Mattias Svensson - 12 oktober, 2011

Vips så fick vi en kulturpolis

Det är en tvivelaktig princip att låta polisen ta betalt för beskydd. Polisen finns till för att skydda allmänhetens säkerhet och det ansvaret är redan avgränsat från det säkerhetsansvar som kommersiella aktörer har, exempelvis med vakter och matchvärdar. Diskussionen har tidigare rört fotbollsklubbar och fotbollsmatcher, men nu kräver polisen även beskyddarpengar från dansarrangörer.

Norrköpings Tidningar rapporterar hur danseventet Majestiq 12 fått ställas in efter att polisen krävs fantasisumman 708 400 kronor för att bevaka 2500 dansare i tio timmar. Det är polisen som själva gör bedömningen av insatsen och kostnaden. I det här fallet misstänker de att en del av de dansande kommer att muntra upp sig med annat än legala droger och den misstanken gör att de kan dra till med en kostnad som i sista stund gör evenemanget ekonomiskt omöjligt. Därmed kan polisen i praktiken godtyckligt och efter egen bekvämlighet avgöra vilka kulturevenemang som i framtiden kommer att tillåtas eller inte. Det är en direkt samhällsfarlig ordning.

(I min bok Glädjedödarna – en bok om förmynderi, skriver jag i kapitlet om moralpaniker om andra politiska försök att stoppa dans och nöjesliv.)


Lämna en kommentar


3 kommentarer

 1. Gör inte om, gör rätt | No size fits all says: 1 september, 2013 kl. 19:23

  […] som Mattias Svensson då hade har tyvärr […]

  Svara
 2. Bängen debiterar | No size fits all says: 16 maj, 2013 kl. 18:41

  […] och drogliberalism har bidragit till polisens kalkyl. Föraningarna som Mattias Svensson hade hösten 2011 har tyvärr […]

  Svara
 3. Om du vill dansa till musiken måste du pynta till polisen « No size fits all says: 13 oktober, 2011 kl. 22:10

  […] vilka andra tillställningar som i framtiden kommer att stoppas av krav på beskyddarpengar är Mattias på […]

  Svara