Mattias Svensson - 16 oktober, 2009

Expressen smutskastar ånyo

Året var 2003 och desperata ja till euro-aktivister försökte med alla medel vända den folkliga opinionen mot svenskt deltagande i EMU. Rasistkortet spelades flitigt. Det kom nog inte en internationell besökare till nej-kampanjen som inte anklagades för att vara nationalist, inskränkt och säkert en smula främlingsfientlig (att detta förfarande svårligen kan betraktas som annat än nationalistisk främlingsfientlighet är en bister ironi i sammanhanget). Likaså konstruerade ja-sidan falska hemsidor som även de byggde på främlingsfientlighet och sympati för invandringsfientliga partier.

Ett av de smutsigaste angreppen stod tidningen Expressen för. Via sin ledarstyrda debattsida kontaktade de sverigedemokraternas partisekreterare och bad honom skriva berömmande om centerns Maud Olofsson. Eftersom Olofsson var ett av den borgerliga nej-kampanjens mest framträdande ansikten skulle det kletas i brunt av de socialliberala Brysselkramarna.

Nu kör tidningen samma grepp igen. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har bjudits in att skriva positivt om Göran Hägglund och kristdemokraternas retorik, som om det skulle ligga något förgripligt och främlingsfientligt i att tala om verkligheten.

Guilt by association kallas skamgreppet att försöka koppla ihop en persons uppfattningar med någon som tycker motbjudande saker i andra sammanhang. Det är inte ett giltigt sätt att argumentera utan hör smutskastningen till. Att Expressen för andra gången bjuder in bruna krafter att gå den pompösa socialliberalismens ärenden ska alltså inte tas som argument för att Expressen har fel i sak. Det visar bara att de brister i etik och omdöme.


Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218