Mattias Svensson - 15 december, 2010

Dokusåpor orsakar moralpanik på Järfällaskola

Elevhälsoblad Järfälla

Ohälsan lurar överallt. På Viksjöskolan i Järfälla för elever i årskurs 6-9 varnar skolans Elevhälsogrupp för farliga tv-program. ”Många av skolans elever följer dokusåpor som är högst olämpliga att titta på”, skriver de i december månads Elevhälsoblad till föräldrarna och nämner Paradise Hotel och Kungarna av Tylösand som dåliga exempel.

I båda dessa serier förekommer mycket festande med alkohol i samtliga avsnitt, sex med en massa olika personer, svordomar, och en allmänt otrevlig attityd gentemot varandra. Serierna baserar sig även på mycket slugt tänkande, falskhet, baktalande och att spela ut folk mot varandra m.m.

De varnar också för de tecknade programmen South park och Family guy eftersom det ”i dessa serier förekommer mycket diskriminering mot homosexuella, kvinnor, olika etniciteter och religioner.” Slutligen får vi veta att: ”Dessa tv-program är ej positiva förebilder för våra ungdomar och ger dem inte en realistisk eller sund syn på vuxenlivet och världen.”

Nu vet i alla fall högstadieelevernas föräldrar att tecknade tv-program och dokusåpor inte är på riktigt. Det är förmodligen hälsosamt.


Lämna en kommentar


7 kommentarer

 1. Martin says: 10 januari, 2011 kl. 09:48

  Moralens väktare i Järfälla har missat det svenska tv-humorprogrammet Grotesco. De gjorde ju låten ”Det är bögarnas fel” som driver hejdlöst med det homofoba frikyrkofolket. En stor hit på Youtube hos de smarta tonåringarna.
  Det är begåvad ironisk humor av samma sort som Family Guy. Kan ingen varsko Viksjöskolan så att rektorn kan rycka ut med censurstämpeln och stoppa Henrik Dorsin & co?

  Svara
 2. Daniel Berg says: 17 december, 2010 kl. 10:13

  Jag kommer osökt att tänka på Rockystrippen som DN censurerade med hänvisning till ”antisemitism” trots att den så uppenbarligen drev med just antisemitism. Samma med family guy och south park, hela upplägget kretsar ju kring satir och att driva med olkia koncept. Men humorn är som bekant den polititiska korrekthetens första offer…

  Svara
 3. Johan Y says: 16 december, 2010 kl. 13:45

  Att de inte tycks ha förstått ironin i Family Guy och South Park är ju en komisk poäng men i övrigt är det förstås fullkomlig olämpligt att barn ser Paradise Hotel och Kungarna av Tylösand.

  Jag vet inte var föreställningen att barn har samma förmåga att bedöma vad de ser som vuxna kommer ifrån men den är felaktig. Båda programmen är fyllda av negativa förebilder som ungdomar har svårt att värja sig emot, särskilt de ungdomar som faktiskt är i riskzonen. Det är också de ungdomarna som i allmänhet saknar föräldrar som hjälper dem undvika programmen.

  Svara
 4. jojjo says: 16 december, 2010 kl. 12:10

  “i dessa serier förekommer mycket diskriminering mot homosexuella, kvinnor, olika etniciteter och religioner.”

  Antingen har de aldrig brytt sig om att titta på ett helt South Park avsnitt eller också är de alldeles för korkade för att förstå det, antagligen bägge.

  Svara
 5. Agnes says: 16 december, 2010 kl. 02:48

  Synd att South Park inte gör satir på svenska teman.

  Svara
 6. Oscar Solberger says: 15 december, 2010 kl. 20:23

  Jag blir så trött. Kan vi inte bara lugna ner oss lite? Och vad i hela fridens namn är problemet med att ungdomar har sex med många olika partners, så länge de använder kondom? Och om ungdomar över 18 år dricker alkohol, vad är problemet? Svordomar och en allmänt otrevlig gentemot varandra är självklart fel, men vad har elevhälsan med det att göra? Det är väl ett föräldraansvar? Vad som menas med slugt tänkande vet jag inte ens. Betyder det att man är intelligent eller? (Jag gissar att det inte är det som menas, jag har sett snuttar av de där programmet och de flesta där är ju typ Homer Simpson). Att falskhet, baktalande och att spela ut männiksor mot varandra inte är okej, begriper väl nästan varenda en som ser programmen. Diskrimineringen mot homosexuella, kvinnor olika etniciteter och religioner i ”The Family Guy” och ”South Park” ser jag som sjuk humor. Jag hoppas att de slutar vara moralister och smakdomare.

  Svara
 7. Tweets that mention Dokusåpor orsakar moralpanik på Järfällaskola « Mattias Svensson -- Topsy.com says: 15 december, 2010 kl. 19:30

  […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Svensson, TwelvE. TwelvE said: Mattias Svensson: Dokusåpor orsakar moralpanik på Järfällaskola: Elevhälsoblad Järfälla Ohälsan lurar överallt. … http://bit.ly/enn9IQ […]

  Svara