Paulina Neuding - 18 maj, 2015

Bibliotekarien: ”Jag framställs som en idiot”

Vilken vinkel väljer Sveriges Radio på frågan om bibliotek som får stänga på grund av stökiga gäng? (Bakgrund här, jag skrev om frågan i går i min kolumn i SvD och på SvD-bloggen) Att det är synd om gängen. Efter en intervju med bibliotekarien Einar Ehn i Hässelby villastad valde P4 att tillskräva Ehn uppfattningen att de ungdomar och vuxna män som terroriserat personal och besökare på bibblan "upplever ett utanförskap". Texten är nu ändrad, efter att Ehn mejlat och påpekat att han är felciterad. Mejlen till P4, som jag publicerar med hans tillstånd, talar för sig själva.

"Just de äldre ungdomarnas utanförskapskänsla blöder mitt hjärta ärligt talat inte så mycket för. Däremot de yngre barnen förtjänar en tryggare uppväxt, med vuxna förebilder som tar avstånd från kriminella. Det finns INGEN ursäkt att vandalisera bibliotek."

Mejl 1 Hej N, Jag kom till Radiohuset i onsdags för att jag ville berätta om vilka konkreta effekter utanförskapet får. Att vanliga människors tillgång till samhällstjänster kringskärs på grund av kriminalitet. Att barn umgås med sysslolösa 25-åringar, varav en del är kriminella. Att detta förtigs för att man "inte vill svartmåla förorten". Jag framställs som en idiot som säger "ungdomarna behöver lokaler". Mejl 2 Jag känner mig direkt felciterad. Jag har aldrig sagt att "unga känner ett utanförskap". Jag menar att utanförskapet ligger i att boende i området tillåts lida på ett sätt som människor i tex Hägersten inte behöver. Just de äldre ungdomarnas utanförskapskänsla blöder mitt hjärta ärligt talat inte så mycket för. Däremot de yngre barnen förtjänar en tryggare uppväxt, med vuxna förebilder som tar avstånd från kriminella. Det finns INGEN ursäkt att vandalisera bibliotek. Varken fattigdom, social utsatthet eller upplevt utanförskap. Det kan du skriva, om du inte får ta bort hela inslaget. Sen kan du göra ett till inslag som behandlar de större frågorna med det material du redan har. Att säga "ungdomarna känner ett utanförskap och behöver en lokal" är så banalt och intetsägande att jag skäms att behöva förknippas med det. Mejl 3 På nästa APT kan ni ta upp följande: "Varför anser vi att det är viktigare att förmedla att stökiga ungdomar och vuxna män behöver få lokaler än att mellanstadiebarn umgås med stökiga och i vissa fall kriminella unga män? Skulle vi gjort samma val om situationen uppstått på Kungsholmen?".  
Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218