Mattias Svensson - 10 september, 2009

Neo nr 5 2009 ute nu

Neo nr 5 omslag

Neo nr 5–2009 handlar om murar, men inte om nostalgi. Berlinmuren revs, men kommer tillbaka i nya skepnader världen över. I artikeln ”Murarnas mytologi” förklarar Berkeley-professorn Wendy Brown varför murar är en illusorisk lösning på problem som inte ens behöver vara problem. Neo gör också nedslag vid taggtråden mellan USA och Mexiko, i Padova, Italien, längs Västbanken och demarkationslinjen som delar Korea för en närmare analys av murarnas skiftande karaktär. Mattias Svensson påminner också om att det strax före Berlinmurens fall ansågs extremt och verklighetsfrämmande att likt Ronald Reagan vilja riva den.

Mer läsning i det färska numret av Neo:
Annika Eriksson har talat med läkare som avslöjar sjukvården i Stockholm som en planekonomisk Kafkavärld.
Amir Taheri visar med en historisk bakgrund att valfusket i Iran är ett brott mot republikens grundtankar.
Johan Norberg skildrar i en lång essä det lyckliga slutets historia och varför konservativa kritiker av liberalism och individualism som Roland Poirier Martinsson och Elise Claesson har fel.
Svend Dahl har studerat miljöpartiet och hittat storstadspuls och latteliberalism. Han reser frågan om inte partiet egentligen hör hemma i det borgerliga blocket.

Neo nr 5–2009 finns i butik från och med den 15 september.

Som läsgodis här på nätet bjuder vi på:

Missbrukat murbruk
Chefredaktör Sofia Nerbrand inleder.

Murarnas mytologi
Wendy Brown slår hål på föreställningen om murar som en solid och handlingskraftig lösning på allehanda problem. De signalerar mest av allt en stat som tappat greppet.

Hellre utan deg än avundsjuk och seg
Lever man i misär om man förgäves önskar sig samma kläder som hiphoparna på tv? Johan Ingerö hyfsar en fattig debatt.

Teokratin möter motstånd
En hel värld satte hoppet om ett mer demokratiskt Iran till en heminredare med ekonomiska influenser från Nordkorea. Amir Taheri ger ett historiskt och konstitutionellt perspektiv på valfusket.


Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218