Warning: Undefined variable $l1 in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/index.php on line 137

Warning: Undefined variable $l2 in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/index.php on line 139

Snabbare lärarlyft med validering av tidigare kunskaper

Nu är det möjligt för lärare som behöver läsa in sin behörighet via Lärarlyftet att få tidigare kunskaper och färdigheter tillgodoräknade. Stockholms universitet har tillsammans med andra lärosäten och Universitets- och högskolerådet tagit fram stöd för en likvärdig bedömning av legitimerade lärares erfarenhetsbaserade kunskaper.

Idag publiceras antagningsbeskeden för de lärare som antagits till kurser inom Lärarlyftet och som behöver läsa in sin behörighet i något ämne. I flera kurser kan den som antagits få sina kunskaper och färdigheter validerade för att kunna tillgodoräkna sig delmoment. Det är Stockholms universitet som utifrån ett regeringsuppdrag har arbetat fram de stödfunktioner som lärosätena erbjuds använda i arbetet med valideringen.

– Möjligheten att kunna få moment tillgodoräknade ökar förutsättningarna för lärare att ta del av Lärarlyftets kurser eftersom de inte behöver lägga ner tid på studier för att tillägna sig kunskaper och färdigheter de redan behärskar. Det kan handla både om ämneskunskaper och ämnesdidaktisk skicklighet, säger Hans Adolfsson, prorektor vid Stockholms universitet.

Tillsammans med Universitets- och högskolerådet, UHR, har valideringsprojektet vid Stockholms universitet tagit fram ett digitalt ansöknings- och administrationssystem, benämnt Valda. Syftet med stödet är att underlätta lärosätenas valideringsarbete och att bidra till att en så likvärdig validering som möjligt kan göras av lärarnas förkunskaper.

– Valda är utvecklat för att ge stöd till alla lärosäten som anordnar Lärarlyftskurser och jag hoppas att flertalet väljer att delta i systemsamarbetet, säger Ulf Melin, generaldirektör vid UHR. På sikt kan Valda bli intressant för samtliga universitet och högskolor. Med lite vidareutveckling kan systemet klara även annan validering.

Mer information om processtödet för validering.

Gunilla Nordin, pressekreterare för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet, 0732-70 43 19, gunilla.nordin@su.se

Vi är ett av Europas ledande universitet i en av världens mest dynamiska huvudstäder. Här är mer än 70 000 studenter, 1 800 doktorander och 5 000 medarbetare verksamma inom de naturvetenskapliga och humanistisk-samhällsvetenskapliga områdena. En relation med Stockholms universitet är meriterande oavsett om du är student, forskare eller intressent. Hos oss ger utbildning och forskning resultat.


Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218