Reflektion:

Endorfiner

av Therése Modig

Therése Modig reflektion Endorfiner Mattias Svensson Motion gör dig smartare Tänk att man kan springa ifrån så många problem löpning träning cykel SATS Neo nr 6 2014

Jag fastnade direkt för rubriken i Mattias Svenssons reportage ”Tänk att man kan springa ifrån så många problem”. Det är precis så det är! Inte att man ”flyr” från sina problem, men man kan springa ifrån dem. Fysisk träning får oss att må så mycket bättre och orka så mycket mer, och säkert bearbeta åtminstone några av våra problem därtill.

Vem är då jag som säger detta? Therése Modig heter jag. 35 år gammal, nej oj, jag har tusan blivit 36 nu! Jaja, åldern spelar mindre roll. Jag är gift, inga barn än så länge, och arbetar som kommersiell projektledare på TV4 med bland annat Idol. Jag är också gruppträningsinstruktör på fritiden, på SATS här i Stockholm där jag instruerar cykel och body pump, vilket jag gjort nu i 14 år.

Det blir långa dagar, även en del kvällar och helger i mitt arbete, alltid i ett högt tempo. Därför möter jag ofta den ständiga frågan: Hur hinner du med allt? Särskilt: Hur hinner du med alla dina pass? Gärna sägs det med en liten kort suck också.

Kort svar: Jag tar mig tid. Therése Modig reflektion Endorfiner Mattias Svensson Motion gör dig smartare Tänk att man kan springa ifrån så många problem löpning träning cykel SATS Neo nr 6 2014 citat

Ja, det blir stressigt ibland med de lunchklasser jag håller två gånger i veckan. Men den tiden får jag igen flera gånger om! Jag får ett avbrott i mitt jobb, tar av kostym och högklackat, byter om och släpper allt för ett tag i träningssalen. Efter ett svettigt träningspass är jag fylld med endorfiner och har rensat hjärnan från tankar på mötet som kanske gick mindre bra, eller den där kunden som var otrevlig på telefon. Dålig energi bort, bra energi på igen.

Det är också i löpspåret jag vanligen kommer på mina bästa idéer, så studierna som redovisas i artikeln ”Motion gör dig smartare” bekräftar egentligen mest vad jag och många andra nog redan anade.

Men det är viktigt att frågorna lyfts, och att vi gör rätt saker. Man kan lägga in hur många träningstillfällen som helst i barnens skolschema, men har de inte kul och en ledare som inspirerar, så kan dagarna bli tråkiga och skapa ångest.

Det är samma för oss vuxna. Har du provat gruppträning så vet du hur viktigt det är med instruktören, med en dålig instruktör kommer du sannolikt inte tillbaka.

I dag har vi otroligt många olika träningsformer. Allt ifrån löpcoachning, dans, styrka, yoga, stretch. Jag är ganska säker på att det finns något som passar för varje person. Tänk om även barnen fick välja! Tänk om skolorna skulle se över samarbetet med ett träningsföretag. Jag skulle verkligen tycka att det var roligt att få komma ut på skolor och visa och berätta vad träning kan vara.

Therése Modig reflektion Endorfiner Mattias Svensson Motion gör dig smartare Tänk att man kan springa ifrån så många problem löpning träning cykel SATS Neo nr 6 2014 presentation

Publiceringsdatum: 2015-01-29
Artikeln publicerad i Neo #6 – 2014

Lämna en kommentar