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2014

Lämna en kommentar