Mattias Svensson - 3 februari, 2009

Skål för den spontana ordningen!

Det är krångligt att få tillstånd för att servera alkohol. Det ska kontrolleras att gästerna inte röker, inte tar av sig på överkroppen, inte dansar om tillstånd för detta saknas och så får de gubevars inte heller bli berusade av vad de dricker och sedan ska det stängas på bestämda tider. Att få tillstånd till servering vid kulturevenemang är också meckigt, vilket bl a Stina Oscarsson skrivit om  (restriktiviteten hindrar dock inte att gästerna fyller på innan och somnar på scenen).

Nu har kulturnämnden i Malmö tagit ett utmärkt initiativ. En utredning ska försöka hjälpa kulturverksamhet i miljöer där alkohol serveras så att det sker utan att det blir polissak på grund av de strikta reglerna. Bäst vore naturligtvis att rensa i regelfloran, men det här är ingen dum lösning. Och den bygger på ett sympatiskt synsätt att människor ska kunna komma samman, umgås och skapa samtidigt som de kan tömma en bägare eller två.

Jag ser att SvD  reflexmässigt klagar på lagtrots, trots att det i de flesta fall är lagarna som är problemet. Kulturbidrag är naturligtvis alltid problematiska, men att hjälpa kulturskapare genom en snårig tillståndsdjungel kan mycket väl vara den bästa användningen av kommunala kulturbudgetmedel sedan Der Schlangemann.


Warning: Undefined variable $media in /sites/magasinetneo.se/web/wp-content/themes/neo/functions.php on line 218