Neo #3 – 2015

Tiggarna

I Neo nr 3 2015 tar sig Mattias Svensson an tiggarna, det gatuinslag som blivit allt vanligare i svenska städer i takt med att EU-migranter från främst Rumänien kommit hit. Som varm anhängare av EU:s fria rörlighet är det sin egen frihetsvision han möter där på gatan. Det är bara en av många brutala insikter.

En annan som krockat med verkligheten är Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Erik Ullenhag. Som integrationsminister var han med om att lansera etableringslotsar in på arbetsmarknaden 2010, en reform som nu skrotats efter fusk, hot och till och med terrorrekrytering. Paulina Neuding har mött Ullenhag och frågat hur han idag ser på lotsreformen och integrationen.

I Neo nr 3 2015 läser du också om preppers, personer som förbereder sig för samhällskatastrofer som utslagen el, terrordåd eller krig. Moa Berglöf har mött dem. En av vårens kulturkonflikter har handlat om Sovjet och andra världskriget, Leo Krámar upplevde i dåvarande Tjeckoslovakien hur det var att befrias av Röda armén. Bengt Ohlsson skriver om en bilresa till Kurt Weill-dagarna i Dessau, en resa till bärs och korv i kulturlandet som inte går som han tänkte sig.

Och så har Dan Korn gått tillbaka till Harriet Beecher Stowes bästsäljande bok som välte slaveriet i USA, men vars huvudkaraktär Onkel Tom idag är ett skällsord.

Neo nr 3 2015 finns i butik från den 9 juni.