Mattias Svensson - 28 juli, 2010

En gammal diktator har ordet

Det är tydligen skillnad på diktatorer och diktatorer i svenska medier. För det finns väl ingen som kan tänka sig att exempelvis Chiles tidigare diktator Pinochet fått bre ut sig på svensk debattplats för att på en bemärkelsedag framhäva att allt blivit bra om han fått fortsätta vid makten? Nu finns det förvisso skillnader mellan Pinochet och Gorbatjov, den förre lyckades trots allt både med ekonomiska reformer och med att lämna över till ett demokratiskt styrelseskick, medan Gorbatjov kraschade ekonomin och vägrade lämna sin diktatorspost frivilligt. I båda fallen torde det dock vara underordnat det faktum att de var just diktatorer för varsitt brutalt styre och bör minnas som sådana för eftervärlden.

Och för den som läser Gorbatjovs artikel idag är det en obehaglig påminnelse om att den gamle Sovjetreliken ingenting lärt:

Kuppförsöket visade sig också ha ödesdigra följder för vår union av sexton republiker, vilken vi ville reformera och decentralisera, men ändå behålla om än i förnyat skick, för befolkningens skull och för att fortsätta den demokratiska utvecklingen över hela Sovjetunionen.

Den gamle diktatorn beklagar alltså även i efterhand att de baltiska staterna och exempelvis Georgien fick sin frihet och oberoende. De skulle även i framtiden ytterst styras från Moskva och av den ryska majoritet som förtryckt dem, även om det idag heter att Sovjetunionen skulle ”demokratiseras”. Det är riktigt obehaglig läsning.


Lämna en kommentar


5 kommentarer

 1. Mats says: 14 maj, 2011 kl. 11:07

  Hej Mattias, jag se fortfarande lite annorlunda på Gorbatjov. Jag vill bara säga att jag läst Sakines recension av ”Glädjedödarna” och kommer att läsa denna med stort intresse när denna kommer ut i handeln ( dvs Adlibris )

  Svara
 2. Mattias Svensson says: 2 augusti, 2010 kl. 08:10

  Mats/
  Thatcher hade samma vänskapliga förbindelser med Pinochet, som hon också gjorde business med. Ännu en likhet de båda diktatorena emellan.

  Svara
 3. Mats Carlsson says: 1 augusti, 2010 kl. 19:32

  (korrigerad text)

  Gorbatjov är naturligtvis en stofil i den bemärkelsen att han ännu inte förstått att Perestrojkan var omöjlig att genomföra.

  Men diktator med stort D?

  Vi får ej t.ex glömma bort vad Margaret Thatcher sa när han kom till makten:
  “I like Mr Gorbachev, we can do business together”

  Ok , Reagan såg till Sovjet inte kunde hänga med i “Stjärnornas Krig”, så att kommunistpartiet släppte fram Gorbatjov till makten. Men Gorbatjov var delaktig i att Kalla kriget kunde avvecklas på ett smidigt sätt och Gorbatjov och Reagan umgicks privat efter att de lämnat sina ämbeten.

  När Gorbatjov kom till makten ökade medborgarnas frihet, när Pinochet kom till makten minskade den dramatiskt. DET tycker jag är obehagligt att utelämnas.

  Svara
 4. Mats Carlsson says: 1 augusti, 2010 kl. 19:27

  Gorbatjov är naturligtvis en stofil en den bemärkelsen att han ännu inte förstått att Perestrojkan var omöjlig att genomföra.

  Men diktator med stort D?

  Vi får ej t.ex glömma bort vad Margaret Thatcher sa när han kom till makten:
  ”I like Mr Gorbachev, we can do business together”

  Ok , Reagan såg till Sovjet inte kunde hänga med i ”Stjärnornas Krig”, så att kommunistpartiet släppte fram Gorbatjov till makten. Men Gorbatjov var delaktig i att Kalla kriget kunde avvecklas på ett smidigt sätt och Gorbatjov och Reagan umgicks privat efter att de inte lämnat sina ämbeten.

  När Gorbatjov kom till makten ökade medborgarnas frihet, när Pinochet kom till makten minskade dramatiskt. DET tycker jag är obehagligt att utelämnas.

  Svara
 5. Mats Åberg says: 31 juli, 2010 kl. 11:16

  Tack för den utmärkta jämförelsen mellan Pinochet och Gorbatjov. Fantastiskt vilket ”varumärke” Gorbatjov byggt kring sig själv. Tänk bara vilken kyckling han var i samband med statskuppen. Han satt i sin datja och pep medan Jeltsin ledde motståndet. Ändå betraktas Jeltsin som en clown och Gorbatjov som en av det sena 1900-talets stora statsmän

  Svara