Paulina Neuding - 2 september, 2015

Kommentar till debatten om bojkott mot DN

De senaste dagarna har några personer försökt koppla samman Neo med en uppmaning till bojkott av Dagens Nyheter. Den kopplingen är grundlös. Det blogginlägg som avses, skrivet av Marika Formgren, har inte publicerats i Neo eller på Neos sajt, inte skrivits på uppdrag av Neo eller av någon som är anställd på Neo.
Formgren har sedan 2014 suttit i Neos redaktionsråd, bestående av en grupp utomstående personer som utan ersättning kommer med inspel och idéer till redaktionen. Hon har bidragit med två uppskattade artiklar i Neo. Hon meddelade mig i går kväll att hon inte vill fortsätta som medlem av Neos redaktionsråd, vilket hon själv motiverar på sin blogg.
Att två journalister har hotats till livet de senaste dagarna är en skrämmande påminnelse om behovet av en saklig debatt om frågor rörande tonläget i det offentliga samtalet, journalistisk metod, anonymitet på nätet och hot och hat i offentligheten. Neo kommer att ha all anledning att återkomma till dessa frågor i sak framöver.

Paulina Neuding
Chefredaktör


Lämna en kommentar


3 kommentarer

 1. Caligula says: 3 september, 2015 kl. 02:05

  Våldsvänstern Twittrade helt öppet till DNs ”journalister” och bad om Julia Caesars identitet så de kunde döda henne DAGEN INNAN Expressen outade JCs identitet. Kan vi inte vara lite upprörda över det också?

  Svara
 2. B says: 2 september, 2015 kl. 15:24

  Vill bara uppmana till att inte börja någon utfrysning av Marika Formgren. Jag håller inte alltid med henne i det hon skriver, men hon är något så ovanligt som en konservativ röst i samhällsdebatten och dessutom är hon modig som vågar stå för åsikter knappast någon annan journalist skulle våga yttra annat än mellan skål och vägg.
  Det är ett förfärligt debattklimat vi har i Sverige och jag är fruktansvärt less på uthängningar av oliktänkande. Vi har åsikts- och yttrandefrihet. Man bemöter åsikter man inte gillar med argument, inget annat.
  Jag kan verkligen förstå att man vill skriva anonymt, inte minst efter att journalister tagit hjälp av vänsterextremister för att röja människors identitet. Vad är syftet med dessa uthängningar? Att hatare på andra sidan ska få veta var de vars åsikter man inte gillar bor och därmed kunna fara hem till dem och bruka våld?

  Svara
 3. Gurkburken says: 2 september, 2015 kl. 11:13

  ”två journalister har hotats till livet”. Det var värst. Jag utgår från att det följs upp när polisutredning och rättegång är klar. Eller är det redan utrett?

  Svara