Johan Ingerö - 22 oktober, 2010

SD i den politiska rännstenen

När Lasermannen John Ausonius härjade i Sverige var jag i de tidiga tonåren. Först var det bara som obehagliga nyheter brukar vara, något äckligt som man skjuter ifrån sig. Men när en klasskompis pappa sköts ned blev det oändligt mycket mer konkret. Känslan av att befinna sig i en krigszon var påtaglig.

Vansinnesdåden i Malmö har, oavsett vad som faktiskt ligger bakom dem, fått den känslan att komma tillbaka på nytt. Det säger något om Malmös utveckling att så många av oss först trodde att skjutningarna var gängrelaterade. Men när det visade sig att de skjutna var okända av polisen (vilket personer som skottskadas i kriminella uppgörelser i princip aldrig är) ilade kalla kårar längs ryggen.

Kårarna blev inte mindre kalla när jag i går såg Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, diskutera ämnet i SVT Debatt.

Ekeroth hasplade visserligen fram några till intet förpliktigande kommentarer om att det är ”oacceptabelt” att människor skjuts ned, men sedan började han resonera om att det inte är oväntat att det händer just där, eftersom Malmö är så invandrartätt och brottsbelastat.

Alltså; att en snubbe skjuts ned vid en busstation, eller att två kvinnor skjuts genom fönstret i sitt eget hem, ett hem där det alltså även finns små barn, är en logisk följd av att SD:s politik inte har fått råda. Underförstått, om svenskar får för många mörkhyade grannar får man förstå att de börjar treva efter bössan.

John Ausonius var och är en mycket sjuk man. Han hade en lång historia av våldsbrott bakom sig, rånade banker och var periodvis intagen för psykiatrisk slutenvård. Det är väl knappast någon högoddsare att den eller de som nu skjuter ner folk på måfå har ett liknande bagage.

Men enligt Ekeroth är skarpa skott mot oskyldiga män, kvinnor och barn snarast att likna vid en överilad och beklaglig – men ändå på något sätt begriplig – handling, motiverad av politisk frustration.

Jag är visserligen inte särskilt imponerad av Gellert Tamas tes att Ausonius inspirerades av Ny Demokrati. Han beträdde vansinnets stig långt innan Ian och Bert blev ett politiskt koncept. Lika illa är det när vänsterflummare ursäktar våld, hot och hat med sociala klyftor eller liknande.

Men Ekeroths framträdande var ändå extra obehagligt, eftersom man fick känslan av att det lilla fanskapet satt och njöt, att han så tydligt hade gjort en kalkyl av hur man använder en hop livrädda och oprovocerat skottskadade människor som politiskt slagträ.

Jag har aldrig haft någon sympati för SD. Tvärtom. Däremot har jag på senare år försökt förstå deras väljare, snarare än att bara fördöma dem. Jag har även varit tydlig med vad jag anser om de våldsaktioner som begicks mot partiet i valrörelsen.

Men om partiet någonsin hade någon allvarlig ambition att göra upp med sitt förflutna så visade Kent Ekeroth i går att den nu har övergivits, och det måste vi rimligen reagera på. Sverigedemokraterna är och förblir ett osmakligt och obehagligt parti, med djupt oanständiga företrädare.

Uttrycker man sig som Ekeroth så har man visat att man hör hemma i den politiska rännstenen. Man visar även att snacket om ”tuffa tag mot brott” är rent skitprat. Ingen som faktiskt är besjälad av detta skulle någonsin försvara eller förklara grova våldsbrott med yttre faktorer.

Vad Sverigedemokraterna säger är att de vill bekämpa invandrares brott mot svenskar, och släta över brott mot invandrare som ens kan misstänkas ha begåtts av svenskar. Då har man inte minsta hum om rättssäkerhet eller blind rättvisa.

Jag ser fortfarande inget problem med att regeringen varken vinner eller förlorar några omröstningar med Sverigedemokraternas hjälp. Men att förhandla eller ens rådgöra med dem måste vara uteslutet. Tillsammans med Vänsterpartiet hör Sverigedemokraterna hemma i politisk karantän.


Lämna en kommentar


59 kommentarer

 1. Boris says: 27 oktober, 2010 kl. 12:40

  Mer kritik mot Per Svensson och Sydsvenskan. Nu från ”rätt” håll, dvs Lunds universitet. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1279836/Arrogant-kampanj.html

  Svara
 2. Johan Svensson says: 27 oktober, 2010 kl. 01:24

  Markus Nyberg:
  Det är en tanke, och givetvis möjligt. Jag tror det är så att Ingerö inte blev helt tillfreds med svaren på sin krönika, och valde således helt sonika att konstruera ett känsloinlägg med förmodligen fler fördomar än hela det parti som han med sådan besatthet rapporterar om har. Han bör nog i fortsättningen hålla sig till envägskommunikationen i form av reportage i NEO med andra latteliberaler, där risken för mothugg i värsta fall knappt är möjligt.

  Svara
 3. Lilli says: 26 oktober, 2010 kl. 14:36

  Enligt Jyllandspostens källa kan skottet genom lägenhetsfönstret hänföras till narkotikarelaterad kriminalitet.

  Svara
 4. Lasse Göransson says: 25 oktober, 2010 kl. 21:58

  Kent Ekeroth har tidigare visat förståelse för att svenska pöbelhopar attackerar flyktingar i deras hem. Så vem är förvånad att han även har förståelse för rasistiska vettvillingar som skjuter på invandrare.

  Svara
 5. Bulten i Bo says: 25 oktober, 2010 kl. 18:47

  Om signaturen ”rättvis” har något att klaga på i mina skriverier är han/hon välkommen att framföra det, lämpligast i kommentar på min blogg.

  Svara
 6. Kuno says: 25 oktober, 2010 kl. 18:08

  Tja, jag har nog läst mer historia än signaturen benke. Vänster är jag inte heller utan röstar moderat. Tydligen är benke så korkad att han inte ens kan läsa och begripa enkel svenska. SD är inte rabiata Israelkramare, däremot är Ekeroth det. Visst får benke heja på Israel bäst han vill, tvivlar dock på att benkt och andra knäppskallars Israelkramande gagnar landet.

  Svara
 7. SD försöker vinna på skräck | Langkilde 2.0 says: 25 oktober, 2010 kl. 16:22

  […] som behandlar skjutningarna i Malmö ur alla tänkbara perspektiv. Bäst är dock Ingerö, “SD i den politiska rännstenen“: När Lasermannen John Ausonius härjade i Sverige var jag i de tidiga tonåren. Först var […]

  Svara
 8. Chrille says: 25 oktober, 2010 kl. 06:01

  Nu har jag sett debatten, och undrar om jag sett samma debatt som Johan. Det jag såg var faktiskt en klassisk debatt, ett problem finns och alla närvarande politiker försöker hävda att om just deras lösning hade applicerats så hade inte problemet uppstått. Ekeroth (sd) driver frågan om hårdare straff, El-haj (s) säger att det beror på ökade klyftor. Lite annorlunda namn än i tidigare debatter, men jag har sett hela spektrat av politiker säga samma sak, i lite olika ordalag. Obehagligt, ja lite. Opportunism, absolut.
  Fredrik Segerfeldt lyckas göra exakt samma analys mitt under debatten, ”Alla försöker applicera sina käpphästar på ett massmord som sker i Malmö. Vi kan ju inte säga så här ’Nu sänker vi A-kassan från 90 till 80, då går folk ut och skjuter folk’ Det är ju en helt orimlig analys. Kom igen.”

  Svara
 9. Anders says: 24 oktober, 2010 kl. 19:06

  Jag är inte nån jävla foliehatt, inte utkommenderad på nåt sätt utan skriver av egen fri vilja, jag röstar på moderaterna om du nu nödvändigtvis vill veta. Jaja, om du inte vill ha våra kommenterar, slipp då. Tänker inte kommentera dina inlägg mer. Nöjd nu? Du övereagerar big time, och det här är nog första gången jag tappat förtroendet för dig.

  Svara
 10. Markus Nyberg says: 24 oktober, 2010 kl. 11:49

  Efter det att Paulina Neuding och Johan Lundbergs inlägg om invandringspolitiken på DN-debatt bemöts med anklagelser om att de går SDs världsbild till mötes m.m så har det blivit än viktigare för många som kritiserar invandringspolitiken och ”integrationens fullständiga fiasko” men som inte sympatiserar med SD att kraftigt markera avstånd till dem, med förhoppning om att det då kanske skulle ta udden av de värsta anklagelserna.
  Johan Ingerös utbrott med invektiv om foliehattar och annat här ovan får nog ses i det sammanhanget. En ryggmärgsreflex, föga konstruktivt men fullt förståeligt.

  Svara
 11. Markus says: 24 oktober, 2010 kl. 10:45

  Största foliehatten måste vara Sydsvenskans Per Svensson som i radion påstod att Malmö aldrig varit mer ”attraktivt” än nu. Trots gängkriminalitet, segregation, fördrivning av judar och skottlossningar.

  Svara
 12. Harry Doja says: 23 oktober, 2010 kl. 23:48

  Okay, du tycker att ett avståndstagande från våld kombinerat med en förståelse för att det ändå händer är osmakligt. Det håller jag i princip med om.

  Men nog är det lite märkligt att du skriver ett helt inlägg om ett uttalande från en obskyr ledamot i ett marginaliserat riksdagsparti, medan jag efter sökning inte kunnat hitta någon motsvarighet till det mycket mer anmärkningsvärda uttalandet från allas vår statsminister Reinfeldt om våldet mot SD under valkampanjen. Citerar GP:

  ”Efter den senaste tidens attacker mot SD-politiker och störningar av SD:s valmöten tar han avstånd från alla former av våld och hot. Han tillägger samtidigt att Sverigedemokraterna inte ska bli förvånade:
  -Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

  Jag ser ingen direkt skillnad, förutom att Reinfeldt ju är statsminister och hans uttryckta förståelse för politiskt våld borde vara av oerhört mycket större betydelse.

  Men ändå är det nu du anser dig ha nått indignationsnivån som föranleder ett upprört inlägg. Det är inte utan att man funderar på om du nog inte i själva verket anser att det hemska är att det är en SD-politiker, inte en M-dito, som uttalar sig…

  Svara
 13. Jonas says: 23 oktober, 2010 kl. 23:18

  Hejsan Johan. Som liberal följer jag din blog och delar de flesta av dina synpunkter. Här tror jag dock du misstolkat Ekeroth, som jag för övrigt inte delar åsikter med. Saknaden av integrationspolitik tror jag skapar utanförskap, klyftor och motsättningar. Detta tror jag är orsaken till att andelen SD väljare i Skåne ökat. Jag tror inte att skåningar är mer rasistiska än övriga svenskar beroende på deras skorrande R, deras genetiska sammansättning eller för att de bor i en varmare del av Sverige. Jag tror du håller med. Att detta händer i Malmö tror jag därför inte är en slump. Låt mig förklara hur jag tänker. Normala människor börjar inte döda andra, men det finns personer som kan gå långt över gränserna om de tror att de har flera som står bakom deras agerande. Se bara hur ”normala” människor agerade tillsammans i nazityskland. Flera psykologiska experiment visar också liknande beteende i grupper där man tror sig ha mandat av gruppen. Det behöver inte vara en psykiskt sjuk gärningsman utan det kan nog räcka med en osäker rasist som tror sig nu ha mandat att utföra de dåd som andra bara önskar. Så Ekeroths analys är inte helt fel. Det är dock inte mörkhyade människor som är orsaken utan konflikten skapat av en obefinlig integrationspolitik.

  Svara
 14. benke says: 23 oktober, 2010 kl. 23:09

  Det är synd att inte Ingerö tar sig självt på mer allvar. Fanatism om SD gör ju intet nytta.

  Det drar till sig dumskallarna till vänster dessutom, ta tex Kuno som inte läst historia. Han/Hon drygar sig med att inta positionen antisemetism (judehatare). Sådant kan vi vara förutan. Karln/Kvinnan (Kuno) vidaregör att SD är rabiata Israelkramare. Desto bättre skulle jag vilja säga. Vi alla borde heja på Israel och judendomen. De för världen framåt.

  Svara
 15. Kuno says: 23 oktober, 2010 kl. 22:12

  Hmmmm, möjligt att jag missade något men när jag såg programmet debatt som Ingerö refererar till så var mitt intryck att Ekeroths tes var att det var låga straff som gjorde att våldsmän gick omkring och sköt ned personer, inte att det berodde på invandringen/invandrarna, alltså ungefär vad Ingerö själv påstår. Antingen är det jag eller Ingerö som minns fel, blir till att kolla in programmet en gång till. Ekeroth är hur som helst ingen stjärna utan tillhör ju dom rabiata Israelkramarna inom SD.

  Svara
 16. Paul W says: 23 oktober, 2010 kl. 20:23

  Vänsterflummare: ”Tror du att det finns något samband mellan å ena sidan ekonomimka klyftor och å andra sidan sociala problem och brottslighet? Det tror jag. Och samtlig forskning.”

  Det där var ju inte ens NÄSTAN sant.

  Till att börja med anger första bästa forskningsresultat vid en googling ”While cross-sectional regressions exhibited a positive relationship between the Gini coefficient and crime rates, first differencing regressions found negative or insignificant coefficients for this variable.”

  För det andra är det ju helt uppenbart bogus – Sverige hade haft världens lägsta brottslighet och Japan hade varit i princip farligare än något annat land i Europa.

  Svara
 17. Christoffer says: 23 oktober, 2010 kl. 18:36

  Det är märkligt att du inte reagerar på hur media använder dessa tragiska dåd som ett politiskt slagträ? Media tuggar ju närmast fradga av lycka över att kunna ge SD en riktig jävla bredsida och detta baseras på en hypotes av polisen, man har talat om upp til 15 personer, helt plötsligt är det 5 personer. Och ja, det är 5 personer för mycket och det är vidrigt och sjukt att det springer runt en människa och skjuter på andra människor(tycker det låter så jävla märkligt när man skriver ”invandrare”, som om det var något annat än just människor).

  Det är ju så kalkylerat också, nu sitter SD i riksdagen och då har de plötsligt ansvar för allt rasistiskt våld som drabbar personer med utländsk bakgrund, tog regeringen ansvar för allt rasistiskt våld som drabbat personer med svensk bakgrund? Den som bör utkrävas ansvar och läggas skuld på är naturligtvis regeringen som förlorat kontrollen i Malmö, som skapat ett samhälle där enskilda dårar nu tagit på sig rollen som en slags rättskipare eftersom polisen inte kan hantera det massiva våld som stadens medborgare utsätts för, eller hur vederbörande dåre nu ser på det.

  När media började sammankoppla detta med SD så gjorde man också politik av det, förklara gärna för mig varför SD inte ska kunna få försvara sig mot detta?

  Svara
 18. Magnus J. says: 23 oktober, 2010 kl. 18:32

  Lugna ner dig nu Johan! Att kalla meningsmotståndare för ”foliehattar” och antyda att de inte ens gått ut mellanstadiet, det är väl ändå inte särskilt konstruktivt?

  Svara
 19. Rättvis says: 23 oktober, 2010 kl. 16:52

  Vad jag skulle flatskratta åt Ingerö och hans flumliberala polare om det skulle visa sig att Malmöskytten själv har invandrarbakgrund vilket inte erfarna iakttagare som Tommy Lindström och Leif GW Person utesluter.
  Då skulle Ingerös hangup på SD som f.ö. är lika sjuklig som bloggarna Jinges och Bulten i Bos besatthet av judar, få sig en riktig käftsmäll.

  Svara
 20. HellBoy says: 23 oktober, 2010 kl. 14:06

  hej!
  att som blogginnehavaren kalla Kent Ekeroth för ”det lilla fanskapet” och ett demokratiskt invalt partis företrädare för ”djupt oanständiga” och avsluta med att Ekeroth ”hör hemma i den politiska rännstenen” är lågt…..riktigt lågt tom lägre än…ja ni vet.

  Ekeroth ansåg inte det konstigt att skjutningarna kommit i Malmö då våldet/kriminaliteten är extremt högt där(speciellt det som riktas mot etniska svenskar).
  Njuta eller inte men kopplingen är inte på något sätt extrem.
  Då bostadsbolag undersökte anledningen till att människor flyttade från Malmö (10år sedan)var svarsalternativen många med det som folk angav var en annan…nämligen på raden där de skrev ett eget alternativ..och ja, gissa gärna vad de angav för skäl? Majoriteten angav detta skäl och de var antagligen rasister hela bunten;) Tur att Per Svensson på Sydsvenskan trivs så fantastiskt i Malmö annars hade man kunnat tro att staden har problem…

  Då SOM-institutet i Göteborg undersöker svenskars inställning till människor från andra länder i Sverige då lyder frågan ofta så här: ”Tycker du Sverige tar emot för många flyktingar?”…ja just det,flyktingar! Då endast ca 5% av de som får stanna i Sverige har flyktigstatus och får stanna pga detta är kanske frågan en smula felformulerad.

  Johan: din sista kommentar innehåller ytterligare formuleringar såsom ”foliehattar” , ”äckliga partier” och ”inte tillstymmelse till intelligens” och saknar relevanta svar på frågor från dina uppskattande läsare tycker du borde besvara. Synd! Hade själv högre tankar om dig och din intelligens;)

  Ps. vad anser du om Erik Almqvist och Mattias Karlssons intelligens? Hör gärna debatten mellan nämnda erik och förut nämnda Per ”sydsvenskan” Svensson.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4123382#srcomments

  Svara
 21. Bostongurka says: 23 oktober, 2010 kl. 13:19

  Här , lite läsning för Johan.

  http://www.dagensps.se/opinionen/artiklar/2010/10/23/82938971/index.xml

  Svara
 22. Johan K says: 23 oktober, 2010 kl. 12:01

  Nu får du väl ärligt talat ge dig. Du är inte den enda som har sett den här debatten. Ska vi diskutera överslätning av den enskilda gärningsmannens ansvar var det knappast Kent Ekeroth som stod för lejonparten av detta i den här debatten, det var snarare i princip alla andra i debatten utom Fredrik Segerfeldt, som ifrågasatte logiken i att man på något mystiskt sett grabbar tag i pistolen i byrålådan så bara för att klyftorna ökar en aning. Såg du ens vad alla de andra debattörerna hävdade?

  Vi kan i princip dela in argumentationen i två huvudgrupper. Dels fanns det dem, som t.ex. den invandrade socialdemokraten från Malmö, som hävdade att det ökade våldet, inklusive givetvis detta, har att göra med att klyftorna ökar i samhället. Blotta det faktum att de rika blir rikare tycks vara en fullgod enskild förklaring som lägger skulden på *samhället* och friköper den individ som begår brottet från en hel del av ansvaret.

  En annan argumentationslinje är ju den som många politiker och ledarsidor tycks inta just nu, nämligen att skulden för de här skjutningarna ligger hos de som ”drivit fram ett hårdare samhällsklimat” vilket alla inser syftar på Sverigedemokraterna. Även här lägger man ansvaret på någon annan än den enskilda gärningsmannen, och inte heller tycks du ha något emot att man på ett sällsynt unket sätt använder människors olycka som politiskt slagträ mot Sverigedemokraterna. Se till exempel Per Svenssons fullkomligt motbjudande insinuationer i den här artikeln i Sydsvenskan:

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kulturkritik/article1273612/Klimatpaverkan.html

  Minns jag rätt sade dessutom aldrig Ekeroth att det var förståeligt att någon gick runt och sköt på folk, däremot sade han att det knappast är förvånande att det händer just i Malmö. Jag har svårt att se vad som är konstigt med ett uttalande av den typen. Vi snackar alltså om en stad som har blivit översvämmad av illegala vapen och med en kriminalitet som fullkomligt håller på att spåra ur. Sydsvenskan har ju till och med skapat en karta som uppdateras löpande och visar alla skottlossningar i staden. Majoriteten av de dessa har INTE begåtts av den hittills faktiskt hypotetiska Lasermannen 2.

  http://maps.google.com/maps/mms?ie=UTF&msa=0&msid=112715269973153697220.00048ac98e7428bc3e897

  Eller varför inte ta en internationell jämförelse med Köpenhamn när det gäller personrån:

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article143275/Danskar-chockas-av-Malmos-ransiffror.html

  Är det på samma sätt unket och rasistiskt att inte bli förvånad om ett mord begås i t.ex. Detroits innerstad, där det bor mycket svarta och kriminaliteten skyhög, snarare än i de omkringliggande välmående medelklassförorterna?

  Svara
 23. Johan Ingerö says: 23 oktober, 2010 kl. 08:04

  Det är alldeles uppenbart att de foliehattar som nu svärmar här inte följer mig och det jag skriver. Då hade de nämligen känt till min inställning i fråga om brott och straff, om integrationens fullständiga fiasko, om tolerans mot intoleranta, om antisemitism och om SD:s rätt att uttrycka sig fritt på samma sätt som vi andra.

  Men påståenden av typen att jag går igång särskilt på SD eller att jag har fått dem på hjärnan kan man bara leverera om man inte är bekant med mina texter, och har blivit inkallad för att spamma – vilket är en traditionell SD-metod.

  Dessa SD-aktivister (de är rätt få) känns igen på att de aldrig lämnar några namn eller kontaktuppgifter, på att de aldrig någonsin drar korrekta slutsater om statistik och på att de på något sätt får ihop en ekvation som går ut på att tre fjärdedelar av alla svenskar tycker som dem, och dessutom tycker att frågan är superviktig, men av någon anledning ändå inte röstar på partiet.

  I sak kan vi konstatera att riksdagens två äckligaste partier, det som är sprunget ur Sovjetkommunismen och det som är sprunget ur nazismen, ha det gemensamt att båda nu söker kollektiva och partipolitiska svar även på fall av individuellt vansinne. Men på sätt och vis är det väl bra att Ekeroth, Söder och andra kommer till tals. De har ju inte tillstymmelse till intelligens, till skillnad från Åkesson.

  Svara
 24. Bostongurka says: 23 oktober, 2010 kl. 01:43

  ”eftersom man fick känslan av att det lilla fanskapet satt och njöt”

  Är det inte mer så att man får känslan av att en hoper journalister och annat mediadrägg njuter av dessa attacker som man långsökt kan koppla till SD. Så att man kan glömma och dölja alla dom andra grova brott som sker i samhället. Man tillåter vilda spekulationer just för denna njutning.

  För vi vet ju att bara man har en känsla så är det ju korrekt.

  Svara
 25. _Erik says: 23 oktober, 2010 kl. 00:46

  Jag hittade inga Ekerot-kommentarer på SVTs web så jag vet inte vad han sa. Det är däremot intressant att brottslighet ”enbart är en polisiär angelägenhet” så länge svenskars restauranger och ICA-butiker brinner och folk hotas och skjuts, men när invandrare skjuts så är det en ”produkt av samhällsklimatet”.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandrare-krigar-mot-svenskar-med-ran-1.730573

  http://www.expressen.se/debatt/1.246480/ranarna-gor-oss-stolta-och-trygga

  Dessa artiklar är såklart bara topppen av ett isberg och det är viss, men inte grundläggande, skillnad på organiserad brottslighet och oprovocerade mordförsök med oklara motiv, men låt oss börja från början och se om vi kan vara något mer sansade än ”gammalmedia”.

  ——————-

  Hrm.
  Utan fri journalistik saknar medborgarna representater som reglerar befattningsahavare i ett komplicerat samhälle. Det finns såklart ett intresse från olika aktörer att styra den information som publiceras i media. Om ett problem drabbar dem som inte har en kanal till media eller en plats vid förhandlingsbordet hanteras inte deras problem. Efter ett tag inser de att de behöver organisera sig för att tillgodose sina intressen.

  330 000 väljare insåg att istället för representera dem tävlade de andra partierna om att inte representera dem, de röstade då på ett annat parti. De som är missnöjda med denna dynamik är missnöjd med demokrati och föredrar despoti, expertstyre, hierarkisk kontroll, plutokrati, eller något annat liknande.

  Att tex vissa säger ”demokrati” och menar ”jag bestämmer” leder till att man tror att en valförlust istället är en statskupp, vilket efter förlusten… hmm.. kan leda till ökad självinsikt.

  Problemet är och förblir att agendan kring invandring sätts av intressen som inte är öppet redovisade och som av något skäl prioriterar nykomlingarnas kortsiktiga intressen över de ursprungliga invånarnas kortsiktiga intressen. Vad är poängen med ett land om det inte är att gynna innevånarna i det framför andra? All gemenskap är exkluderande och den som framhärdar i sin iver att utesluta vissa ursprungssvenskar med långa rötter i landet ur den svenska gemenskapen torde möta på motstånd.

  Om samhällsklimat, retorik och samtal påverkar människors liv på det starka sätt som påstås i denna diskussion finns det alltså få eller inga skäl att klanka ner på svenskar i Sverige. Sverige är och förblir svenskarnas plats på jorden och syftet med offentligheten är att tillgodose svenskarnas intressen framför, danskars, norrmäns, turkars, fransmäns, etc. Den som påstår något annat gör det av suspekta skäl.

  Så vad händer när ett reellt problem dyker upp som det inte finns färdiga institutioner för att hantera?

  Jag föreslår följande föredrag mellan 00:14:00 – 00:27:00 om medias roll i samhället och dess relation till politiken. Matt Taibbi är en känd journalist på Rolling Stones Magasine och föredraget handlar om finanskrisen.

  1.1 http://tinyurl.com/37rnrao
  1.2 http://hulk03.princeton.edu:8080/WebMedia/flash/lectures/20100428_publect_taibbi_tett.shtml
  (man får ladda ner videon, streaming verkar lagt av)

  Slutsatsen blir att politikerna eller media inte kommer att lösa problemen som invandringen fört till vårt land om ingen tvingar dem eller gör det omöjligt för dem att inte lösa dem. Jag önskar att de självständigt tagit sitt ansvar men tjugo år senare är det bara att konstatera att de haft några chanser på sig och konsekvent ignorerat frågan. Sverige och svenskarna behöver nya lösningar eftersom omvärlden ser annorlunda ut efter murens fall, avregleringen av finansmarknaden. globaliseringen, internet, konflikten mellan USA/väst och islamism och den muslimska världens problem med modernismen.

  En fredligare variant av ”ett folk har alltid en armé, antingen sin egen eller någon annans” skulle kunna vara ”ett folk har alltid en ledning, antingen sin egen eller någon annans”. Att ledningen i Sverige per automatik eller för egen maskin ansvarar för och tillser att svenskarna inte utsätts för utblottning eller förtryck är vid det här laget inte längre en diskussionspunkt, se min inledning. Och idag är det inte bara storebror eller brukspatron som är problemet, även lillebror och hans bruschor gör anspråk på att vara det lokala brittiska imperiet, med tillhörande anspråk. Om nu ett sådan formulering behövs för att vänsterläsare ens skall kvickna till. (vem bryr sig längre, de är i välförtjänt opposition…)

  Om det är vit-maktare, mafiosos, knarkligor, någon som är köpt eller uppviglad av islamistiska imamer som andra mord i malmö eller en galning som skjuter i Malmö vet få personer, att däremot lasta SD för den allmänna situationen i Malmö är ett skämt, vilket jag visat med Taibbis inlägg. Jag har även visat att den som resonerar på detta sätt saknar ambition att lösa själva grundproblemen. Alla som följt Malmö vet att problemen inte dök upp plötsligt och den som argumenterar som om de gjort det är inte seriös.

  Så kan en samhällsstämning skapa våld i en viss riktning? Ja självklart, men Köpenhamn är inte fullt av lasermän så det om något bevisar att det stockholmsbaserade ”gammelmedia” med tillhörande världsbild spelat ut sin roll och inte är relevant för att gå framåt. De behöver tänka om för att bli relevanta igen. Vad hindrar er? Ett första steg kan ju vara att lära av Matt Taibbi, trots hans rätt illasittande kostym. Fast ingen förväntar sig att ni skall göra det längre, som ni vet.

  Per Svenssons indignation tex, över att en läsare var irriterad över att det var för mycket ”negerbarn” in tidningen samtidigt som det rådde nöd i Afrika demonstrerar rätt tydligt att han prioriterar ”långt borta” framför ”hemma” och att han är helt oförstående inför vilken roll media har i medborgarnas liv. Jag antar att han inte skriver sina artiklar för Afrika?

  Jag anser de personer som inte bara läser om gänguppgörelser, bilbomber, personrån och ”vi krigar mot svenskarna” sympatiserar mer med SD än de som bara läser om det, som om det vore i Afrika liksom. Ingerö, du skriver att din väns pappa sköts av lasermannen. Undrar om det finns offer för svenskfientlighet i Sverige idag? Kanske det är dags att undersöka på djupet kring personer som trängts undan och till och med skadats eller skjutits som en följd av svenskfientlighet med det uttalade syftet att – sätta stopp för svenskfientlighet i Sverige – . Varför inte? Det får svenskarna göra på egen hand? Well, vilket budskap var det nu som skulle sändas ut?

  Såvitt jag vet har det varit gott om politiskt stöd och extrapengar till skolor och områden med invandrare men inte så gott om stöd och extrapengar till skolor och områden med svenskar i Malmö. Vissa är visst mer ”alla” än andra, så skall det inte vara. Om invandringen är den vinstmaskin som det påstås behöver den såklart inte extramedel som tas från ursprungssvenskar. Om den inte är det är det dags att prova andra lösningar.

  Jag antar att din poäng var att även SD utnyttjar situationen för att driva en agenda istället för att aktivt ta sig an grundproblemet och att de tycker bättre om svenskar än invandrare, även när det kommer till brott. Huruvida lagen och rättvisan ens kan vara kultur- eller värdeneutral är en övning som inte kommer med denna gång. Men att påstå något som man vet det inte finns täckning för är hyckleri medan att inte veta hur det fungear är naivitet. Den diskussionen fortsätter.

  Men hur svårt kan det vara att gå till botten med vem som egentligen är för invandringspolitiken och varför? Seriöst? Jag tror bla att det utländska ägandet av svenskt näringsliv, som gjort Sverige till en dotterbolagsekonomi, spelar in på ett undermåligt managerat sätt, tex. Jag tror även att USA betraktar oss som utkanten av en marknad de har militärbaser i och att amerikank retorik och problem om ”race” och det faktum att USA grundades på en idé om invandring medan Europa inte gjorde det skymmer sikten för Europeer som försöker sätta sig in i frågan. Jag tror slutligen att de personer som sätter sig in i frågan med ambitionen att verkligen svara på frågorna, istället för att skaffa sig en åsikt som en social accesoar, snart blir varse varför många andra gör motsatsen. Det håller inte, medborgarna behöver informeras. Vem hinner först?

  PS.

  Fö såg jag en folkpartist och invandrare som försökte sig på ”rasismen i skåne” – tricket igen. Ett mycket billigt försök att provocera fram ”vilken stad var Ausonius ifrån då” – reaktioner. Gäsp, bättre lycka nästa gång.

  Svara
 26. Nisse Hult says: 22 oktober, 2010 kl. 23:32

  Johan Ingerö skriver:
  ”I verkligheten är det så att kritiken mot den dåliga integrationen ökar, men att stödet för invandring också gör det. Är man bildad bortom mellanstadiets gräns inser man att den kombinationen är fullt möjlig.
  http://www.dn.se/debatt/svenskarna-blir-alltmer-positiva-till-invandrare-1.1110166

  Hur stort är då stödet för invandringen?:
  http://www.kristianstadsbladet.se/fria-ord/article892376/Fortfarande-stor-skepsis.html

  Svara
 27. Lars says: 22 oktober, 2010 kl. 23:32

  Du har rätt i att Ekeroth inte är någon höjdare som politiker, killen känns som en parodi på en vit makt-snubbe. Men i övrigt tycker jag inte SDs politik är så mycket att hetsa upp sig över. I själva verket har väl SD en invandrings- och integrationspolitik som är jämförbar med resten av västvärlden. Tycker du verkligen att vi ska sätta regeringarna i exempelvis USA, Kanada, Australien och Danmark i karantän?

  Svara
 28. benke says: 22 oktober, 2010 kl. 23:17

  Johan har fått SD på hjärnan. Tycker Ingerö att det är konstigt att de flesta brott sker i de mest brottsbelastade områden? Inte konstigt. Johan trevar i sin okunnighet om SD. Jag tycker att det är synd att inte ta detta tas på mer allvar än att höja sin röst emot SD på ett sätt som inte kan tas på allvar.

  Att media börjar prata om ”lasermannen” är ju för att sälja lösnummer. Särskilt kommentaren att : ”eftersom man fick känslan av att det lilla fanskapet satt och njöt” gör ju min känsla att allt Ingerö vill göra gällande bygger på känslomässiga skäl från hans sida desto starkare.

  Nu har Ingerö lyckats sammankoppla SD med ”nya lasermannen”. Utan vetskap om kopplingar om detta.

  Snacka om att låta sig drivas i sin okunskap om något man skyller allt på.

  Jag är inte SD:are på något sätt. Jag tycker bara att det är synd att de som vill bekämpa SD har så litet att säga i sak.

  Svara
 29. Boris P says: 22 oktober, 2010 kl. 22:27

  Notera genom att läsa kommentarsfältet att detta ämne är synnerligen infekterat. I stort pekar man bara finger mot varandra.
  Som jag skrev tidigare SD är bara ett symptom på den frustation många känner. Jag är dock övertygad om att SD inte har lösningen. Jag vill påstå att det inte är främst ”svenskar” som drabbas av multikulturprojektet utan främst de boende som bor i dessa mångkulturgetton. Ffa ungdomarna som har få möjlighter att lyckas i sitt skolarbete genom just en avsaknad av en majoritetskultur. Denna avsaknad kompenseras med att utveckla någon form gemensam ”upprorskultur” mot just majoritetssamhället. Därav stenkastning mot polis och brandkår.
  Sedan finns det starka element(religösa, klaner osv) inom den egna gruppen som vill hålla kvar individen i utanförskap. Detta i rädsla i att förlora heder och makt inom sin grupp.
  Med ovanstående som grund så är problematiken komplex och inte lätt att diskutera i termer av invandrare och svenskar. Således är problematiken inte baserad på etnisitet utan just avsaknad av gemensam värdegrund.

  Svara
 30. Rättvis says: 22 oktober, 2010 kl. 22:08

  Är det nu muslimer som utsätts för motsvarande fega hot som judar tidigare utsatts i Malmö? Eller är det någon som vill lämna budskapet att att ta sina anhöriga till invandrare till Malmö är förenat med fara?

  Svara
 31. Pelle Andersson says: 22 oktober, 2010 kl. 21:46

  Nu tycker jag att Johan Ingerö skjuter lite över målet i sitt angrepp på Kent Ekeroth. Det som var mest anmärkningsvärt i debatten var det angrepp på polisen som gjordes av Ehsan Noroozi, anställd av Sveriges radion. Han sa att det inte fanns något förtroende för svensk polis i Malmö bland invandrarna och att polisen borde bytas ut. Det framkom dock aldrig till vad men att en offentligt anställd sitter och häver ut sig sådant är ju sanslöst. Sen kan man ju spekulera i vad han menade. Menar han att de boende i Malmö själv skulle få välja sin polis. Vilka är då kriterierna för detta urval kan man ju undra och om det skulle införas speciallagar för ett särintresse inom befolkningen. Jag tror att han var inne och nosade på något riktigt intressant här, medvetet eller omedvetet vet jag inte. Nämligen att om man inför ett samhälle baserat på integration där kulturerna lever jämbördes sida vid sida så faller ju också tanken om ett gemensamt rättssystem.

  Svara
 32. Arthur says: 22 oktober, 2010 kl. 20:38

  Dessa irriterande försök att analysera den sociala orsaken till illdåd som dessa varken börjar eller slutar med SD. Alla andra vänsterflummare gör lika dant. Det är emellertid att uppmärksamma hur illa det måste vara med personsäkerheten när man talar om att man kan urskilja dessa mordförsök ur alla andra och intresserar sig för dem på grund av antaganden om motivet. Varför inte skaffa sig ambitionen att återinföra det civiliserade samhället. Då behöver ingen fundera på att ta till en icke-åtgärd som skärpta vapenrestriktioner.

  Svara
 33. Bugeyes says: 22 oktober, 2010 kl. 19:09

  Problemet med invandringen är just invandringen. I Sverige betraktar vi alla de människor som kommer hit som tillhöriga en speciell art. Människor är människor. Vill man prata svenska,är det OK, mandarin, OK, kurdiska, OK. Let people live their own lives. Ge alla samma förutsättningar. Men om man institutionaliserar och problematiserar oss (jag är invandrare) så blir det fel. Bort med populistiska och intellektuellt provincialiska politiker (alla partier).

  Svara
 34. Anders says: 22 oktober, 2010 kl. 18:33

  Jag sällar mig också till skaran av Ingerö-fans och tycker han ofta har rätt och en bra moralisk kompass, men han blir lite för emotionell när det kommer till just SD. Iofs långt ifrån Martéus-nivå (thank God), men likväl. Det jag reagerar på i denna fråga och tycker är intressant är reaktionen från de etablerade politikerna. Självklart ska vi fördöma dessa dåd, då de verkar vara riktade mot en viss grupp av människor (invandrare) från en förmodat mer eller mindre psykiskt sjuk förövrare, de potentiella offren är nu rädda och vill inte gå ut. Erik Ullenhag skriver att vi inte ha ett samhälle där invandrare inte vågar gå ut för att de är rädda, och Ask och Reinfeldt hänger på. Invandrarna är dock inte ensamma, det finns väldigt många fler oskyldiga människor i vårt land som drabbas av våld, och är alltför rädda att gå efter mörkrets inbrott, inte minst pensionärer, som ofta blir utsatta för brott, tex rån i hemmet av utländska ligor. Dessa problem, som ofta riktar sig mot svenska, infödda, medborgare, hör man inte politikerna nämna. Varför denna dubbla måttstock? När invandrare drabbas av brott ska det snabbt fördömas och slås på stort, men den lågintensiva brottslighet som drabbar svenskar, den nämns knappt. Jag tror detta kan vara en anledningen till att många är frustrerade.

  Svara
 35. Anders says: 22 oktober, 2010 kl. 18:20

  Vad har skjutningarna med SD:s inträde i riksdagen att göra. De första skjutningarna inträffade för mer än ett år sen och vad jag vet satt inte SD i riksdagen då. Att skylla på SD verkar mest vara att flagga för omvärlden att man är politiskt korrekt. Sen får SD vara hu jävliga man själv vill att dom skall vara

  Svara
 36. Jonas says: 22 oktober, 2010 kl. 18:20

  @Pelle Andersson: Jag håller helt med. Det är nog bara att inse att Malmö är ”förlorat”. Samma sak lär hända med allt fler städer i Sverige. Och det kommer gå snabbt.

  Jag rekommenderar er att läsa följande blogg:

  http://snaphanen.dk/2010/09/05/s%C3%B8ndagskronik-landet-vi-arvde/

  Som framgår av bloggen kommer svenskarna med nuvarande utveckling att redan inom några decennium vara i minoritet i 13 av de 25 största kommunerna i Sverige (inklusive Stockholm, Göteborg och Malmö). Utvecklingen drivs på av politiker och politisk korrekt media (vilket i denna fråga även inkluderar Johan Ingerö, som jag i övriga frågor har stort förtroende för).

  Svara
 37. Pelle Andersson says: 22 oktober, 2010 kl. 17:22

  Har mycket stor respekt för Johan Ingerö och mycket av det han skriver finner jag synnerligt läsvärt och berömvärt. Akilleshälen för honom är dock när han kommer till migrations och integrationspolitiken där han i princip blir till en av de andra i mängden som omfamnar den förda politiken, även om en viss kritik av politiken finnes. Skulle vilja säga att det redan är försent här i Skåne. Det är redan vi och dom här nere och det finns mycket lite förtroende mellan grupperna och det ökar inte precis. Jobbar själv mycket i Malmö och jag kan ju inte påstå att de flesta skåningar som jag har pratat med är upprörda utan det skämtas en hel del. Det är inte som under Lasermannens tid då det kändes som ett angrepp på hela landet. Däremot så har jag inte hört någon som tycker att det är rätt utan de flesta tycker det är en idiot. Min poäng är att vad än media, debattörer och politiker sitter och diskuterar så har redan tåget gått. Det finns så mycket ont blod här nere mellan grupperna så någon fredlig samexistens i framtiden mellan grupperna ser jag som en ren utopi.

  Svara
 38. Oskar says: 22 oktober, 2010 kl. 16:54

  Som boende i Malmö är jag glad att brottsligheten i denna staden faktiskt uppmärksammas på nationell nivå. Självklart hade det varit glädjande om så skett varje gång någon känt sig otrygg och rädd, som vid de otaliga rån, mobilstölder, misshandelsfall, hot osv som främst drabbat infödda svenskar. Kanske de invandrargäng som terroriserar staden dagligen känner något av den oro och rädsla som länge funnits men inte märktes innan medierna intresserade sig för saken…

  Svara
 39. Jimmie kanske inte är smart men Maud är dummare says: 22 oktober, 2010 kl. 16:34

  Johan,

  varför ska sverigedemokrater som sett våldet mot dem själva bli ignorerat av etablissemanget helt plötsligt ryckas med och förfasas över våld mot någon annan? Det blir inte mer sannolikt med tanke på hur många medietyckare som menar att det är Sd som är ansvariga för de här skjutningarna.

  Svara
 40. Inga Illusioner says: 22 oktober, 2010 kl. 16:17

  SDs Ekeroth imponerade inte igår och hade nog varit bättre om hans parti inte skickat dit någon företrädare, situationen liknade den som en debattdeltagare skulle hamna i om han som enda manliga deltagare skulle delta i en diskussion om feminism, guilt by association oavsett vad man säger. Och det Ekeroth sade var inte lyckat. Skulle stenkastning mot brandkår eller brist på vittnen i förorten motivera svenskar att börja skjuta invandrare liksom? Nä, det tror jag faktiskt inte.

  Sydsvenskans reporter var ute och cyklade än värre. Malmö har stora problem, det räcker med att konstatera att även om den misstänkte verkligen skulle visa sig stå bakom 15 av skjutningarna i Malmö i år (vilket känns osannolikt) så skulle det fortfarande vara kvar ett 40-tal skjutningar begådda av kriminella. Att då prata om att staden är ett ”paradis” gjorde åtminstone mig redigt förbannad. Poängen han ville göra var ”diskussion om invandring skapar lasermän, ingen diskussion, inga lasermän”. Jodu, lycka till med den. För det första pågår ingen egentlig diskussion, vi har 2 sidor som pekar finger på varandra, ingenting annat. Men det är också så att man skall vara försiktig att peka ut individers handlande som något förutbestämt av en social kontext, vi har ingen aning vad gärningsmannens motivation är innan han blir gripen.

  Det som gjorde mig mest beklämd var dock att ingen sade något om det jag uppfattar som grundorsaken till problemet. Ensamma dårar som begår sådana här dåd avgörs av 2 saker; tillgången på dårar och tillgången på vapen. Och tillgången är god. 🙁

  En nödvändig åtgärd är att införa kännbara straff på olaga vapeninnehav, det börjar bli ganska uppenbart att nuvarande lagstiftning och kontrollapparat inte räcker till, det är lätt att skaffa ett handeldvapen, vilket gör både småkriminella och dårar till ett mycket värre hot än de egentligen borde vara.

  Ingen sade dock något om detta i gårdagens s.k. debatt, Ekeroth yrade om stenkastande invandrare, Sydsvenskans reporter skyllde på SDs existens. Någon självcentrerad radiopratare skyllde på polisen, poliserna satt och sade just ingenting. Och något förvirrat socialdemokratiskt kommunalråd skyllde på ”ökande sociala klyftor” (läs borgarna).

  Som vanligt är mitt enda bestående intryck av SVTs Debatt att programideen är dödfödd och borde avskaffas snarast.

  Svara
 41. Bosse J says: 22 oktober, 2010 kl. 16:07

  Jag håller med Johan att det finns stora problem med Ekeroths analys av orsaken till dödsskjutningarna i Malmö. Det kan inte vara rätt att förklara brott riktade mot invandrare med att det är ofrånkomligt ifall de är många – då skulle åtminstone några svenskar begått massakrer på utlandssemestern för länge sen.
  Kanske samma logik tillämpad på en annan brottskategori kan belysa hur jag ser på Ekeroths uttalande: utan kvinnor inga hustrumisshandlare.

  Svara
 42. Kaonashi says: 22 oktober, 2010 kl. 15:12

  Ingen har förnekat SD inträde i riksdagen eller hindrat någon att rösta på dem, så lägg ner antidemokratisnacket. Att ha negativa åsikter om ett parti och uttrycka dem är inte i sig antidemokratiskt. Tvärtom.

  SD har kontroversiella åsikter som många tycker är unkna, nationalistiska och galna, och de får finna sig i att folk tycker så i en fri demokrati. Det är snarare så att om vi INTE uttrycka våra åsikter så skulle vi ha ett demokratiproblem.

  Svara
 43. Tristan says: 22 oktober, 2010 kl. 14:38

  Johan! Du vet inte vad du pratar om! Det är du som har helt fel i det där! Har du haft 12 år inom politik, PR och journalistik och inte ens vet om den undersökning som Sifo gjort så kanske det är dags för dig att söka dig en sysselsättning som du är bra på!
  Sverige är en Demokrati, SD är invalda av svenska folket, så sluta med skit skriverierna! Är det en Diktatur du vill ha eller vad! Respektera väljarnas beslut! Och ska du fortsätta älta samma sak om och om igen, så var då snäll och ta åtminstone reda på hur statestiken lyder!

  Man kan ju börja granska alla nadra partier lika mycket som SD, då kommer ni hitta lika mycket skit under mattan! Skatte fifflare,rasister, och andra rent av kriminella saker, men det nämns det inget om! Det är en enögd mobbing av SD och alla andra struntar man totalt i! Mobbing på sandlådenivå!

  Svara
 44. Dave says: 22 oktober, 2010 kl. 14:19

  Attackera en liberal o du får se hans sanna liberala jag, jag är nu fylld av skit, lider av vanföreställningar och fullblodsdåre. Allt pga att jag tror att det virriga socialliberala invandringsprojektet har fött fram en ny Asonius. Det är inte möjligt idag att ställa frågan ”Vill du minska invandringen?” för den kan i dagens debattklimat likställas med frågan ”Är du nazist?”

  Jag är inte säker att 12 år inom politik, pr och journalistik gör dig objektiv. Frågan i undersökningen du länkar till var ”tycker du det finns för många utlänningar i Sverige?”. Cirka 33% höll inte alls med, resten höll helt eller delvis med, och det i rådande debattklimat där nazistkortet dras lika snabbt som fullblodsdårekortet.

  Svara
 45. DENNIS says: 22 oktober, 2010 kl. 13:23

  Är man bildad, som du vill påskina att du är, så förstår jag inte varför du drar in Vänsterpartiet i det hela?

  Svara
 46. Internethaverist says: 22 oktober, 2010 kl. 13:11

  I den klassiska brittiska tv-serien ”Yes minister” finns det en rolig kommentar till opinionsmätningar.

  http://www.youtube.com/watch?v=2yhN1IDLQjo

  Jag tror att opinionsmätningar ska tas med en rejäl nypa salt. Svenskar är överlag positiva till vindkraft, men ingen vill ha den där de själva bor.

  I Malmö, som är en väldigt segregerad stad så märker man av det. Du kan läsa denna artikeln från Sydsvenskan.

  http://www.sydsvenskan.se/kronikorer/mikaelbergstrand/article226841/Malmos-mest-segregerade-stadsdel.html

  Kollar man valdistrikten runtom Linnéskolan så är de knappast Sverigedemokraternas allra starkaste distrikt, likförbannat så är ju invandrarnas barn från Hyllie och Kroksbäck inte välkomna.

  http://www.val.se/val/val2010/karta/R/valdistrikt/12/80/0406/karta.html

  Själv så tror jag att en betydande andel av svenskarna skulle vara mer kritiska till asyl/invandringspolitiken om de skulle förlora sina möjligheter att bli fria från de sociala problemen genom att köpa en villa/bostadsrätt i ett dyrare område med förhållandevis få eller dyrare hyresrätter.

  Att svära sig fri genom att förbanna den misslyckade integrationspolitiken är ganska enkelt, men det är faktiskt så att det är både blockens politik som har skapat denna situationen. Integrationsdebatten saknar konkreta exempel. förebilder och planer.

  Att då kasta ut det mångkulturella projektet med badvattnet, vilket SD förespråkar kommer locka allt fler svenskar om inte övriga partier och i synnerhet borgerligheten lyckas visa något konkret under de kommande fyra åren, de förgående fyra har inte varit någon framgångshistoria på dessa punkterna.

  Svara
 47. Vänsterflummare says: 22 oktober, 2010 kl. 12:59

  Hej Johan,

  Tror du att det finns något samband mellan å ena sidan ekonomimka klyftor och å andra sidan sociala problem och brottslighet? Det tror jag. Och samtlig forskning.

  Vänsterns projekt att lyfta fram detta och att se det som ett (av flera) skäl för ekonomisk jämlikhet är inte detsamma som att ursäkta någon persons brottslighet. Att påstå motsatsen är intellektuellt ohederligt.

  Svara
 48. Kaonashi says: 22 oktober, 2010 kl. 12:59

  I SD-logikens värld är kanske svenskarnas ökande positivitet för invandrare en generell glädje över fler potentiella måltavlor?

  Svara
 49. Magnus Jernkrok says: 22 oktober, 2010 kl. 12:51

  Johan: Fantastiskt god läsning – som vanligt! Det är sådana här fall som visar på SDs ”verkliga sida” i betydligt högre utsträckning än vad utstormningar ur kyrkor gör (mer överblåsta händelser får man leta efter).

  Jag måste bara få påpeka, att jag som gick i skolan mellan 1995 och 2008 kan meddela att det inte finns något som heter ”Gymnasiebok om statistik”, och att det är just det som är problemet. Ett korrekt uttryck vore således ”Är man bildad bortom [idealbilden av] mellanstadiets gräns inser man att den kombinationen är fullt möjligt.”

  Svara
 50. Paul W says: 22 oktober, 2010 kl. 12:29

  Jag håller med om de kopplingarna som finns mellan SD och skjutningarna i Malmö är lika vaga som för NyD och Ausonius. Nu som då finns det de som verkar mena att det i det närmaste råder direkt kausalitet. Lasermannen fick folk att demonstrera och ringa politiker och kräva deras avgång och skriva arga debattartiklar. Sånt stoppar för tusan inte ensamma galningar från att begå illdåd.

  Svara
 51. Johan Y says: 22 oktober, 2010 kl. 12:22

  Att isolera människor som redan upplever sin identitet hotad har så vitt jag vet aldrig lett till minskade spänningar. Tvärtom tenderar grupper som upplever sig hotade resultera i extremister. Om tyckarna har rätt om Lasermannen och den nya skjutaren så är det troligare att det, liksom SD, är ett symptom på att man tryckt upp en grupp människor i ett hörn än att de har fått lite luft via SD.

  Det är så lite som hade behövts göras för att lätta de värsta spänningarna men istället tycks varenda människa med mediautrymme vilja höja trycket för att se när det exploderar. Ibland känns det som om jag hamnat i ett socialpsykologiskt experiment.

  Svara
 52. Boris says: 22 oktober, 2010 kl. 12:03

  SD är bara ett symptom inte orsaken till dessa illdåd. Debatten blir väldigt enkel då man sätter likhetstecken emellan dessa händelser och SD inträde i riksdagen. Lika enkel som att sätta likhetstecken emellan video-/dataspelsvåld och våld på gator och torg.
  Jag själv som Malmöbo reagear mer på Sydsvenskans Per Svesson uttalande om att inga som helst problem förekommer i Malmö. Att Malmö skulle vara en framgångrik stad med sitt mångkulturprojekt.
  Dessa uttalande är mer provocerande för oss som bor och verkar här. Per S bor själv inte i närheten av dessa drabbade områdena. Hans barn/(barnbarn) går inte i skolor som inte kan lära ut svenska. Hans föräldrar slipper att se sig om axeln för att se att ingen knycker deras väska.
  Per S represtenterar just den elit som vet bäst vad som är rätt att tycka och känna.
  Sedan har vi P3 snubben som gör sig talesman för alla invandare och vill ha hårdare tag mot brottsligheten för att sedan proklamera att han inte kan se varför de drabbade skall samarbeta med dessa!!?
  Nog om detta.
  Ha en skön helg i -08 området.

  Svara
 53. Jonas says: 22 oktober, 2010 kl. 11:55

  Hej Johan,

  För närvarande tar Sverige emot ca 10 gånger mer invandrare per år jämfört våra nordiska grannländer. Vad tycker du själv är en rimlig nivå på invandringen till Sverige? Bör den öka eller minska från nuvarande nivå, och varför? Borde inte Sverige likaväl kunna ta emot tex 500.000 invandrare per år? Varför ska det ens finnas någon gräns?

  Svara
 54. Johan Ingerö says: 22 oktober, 2010 kl. 10:38

  Ursäkta,

  Därför att jag efter tolv år inom politik, PR och journalistik vet ett och annat om opinionsmätningar, vad de visar och framförallt vad de INTE visar.

  Jag minns mätningen, och den visar inte något annat än att det finns ett missnöje med hur integrationen (inte) fungerar. Det missnöjet delas även av samtliga redaktörer på Neo, en överväldigande majoritet i Sveriges Riksdag.

  Men om man tror att stor uppslutning bakom en viss problemformulering samtidigt innebär ett stöd för ett samlat alternativ, ja då bör man faktiskt ta en gymnasiebok om statistik och dunka den i huvudet ett tiotal gånger.

  I verkligheten är det så att kritiken mot den dåliga integrationen ökar, men att stödet för invandring också gör det. Är man bildad bortom mellanstadiets gräns inser man att den kombinationen är fullt möjlig.

  http://www.dn.se/debatt/svenskarna-blir-alltmer-positiva-till-invandrare-1.1110166

  Svara
 55. jojjo says: 22 oktober, 2010 kl. 10:37

  Ursäkta/
  Det kanske bara är du som citerar dåligt men om frågeställningarna verkligen var sådana som du beskriver är det knappast märkligt att över 70% höll med. Jag anser att ”invandringspolitiken är åt helvete” och jag har ”inte [särskilt stort] förtroende för partierna/politikerna i riksdagen”, och jag är en klassiskt liberal som vill ha öppna gränser.

  Svara
 56. Ursäkta says: 22 oktober, 2010 kl. 10:29

  Ursäkta Johan, men nu är du ute och cyklar. Sifo gjorde en undersökning på aftonbladets bekostnad för ett par veckor sedan. 75% tyckte att invandringspolitiken är åt helvete samt var fjärde person hade inte förtroende för partierna/politikerna i riksdagen. Så hur kan du sitta och skriva att ’dave’ är full av skit?

  Svara
 57. Tvåfrontseld mot sunt förnuft | The Viktor Report says: 22 oktober, 2010 kl. 09:58

  […] mycket” om att 15 oskyldiga svenskar skjutits ner med rasistiska motiv, medan en annan i tv resonerar om att det är logiskt att massakerförsök inträffar i en region med hög andel […]

  Svara
 58. Johan Ingerö says: 22 oktober, 2010 kl. 09:57

  Dave,

  Du är mer full av skit än en hage. Din siffra är tokfalsk, och saknar inte stöd i en enda mätning som gjorts. Någonsin. Snacket om ”bölder” och liknande visar att du lider av vanföreställningar, vilket är ett vanligt drag hos din sort. Att du tror att en dåligt förd integrationspolitik kan få en frisk människa att beskjuta kvinnor i deras hem visar vilken fullblodsdåre du är. Sök hjälp, för din egen skull. Tänk på hur det gick för Ausonius.

  Svara
 59. Dave says: 22 oktober, 2010 kl. 09:50

  Minst 70% av svenskarna skulle förmodligen svara ja på frågan om minskad invandring, men frågan ställs inte och då får vi bölder som denne nu eventuelle laserman2.
  Sverigedemokraterna är en ventil för de människor som ser mångkultur som en naiv socialistisk/liberal ide.
  Trampa ned den ventilen och du får fler bölder så: -Trampa på, Ingerö och håll huvudet högt uppe i det blå omedveten om att du är skälet till bölderna.

  Svara