Mattias Svensson - 3 mars, 2011

Ursäkta medan jag kräks på er indignation

Omkring 250 miljoner kronor om året kostar informationsinsatser om alkohol, tobak, narkotika och dopning som staten bedriver. Informationsinsatser som alla utvärderingar (se sidan 12 i Folkhälsoinstitutets egen rapport Att göra det möjliga, till exempel) visat är fullkomligt verkningslösa, men som ändå lever ett eget liv i folkhälsobyråkratin. Statens folkhälsoinstitut får ovanpå det runt 130 miljoner kronor om året för att hitta på siffror och moralisera över vår livsstil. Det är ändå småpengar i sammanhanget, som det brukar påpekas när man uppmärksammar denna föga nyttiga hälsoåtgärd. (Siffror från regeringens budget)

Från pappersslöa till papperslösa. Motsvarande pengar ska nu användas till att ge basal välfärd som skola och vård åt några av de allra mest behövande, papperslösa invandrare. Skolgången för dessa barn kostar i sig mindre än den meningslösa informationssatsningen, 50-100 miljoner kronor per år, sjukvården på några hundra miljoner något mer.

Ändå räcker beslutet om vård och skola för papperslösa för att på sina håll motivera indignerade utgjutelser om skattepengar och kostnader, parat med ”analysen” att detta kommer att ”gynna Sverigedemokraterna”. Fast det handlar om en solidaritet som i stort sett alla länder visar, oavsett välfärdssystem. Klarar Nigerias fattiga att bjuda flyktingar och föräldralösa på gratis skolgång klara nog svenskar det också, fast vi valt korkade kollektiva system för detta. Handlar det om skattepengar finns tusentals saker att vara mer upprörd över.

Så det handlar alltså inte om kostnaden, utan om att man tycker att barn ska vara utan skola för att deras föräldrar haft fräckheten att vilja fly från missförhållanden till någonting bättre i vårt land, och att vi ska ha en ”solidarisk” sjukvård som ges efter behov, men inte till några av de mest utsatta som bor här. Och att ovanpå detta komma dragandes med att Sverigedemokraterna har ”rätt” och förtjänar stöd för att de också tycker så. Ursäkta medan jag kräks på er indignation.

Tidigare i samma fråga:

Dick Erixons hatseans mot bagatellbrott

Den ogina välfärdsstaten


Lämna en kommentar


19 kommentarer

 1. M Schwartz says: 23 mars, 2011 kl. 00:39

  The benefits are significantly dependent on the human capital measure of the immigrants. If the immigrant class is disproportionately from the net tax recipient class then the costs are going to outweigh the benefits.

  JONES, G. and SCHNEIDER, W. J. (2010), IQ IN THE PRODUCTION FUNCTION: EVIDENCE
  FROM IMMIGRANT EARNINGS. Economic Inquiry, 48: 743–755.

  Svara
 2. M Schwartz says: 23 mars, 2011 kl. 00:34

  Modern libertarianism is a self-destructive ideology. This is because the unskilled immigrant population that open borders invites is an exceptionally infertile ground for libertarian values. Consequently open borders in a democracy will automatically lead to a welfare state as the immigrants sooner or later become the majority of voters.

  To no ones surprise, rather than becoming libertarian, immigrants loyally support the Social Democratic welfare state, as their economic self interests and the political culture of their societies would predicts. In the latest Swedish election, only 43% of Swedes but 77% of non-western immigrants voted for the left (this was an unusually bad year for the left, who got 92% of the immigrant vote in 2002!). In the United States, where while only 35% of non-Hispanic whites prefer higher taxes in return for more government services, the figure is 64% for all Hispanics, and 65% for second generation Hispanics.

  http://super-economy.blogspot.com/2011/03/intellectual-meltdown-of-libertarianism.html

  Svara
 3. Erik says: 6 mars, 2011 kl. 20:48

  Kostnaden lär ju öka genom de signaler man skickar till världen om att Sverige naivt pröjsar åt alla. Dessutom leder väl skolgången till krav på PUT senare p.g.a. att barnen lärt sig svenska. Det finns hundratals miljoner som har större problem än dessa illegala. Varför ge gräddfil åt envar som tar sig över gränsen?

  Kungsgatan 60, ja det är ju en väldigt mångkulturell adress…

  Svara
 4. MartinA says: 6 mars, 2011 kl. 14:17

  Dom har fått papper av migrationsverket. I de pappren står det att de skall lämna landet. Skribenten är oärlig.

  Svara
 5. Delat och intressant – 4 March, 2011 | [insert random stupid name here] says: 4 mars, 2011 kl. 10:34

  […] Ursäkta medan jag kräks på er indignation – Det hör tycker jag är ett viktigt perspektiv i frågan om papperslösas vård och skolgång, det är inte särskilt dyrt.. […]

  Svara
 6. Bör libertarianer välkomna fri invandring till välfärdsstaten? « Nonicoclolasos says: 4 mars, 2011 kl. 05:16

  […] Sanandaji argumenterar med kraft för motsatt hållning; han verkar härvidlag mest argumentera mot Mattias Svensson. Här finns onekligen olika ståndpunkter, alla tre intressant nog med någon typ av libertariansk […]

  Svara
 7. André says: 4 mars, 2011 kl. 00:22

  @Lala – Summan är snarare högt räknad. Med tanke på vad en sjukvårdsplats kostar per dygn och hur många papperslösa som beräknas finnas i landet skulle varenda en av dem behöva ligga inne akut en längre tid för att totalsumman ska vara i närheten av 100 mille.

  Betänk även att skattefusket som vanliga hederliga svenssons ägnr sig åt kostar miljarder (då inte inräknat den mångdubbelt större siffran som företagens fuskande kostar oss). Så gnäll inte över att nåt öre av det du betalar går till att utbilda folk.

  Svara
 8. HC says: 3 mars, 2011 kl. 22:59

  Synd att Johan Ingerö stack från Neo. Jag föredrar hans surhögerinlägg framför Svenssons koleriska uppkastningar.

  Svara
 9. Ilmarig Reepafelt says: 3 mars, 2011 kl. 21:16

  Denna överenskommelse är den mest hårresande som svenska riksdagsmän genomdrivit – du får inte softasyl gå under jorden och få ändå rätt till alla förmåner. Betala skatt, nej glöm det. Behövs det ingen intelligens för att slösa bort skattebetalarnas pengar?

  Svara
 10. Ilmar says: 3 mars, 2011 kl. 19:48

  Ursäkta medan jag kräks på din ”krönika”:
  I Sverige får flyktingar asyl enligt världens mest naiva system. Övriga ska lämna landet omedelbums. Vad finns att diskutera. Papperslös…är det någon som glömt plånboken när de åkt till kontorstillbehörsaffären?

  Att du tycker att de ändå borde få bo här får stå för dig. Du borde få betala kalaset, minst 1,7 miljarder ska skiten kosta.

  Flytta nu till Rosengård, klä dig i kippa och korkskruvspolisonger i en månad och kom sen tillbaka och berätta om mångkulturens härligheter…

  Svara
  • Mattias Svensson says: 3 mars, 2011 kl. 19:59

   Håhåjaja. I senaste Neo skriver vi om skattepengar som går till att förstöra miljön. Lågt räknar sex gånger mer än den här summan bara för att få mer försurning och utfiskning via jordbruks- och fiskepolitik (och förvärra för tredje världen genom att de inte får exportera livsmedel till oss). Skulle vilja se en sjättedel av samma jävla indignation över att betala förstörd miljö som över att betala ett par ungars skolgång.

   Svara
 11. Maria Ludvigsson says: 3 mars, 2011 kl. 19:28

  JAg tycker helt enkelt bara att du har rätt, Mattias! 🙂 aint no surhöger!!!

  Svara
 12. Kristina Persson says: 3 mars, 2011 kl. 19:04

  Nu är det bevisat att vi har sju vänsterpartier i riksdagen. Klicka på min länk (namn) och läs en historisk analys till detta och en osande regimkritisk krönika.

  Svara
 13. Lotta says: 3 mars, 2011 kl. 18:02

  @helm

  Men det går bra att åka hem på semester.

  Svara
 14. Erik P. says: 3 mars, 2011 kl. 16:58

  ”Ändå räcker beslutet om vård och skola för papperslösa för att på sina håll motivera indignerade utgjutelser om skattepengar och kostnader”

  Det blir ju rätt märkligt när du i denna mening länkar till en artikel som gör en poäng av att inte göra den ekonomiska aspekten till huvudfrågan.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 3 mars, 2011 kl. 17:00

   Sant. Det jag primärt hade i åtanke var surhögern i mitt Facebookflöde, men det är svårt att länka till.

   Svara
 15. Helm says: 3 mars, 2011 kl. 15:50

  Gunnar: Asylsökande har bevisbördan på sin sida. De kan vara hotade till livet och ändå inte få stanna. Skulle du åka tillbaka till en säker död bara för att vara laglydig? Nej.

  Svara
 16. Gunnar says: 3 mars, 2011 kl. 14:47

  ”några av de allra mest behövande, papperslösa invandrare”

  Av vilka ett stort antal är personer som av domstol bedömts inte ha skäl för asyl och fått utvisningsbeslut som de struntat i och sedan gått under jorden och således befinner sig illegalt i landet.

  Ursäkta om jag kräks över din naivitet.

  Svara
 17. Lala Mattson says: 3 mars, 2011 kl. 13:58

  Småpengar är det inte. Ta totala summan över tid multiplicerat med tillväxten som varit under de åren så har du en exaktare siffra på vad det egentligen kostar. Sen kan man lite hypotetiskt anta att de pengarna hade bidragit till en ännu bättre tillväxt om de gjort faktisk nytta nånstans. Så summan är i princip väldigt lågt räknad

  Svara