Paulina Neuding - 18 maj, 2015

Bibliotekarien: ”Jag framställs som en idiot”

Vilken vinkel väljer Sveriges Radio på frågan om bibliotek som får stänga på grund av stökiga gäng? (Bakgrund här, jag skrev om frågan i går i min kolumn i SvD och på SvD-bloggen)

Att det är synd om gängen. Efter en intervju med bibliotekarien Einar Ehn i Hässelby villastad valde P4 att tillskräva Ehn uppfattningen att de ungdomar och vuxna män som terroriserat personal och besökare på bibblan ”upplever ett utanförskap”.

Texten är nu ändrad, efter att Ehn mejlat och påpekat att han är felciterad. Mejlen till P4, som jag publicerar med hans tillstånd, talar för sig själva.

”Just de äldre ungdomarnas utanförskapskänsla blöder mitt hjärta ärligt talat inte så mycket för. Däremot de yngre barnen förtjänar en tryggare uppväxt, med vuxna förebilder som tar avstånd från kriminella. Det finns INGEN ursäkt att vandalisera bibliotek.”

Mejl 1

Hej N,

Jag kom till Radiohuset i onsdags för att jag ville berätta om vilka konkreta effekter utanförskapet får. Att vanliga människors tillgång till samhällstjänster kringskärs på grund av kriminalitet. Att barn umgås med sysslolösa 25-åringar, varav en del är kriminella. Att detta förtigs för att man ”inte vill svartmåla förorten”.

Jag framställs som en idiot som säger ”ungdomarna behöver lokaler”.

Mejl 2

Jag känner mig direkt felciterad. Jag har aldrig sagt att ”unga känner ett utanförskap”. Jag menar att utanförskapet ligger i att boende i området tillåts lida på ett sätt som människor i tex Hägersten inte behöver. Just de äldre ungdomarnas utanförskapskänsla blöder mitt hjärta ärligt talat inte så mycket för. Däremot de yngre barnen förtjänar en tryggare uppväxt, med vuxna förebilder som tar avstånd från kriminella. Det finns INGEN ursäkt att vandalisera bibliotek. Varken fattigdom, social utsatthet eller upplevt utanförskap.

Det kan du skriva, om du inte får ta bort hela inslaget. Sen kan du göra ett till inslag som behandlar de större frågorna med det material du redan har. Att säga ”ungdomarna känner ett utanförskap och behöver en lokal” är så banalt och intetsägande att jag skäms att behöva förknippas med det.

Mejl 3

På nästa APT kan ni ta upp följande: ”Varför anser vi att det är viktigare att förmedla att stökiga ungdomar och vuxna män behöver få lokaler än att mellanstadiebarn umgås med stökiga och i vissa fall kriminella unga män? Skulle vi gjort samma val om situationen uppstått på Kungsholmen?”.

 


Lämna en kommentar


8 kommentarer

 1. Marre says: 3 juni, 2015 kl. 10:12

  Läste just Katti Hoflins svar till Ehn i SvD, och man slås av hur avslöjande språkbruket är. Direkt när man möts av en fullkomlig spärreld av ordet ”en” som en förmodat könsneutral ersättare till ”man”, så vet man vad som skall komma: en massa vänsterfloskler om att biblioteken skall vara några slags uppehållsrum där alla är välkomna och folk skall tillåtas komma berusade, påtända och skratta högt… Fast det är inte riktigt ”schysst beteende” att hota och slåss, förstås. Då kanske de där trista och ogina skattebetalarna som sitter och läser blir sura och klagar.

  Svara
 2. radio bubb.la – 19/5 | radio bubb.la says: 24 maj, 2015 kl. 01:04

  […] SR-haveriet fortsätter: Bibliotekarie felciterad om vandaliserande ungdomar och vuxna män, ”… […]

  Svara
 3. Alf says: 19 maj, 2015 kl. 12:19

  Pundare skall aldrig tillåtas ”ta plats” på bibliotek mm. ”utanförskap” är ett fruktansvärt missbrukat ord som bara löjliga PK-människor gömmer sig bakom. Pundare och andra busar är aldrig ensamma. Ju värre dom är ju fler fjompiga tjejer/killar har dom tillgång till. (Dom blir inte med automatik ”röda röstsedlar” av empatiskt daltande.)

  Svara
 4. Kerberos says: 18 maj, 2015 kl. 22:02

  Jag bor i Husby. När dom brände 12 bilar på min gata slog dom också sönder telefonkiosken. Efter att sett glaset ligga på marken i 2 dagar så tog jag min kvast och hink och började svepa upp det. En vänlig herre från tensta lånade en kvast från torghandlaren och kom över för att hjälpa mig. Sveriges Radio tog en minut innan dom direkt kom fram för att intervjuva. Vem tror ni dom valde? Mig som valde att börja svepa upp glaset med ”etnisk svenskt” utseende, eller den invandrade herren från tensta? Jag gjorde inte det jag gjorde för att få en intervju, men det bevisade ganska precis för mig att SR bara hade en story som dom ville köra med från Husby. Och den inkluderade inte mig som bodde här. Telefonkiosken blev reparerad igen. Men den är nu sönderslagen för hmm 7 gången sen jag flyttade hit för 5 år sen. Denna gång sprängde dom helt sönder telefondelen också förutom att slå sönder glaset. Så nej jag tror inte på att SR och SVT inte har en vinkling och agenda när dom rapporterar, jag upplevde det i första hand.

  Svara
 5. Björn Wahlgren says: 18 maj, 2015 kl. 16:32

  Oberoende public service företag som SR eller SVT kanske inte längre har som ledstjärna att återge så objektivt/precist som möjligt vad exv. en intervjuad framför som viktigt? Viktigare förmedla en version med andra förtecken?
  Den glidande vinklingen i aktuella fallet kanske är att se som en typ av avknoppning av maximen ”allas lika värde” oavsett? Andra kanaler och medier finns numera att tillgå.

  Svara
 6. Ester says: 18 maj, 2015 kl. 16:12

  Episkt! Skulle vilja vara med på den där imaginära APTn. Ser det framför mig: Ett fullsatt konferensrum där alla väntar på att någon annan ska säga något, men det enda som hörs är den öronbedövande tystnaden av kaffekoppar som ängsligt försöker distrahera den enda kroppsdel som kan dräpa detta monster. Sanningen är varken PK eller dess motsats. Den bara är. Vad man vill göra med den och vilka slutsatser man drar från den är något som inte ska belasta den.

  Svara
 7. ylva nord says: 18 maj, 2015 kl. 15:41

  Tydligt att Sveriges radio alltid har en egen agenda.

  Svara
 8. Åsa says: 18 maj, 2015 kl. 12:44

  Mail nummer 3 sammanfattar hyckleriet på pricken!

  Svara