Intervju: Ulf Ottosson

”En människa kan tänka själv”

Snusbråket i Arjeplog blev i våras en riksangelägenhet. I mediestormen hamnade Centerpartisten Ulf Ottosson, som har sitt eget svar på varför just snus engagerar så många. Neos Fredrik Westerlund har träffat honom.

av Fredrik Westerlund

Intervju Ulf Ottosson Fredrik Westerlund centern snus Arjeplog Neo nr 3 2013 bild

Centerpartisten Ulf Ottosson i Arjeplog blev nationellt uppmärksammad när han ifrågasatte kommunens snuspolicy.
– Folk behöver ett utrymme att få styra över, de måste få ha tankar och idéer själva. Att snuset blir en stor fråga beror på att det handlar om just frihet.

Ulf Ottosson är centerpartist i Arjeplog och hade snusat i 40 år när telefonen plötsligt började ringa. Alla från Nordnytt till Aftonbladet hörde av sig och ville veta varför snus är så viktigt för honom.

Hur kom det sig att du blev politiker?

– Jag var på ett Centermöte där ordförande verkligen lyssnade på folk och lät dem ta egna initiativ. Det tyckte jag var bra – man ska inte in och peta utan låta människan få utveckla sig själv. Egentligen är det Centerns ideologi: En människa kan tänka och handla själv.

Och för två år sedan beslutade fullmäktige om tobaksförbud för kommunens anställda …

– Ja. Man avsatte under fyra månader 400 kronor per person som var beredd att sluta och man stöttade med nikotintuggummi. Det var ett bra tänk, men har man inrättat en policy måste man göra en utvärdering: Har det här fungerat?

– I  stället skulle policyn gälla även politikerna. Ska det gå så långt att vi kräver tobaksfrihet av folk innan vi nominerar dem inför valet?Intervju Ulf Ottosson Fredrik Westerlund centern snus Arjeplog Neo nr 3 2013 fakta

Du tog strid först när det skulle gälla även politiker, alltså när även din egen prilla var hotad?

– Jag var med och tog beslutet, men jag har ändrat uppfattning. Jag hade fel och det är jag ärlig med. Ju mer du rotar i en sak, desto mer lär du dig och desto fler insikter får du.

Hur blev det här en riksangelägenhet?

– När det dök upp i fullmäktige var det en lokalreporter som frågade mig om jag snusade och sedan gjorde hon en blänkare till TT om det. Då blev det en jättegrej, just det här med snuset.

Då började telefonen ringa?

– Hela tiden. Nordnytt, Aftonbladet, Expressen, TV 4 … Och en otrolig respons på mejl och Facebook. En professor i toxikologi skrev ”Stå på dig, snus är bara farligt för folk med taskigt hjärta och fetma”. Jag har svarat alla och på så sätt har det här varit en väldigt positiv upplevelse.

Kommunalrådet, Britta Flinkfeldt Jansson (S), och du har lite olika syn på den här frågan.

– När Britta och jag diskuterade det här i SVT:s Debatt flög vi dit tillsammans, men sedan satte de oss i varsin taxi eftersom de trodde att vi skulle vara osams. Britta har ett folkhälsoperspektiv, men jag ser mer till den enskilda människans frihet.

– Det är klart att det är dyrt med folk som röker på arbetstid och om folk blir sjuka, men det gäller ju inte snus. Jag har snusat i fyrtio år och det är få som orkar gå en och en halv mil med mig i skogen varje dag.Intervju Ulf Ottosson Fredrik Westerlund centern snus Arjeplog Neo nr 3 2013 citat

Är inte snusförbudet en skitfråga?

– Ja, det är det ju, men den lyfter sådant som engagerar männi-skor. Folk behöver ett utrymme att få styra över, de måste få ha tankar och idéer själva. Att snuset blir en stor fråga beror på att det handlar om just frihet.

Vad vill du med ditt politiska engagemang?

– När det är snack om skolnedläggningar eller när sådana här frågor som snuset dyker upp, då finns det många yngre som är engagerade. Det finns många som är intresserade av samhällsfrågor, många som har åsikter, och jag vill få dem att engagera sig politiskt.

Hur ser du på Centerpartiets utveckling?

– Jag är 63 år och har använt dator sedan 1992. Samhället går fort framåt, men det är det inte alla som ser. Vi har bondeförbundare kvar i Centerpartiet, men de står kvar i dåtiden. Vi måste bära visioner och det tycker jag att Centern gör nu – ungdomsförbundet tänker klarare än vad många andra gör och det är deras tankar som blir verklighet inom fem till tio år.

Intervju Ulf Ottosson Fredrik Westerlund centern snus Arjeplog Neo nr 3 2013 om

Intervju Ulf Ottosson Fredrik Westerlund centern snus Arjeplog Neo nr 3 2013 Britta Flinkfeldt Jansson

Britta Flinkfeldt Jansson

Kommunalråd för Socialdemokraterna i Arjeplog. Varm vän av tobaksförbud för kommunalt anställda och kommunala politiker.

– Vi politiker ska kunna föregå med gott exempel under tiden vi tjänstgör. Fixar du inte det, Ulf Ottosson, är det skamligt. Det är ett renlighetskrav, sade hon i fullmäktige när förbudet diskuterades den 18 februari i år.

Varför ska inte kommunanställda och politiker få snusa?

– Kommunerna har tillsammans upp emot en miljon anställda. Det är ett fantastiskt underlag om man vill jobba med folkhälsa. Den här regeln har funnits i vår kommun sedan den 1 januari 2011, men inte gällt politiker. Och Ulf Ottosson röstade för det beslutet. Vi tyckte att det var rimligt att vi som politiker skulle föregå med gott exempel och lade till den kategorin nu i februari. Då protesterade Ottosson.

Vad gör ni med dem som trots förbjudet fortsätter?

– Det finns inga sanktionsmöjligheter. Bryter anställda mot ett policybeslut ska det naturligtvis följas upp i medarbetarsamtal – men vi utdömer inga straff eller böter.

Vad tycker du om Ulf Ottosson?

– Jag gillar Ulf. Vi har bra samtal där vi både kan ge och ta och bägge vill det som är bra för kommunen. I den här frågan tycker jag dock att han kanske inte riktigt agerat så genomtänkt – det som gäller för våra anställda ska väl vi som politiker också klara av att prestera? Den fördomsfulla bilden av ”den norrländske mannen” har väl inte heller direkt fått sig en knuff i önskvärd riktning.

 

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2013

Lämna en kommentar