Johan Ingerö - 28 juni, 2010

Smutsigt i Sundbyberg

Sundbyberg är ett av socialdemokratins mest anrika fästen. Kommunen styrdes av Socialdemokraterna från 1918 och ända fram till 2006, då de borgerliga efter 88 års ökenvandring lyckades erövra makten. Alliansglädjen blev dock kortvarig. Redan året efter lämnade två moderata ledamöter sitt parti, varpå de togs emot med öppna armar av Socialdemokraterna som därmed lyckades ta tillbaka makten, utan att behöva gå omvägen via väljarna.

När det nu vankas val igen har kommunledningen beslutat inrätta särskilda demokratiambassadörer, vars uppgift är att få invånarna att resa sig från sofflocket den 19 september. Arbetet ska ske genom information till utvalda föreningar, genom sändningar i det kommunala hyresbolagets intern-tv samt i anslutning till obligatoriska insatser för socialbidragstagare.

Insatsen var från början tänkt att riktas enbart mot stadsdelen Hallonbergen. Där är nämligen valdeltagandet som lägst, resonerar den styrande majoriteten.  Det är dock en sanning med modifikation. Valdeltagandet i Hallonbergen låg i förra valet på mellan 63 och 67 procent. Det är visserligen kommunens lägsta siffra, men marginalen är hårfin. I tre av de fyra valkretsar som ingår i stadsdelen Rissne var valdeltagandet också under 70 procent, bara obetydligt högre än i Hallonborgen. Däremot finns en annan väsentlig skillnad mellan de båda kommundelarna. I Hallonbergen fick Socialdemokraterna i det senaste valet hela 49 procent, jämfört med 37 procent i Rissne. Räknar man ihop stödet för samtliga tre rödgröna partier är tendensen lika tydlig. 65 procent i Hallonbergen, jämfört med 53 procent i Rissne.

De borgerliga partierna har protesterat högljutt mot att kommunens administration görs till en kugge i den socialdemokratiska valmaskinen. Därför har de styrande nu beslutat vidga ambassadörernas arbetsområde, från fyra valkretsar till åtta. Sju av de åtta valkretsarna är dock tydligt vänsterdominerade, och de borgerliga har överklagat beslutet om valambassadörer till Länsrätten, som knappast blir sista instans eftersom fallet är unikt och praxis därmed saknas.

Mindre än tre år efter att två moderata avhoppare på eget bevåg upphävt det kommunala valresultatet är det alltså bäddat för ännu en strid, som egentligen inte handlar om sakfrågor. Kanske är det läge att kalla in valobservatörerna. För politiken är ovanligt smutsig i Sundbyberg.

UPPDATERING:

Även TV4 uppmärksammar nu detta. Se inslaget här.


Lämna en kommentar


10 kommentarer

 1. Willy Viitala, pol sek (M) says: 30 juni, 2010 kl. 08:58

  Efter att ha kollat tillbaka på valet 2006, första året man hade samhällsinformatörerna, så kan samma trend skönjas i Fittja.

  Lite Fittja-bakgrund:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/29/ar-vissa-fritidsgardar-i-utanforskapsomraden-drivhus-for-kriminella

  Detta trots en nedgång överallt annars, i såväl länet som i övriga kommunen, ökade S i Botkyrka i distrikt 41-44, mellan 2-6 procentenheter.

  Valdeltagandet gick upp mellan 3-9 procentenheter.

  Svara
 2. Du får välja vilken färg du vill… « No size fits all says: 29 juni, 2010 kl. 19:14

  […] Men i går sände TV4 ett inslag om att de borgerliga partierna i Sundbyberg nu anmält ärendet till Förvaltningsrätten (f d Länsrätten) för att få åtgärderna stoppade. Och då träffade skiten fläkten. Vänsterbloggarna Krassman och Alliansfritt Sverige levererade som på en given signal angrepp där Moderaterna anklagades för att vara mot ökat valdeltagande. Peter Anderson funderade över vad som är röstfiske och vad som är att stärka demokratin. Thomas Böhlmark undrade å sin sida när socialister blev trovärdiga i demokratifrågor. Stefan Bergström ifrågasatte vänsterstyrets demokratisyn. Johan Ingerö konstaterade att det går smutsigt till i Sundbyberg. […]

  Svara
 3. Per Hagwall says: 29 juni, 2010 kl. 16:08

  Kan tillägga att det inte heter Länsrätten längre, jag hoppade till när reportern talade om ”Förvaltningsrätten” så jag kollade upp det, det visade sig att det numera heter ”Förvaltningsrätten i Stockholm” sedan Länsrätterna i Stockholm och på Gotland slogs ihop 15 februari.http://www.lansrattenistockholm.domstol.se/templates/DV_InfoPage____15070.aspx

  Svara
 4. Willy Viitala, pol sek (M) says: 29 juni, 2010 kl. 12:19

  Socialdemokraterna i Botkyrkas valresultat i Fittja

  Med och utan (kommunalt anställda) samhällsinformatörer:

  Valdistrikt EP 2009 (med) EP 2004 (utan) Ökning
  41 55,1 % 37,34 % 17,76 %
  42 68,09 % 59,18 % 8,91 %
  43 74,41 % 51,76 % 22,65 %
  44 63,02 % 44,21 % 18,81 %

  Observera att ökningen avser S valresultat i procentenheter. Valdeltagandet i samma distrikt ökade mellan 7-19 %. Slutsatsen blir ju att man mobiliserade fler soffliggare. Till S. För kommunala skattemedel.

  I hela Stockholms län backade Socialdemokraterna med 3,17 % i EP-valet 2009.

  Botkyrka kommun har alltså ett femtiotal kommunalt anställda samhällsinformatörer som till 95 % rekryteras från kulturföreningarna i Norra Botkyrka (och Fittja). Syftet påstås vara att höja valdeltagandet och inte informera politiskt. Ändå fotograferades flera av dom av Jimmy Baker i valet 2006 med t.ex. SSU och S-knappar. Detta var dock borta i EP-valet 2009.

  Kulturföreningar som givetvis får frikostigt årligt föreningsstöd från kommunen (och indirekt S+V+MP). Kulturföreningar vars medlemmar i området röstar på vänsterkartellen till nivåer skiftande mellan 65-85 %.

  Vi och FP varnade för och protesterade mot det här redan i valet 2006.

  Svara
 5. Bengt Nilsson says: 29 juni, 2010 kl. 10:59

  Den borgerliga elitismen talar ovan!

  Svara
 6. Moderaterna föredrar att fattiga inte röstar « Storstad says: 29 juni, 2010 kl. 07:33

  […] ett antal borgerliga bloggar lyfter fram denna demokratisyn som något positivt: Läs exempelvis Johan Ingerö, Paul Lindquist (kommunstyrelsens ordförande i Lidingö), Mattias Lönnqvist och Thomas Böhlmark […]

  Svara
 7. Arnie says: 28 juni, 2010 kl. 18:13

  ”I tre av de fyra valkretsar som ingår i stadsdelen Rissne var valdeltagandet också under 70 procent, bara obetydligt högre än i Hallonborgen.”

  ”Tre av fyra…” Jaha, men berätta då vad händer om man tar med allihop, inte plockar bort någon valkrets som höjer snittet?

  Är det så att om man gör samma sak med Hallonbergen så sjunker de ännu längre ner i valdeltagandet?

  Kommer sig omformuleringen av att du noga har valt ut siffrorna och definierat om verkligheten för att pressa fram lite tvivel?

  Svara
 8. MattiasH says: 28 juni, 2010 kl. 14:27

  Ja… tyvärr finns det fler exempel på Socialdemokratins svårighet att inse skillnaden på kommunen och det egna partiet. I Katrineholm gjorde man istället om valkretsarna för att stärka det egna stödet… och kom undan med det!

  Svara
 9. Magnus says: 28 juni, 2010 kl. 14:17

  My God!!

  Ska bli kul att se hur opartisk den infomration är som ska kaskaderas till allmoge genom tv-rutan och annat.

  Jag utgår från att du ser till att få ta del av det mesta…?

  Svara
 10. AS6 says: 28 juni, 2010 kl. 14:06

  Sundbyberg måste vara Stor-stockholms mest vanskötta kommun. Inte nog med Sundbybergsossarnas inställning till val och demokrati; de häller också skattepengar över allehanda galna kommunala projekt som Baseball-VM, Baseballgymnasium etc.

  Svara