Paulina Neuding - 4 februari, 2015

”Sverige får inte bli ett avskräckande exempel”

Dagens snackis är de här två debattartiklarna signerade sex folkpartister om volymerna i asylmottagandet. Linda Nordlund, ordförande för LUF, twittrar att hon skäms för sitt parti i dag. Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån, talar om en ”existentiell kris för liberala ideal” på vänstersajten Dagens Arena.

Jag ringde och frågade Jenny Sonesson, tidigare politiskt sakkunnig hos demokratiminister Birgitta Ohlsson, och en av författarna till artikeln på SvD Brännpunkt i dag om bakgrunden till artikeln.

10896977_10152753574231051_4800156729246008177_n

– Jag har elefanthud efter mina år i socialtjänsten [bland annat i Rosengård], men jag tycker reaktionerna är orimliga. Våra kritiker inser inte att vi står inför, eller snarare mitt i, gigantiska utmaningar på integrationsområdet som Sverige är illa rustat för. Inte minst Folkpartiet förtjänar kritik för det.

Du säger att vi ska ha generöst asylmottagande och att man måste minska volymerna?

– Jag uppmanar parterna i decemberöverenskommelsen att snarast tillsätta en expertkommission som utan skygglappar får bedöma den svenska samhällsmodellens kapacitet för att ta emot människor som flyr till vårt land. Vi måste ha en debatt som bygger på fakta och inte floskler.

– Det största hotet mot morgondagens flyktingmottagande är att dagens havererar. Om Sverige vill att andra länder ska ta emot fler flyktingar får vi inte bli ett avskräckande exempel. Om vårt mottagandesystem börjar krackelera på allvar – tror du att vi har en bättre chans att övertyga?

Är du inte oliberal nu, som dina kritiker säger?

– Frågan för liberaler är hur stora avgrunder mellan barns uppväxtvillkor vi kan tillåta i Sverige. Vi har en Socialtjänstlag som ska följas. Det misslyckas vi med redan i dag. Socialtjänsten går på knäna. Jag tänker på åttaåriga Yara som misshandlades till döds trots att anmälan gjorts.

– Ett samhälle med stora klassklyftor är också ett farligare samhälle. Forskare på Försvarshögskolan har påvisat att segregationen i utanförskapsområden göder våldsbejakande radikalisering. Sverige har den största per capita-exporten av IS-krigare i EU efter Belgien. Bara Göteborg har fler IS-krigare än hela USA till antal.

– Den information jag fick när jag jobbade hos demokratiministern – både genom utredningar och från Säpo – skrämmer mig. Folk inser inte vilket hot den våldsbejakande islamismen utgör i Sverige i dag.

Våldsbejakande islamism låg på Birgitta Ohlssons bord i den förra regeringen – hur mycket gjorde ni när du jobbade hos henne?

– Birgitta har ett gediget engagemang mot extremism. Men vi fick kämpa i en sån motvind. Det var framförallt Moderaterna som satte sig på tvären, utan att ha egna förslag på åtgärder. Efter Breiviks vidriga dåd i Norge fick jag i uppgift att skriva en debattartikel för Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och Birgitta Ohlsson, som Sveriges åtgärder mot våldsbejakande extremism. Jag skrev att Sverige måste ha en förebyggande handlingsplan, som bland annat Storbritannien har, men det ville inte Moderaterna gå med på. Först efter rejäla bråk blev det en handlingsplan och vi fick loss 62 miljoner. Birgitta är en fighter!

Hur använde ni pengarna?

– Vi gav bland annat Försvarshögskolan och Magnus Ranstorp i uppdrag att göra en komparativ studie av hur radikalisering har bekämpats i andra länder och vad som har fungerat. Rapporten föreslog en nationell samordnare och ändrad terrorlagstiftning.

– Det var jag som fick ta kontakt med Moderaterna för att föreslå utredning av lagstiftningen. Jo de hade sett om ISIS på teve, menverkar inte betrakta det riktigt som en svensk angelägenhet. Nationell samordnare var Moderaterna också motståndare till. Men när de inte kunde presentera egna åtgärder gick de tillslut med på vårt.

Vad tror du om framtiden?

– Om vi tar emot 400 000 asylsökande de närmaste fem åren, som prognosen ser ut, och systemet kollapsar och allt fler börjar rösta på SD – vad har vi då för flyktingmottagande om tio år? Vilken solidaritet kommer Sverige att visa då? Sverige måste ha en modell som säkrar att vi kan ha ett flyktingmottagande i framtiden.


Lämna en kommentar


20 kommentarer

 1. Erik Eriksson says: 5 april, 2015 kl. 12:26

  Redan 1993 när vi hade 3 invandrarförorter med allvarlig kriminalitet som aldrig Sverige upplevt skulle vi ha dragit i bromsen direkt!
  Idag över 200!! Och 55 områden där polisen och myndigheter ej har kontroll! Räddningstjänst, brandkår våra hjältar i samhället blir angripna med stenkastning, brandbomber, våld och fruktansvärda tillmälen i dessa områden. Svenska folket har aldrig, aldrig, givit sitt medgivande till att skapa postkoloniala förorter i Sverige som de f.d. kolonialmakterna har! Detta var icke meningen med asylpolitiken där ett antal regimkritiker skulle få asyl enligt Genevekonventionen och ej en masskolonisation av landet! Detta är värre en Marios Rojas analys och rapport för några år sedan. Denna duktiga invandrarakademiker förlöjligade man och fick dessutom hot mot sig och sin familj. Han fick fly till Spanien och Folkpartiet lämnade honom i sticket. Han spådde också Sd framgång och att de kommer ätt bli jättestora om inget görs. Man behöver göra precis som Danmark, Dra i bromsen, utvisa alla kriminella. Dra in medborgarskap vid grov kriminalitet för icke födda medborgare. Temporära uppehållstillstånd som dras in när de kan återvända hem. Bara följa Genevekonventionen strikt som Finland. Flyktingars uppehälle ska försörjas via biståndet så länge asylstatus gäller och icke via våra allmänna försäkringar vilket är grov stöld och förskinring av medborgarnas pengar. Många, många i bekantskapskretsen pratar om att de vill inte betala skatt längre. De vill ha som i USA där det endast är ca. 7% löneskatt/arbetsgivaravgift sedan går allt ner i egen ficka. Nu är det bråttom….vad gör ALLIANSEN!? Ska Sd bli största parti som i Danmark!!

  Svara
 2. Lars Åhlin says: 12 mars, 2015 kl. 22:05

  Marres (nedan) upprördhet över att politiker så ofta tycks bry sig om framtoning, så sällan om innehåll, är fullkomligt förståelig. Däremot kan jag tycka att det ör orättvist att angripa just Jenny Sonesson.

  Jag var själv folkparti-medlem fram rill för någon månad sedan. Stöder helt Sonessons, Strandbergs m fl synpunkter, men är chockerad över synpunkterna i motartikeln. Denna, och partiets parodiskt dåliga integrationspolitiska initiativ, fick mig att helt tappa tron på partiets existensberättigande.

  Svara
 3. Marre says: 12 mars, 2015 kl. 18:34

  Det är väl i o f s bra att problemen tas upp, men det är typiskt att kriminaliteten i de s k utanförskapsområdena bara ses som ett allvarligt problem när våldsverkarna nu reser till IS/Syrien och härjar. När de gör samma saker här i Sverige är det tyst.

  Samma sak med judarnas flykt från Malmö, då är det plötsligt ett problem och man kan peka på orsakerna och skyldiga. Men att tiotusentals svenskar redan flytt Malmö av precis samma skäl har däremot inte setts som ett problem annat än i termer av att skattekraften i Malmö minskar och att svenskarna sviker sitt tilldelade integrationsuppdrag.

  Och i samma anda ser inte Sonesson 400 000 invandrare på fem år som skall inhysas och försörjas som ett problem för svenskarna och något som riskerar att knäcka hela samhället/välfärden, utan hennes farhågor rör bara migrationssystemet och den fortsatta framtida invandringen.

  Svara
  • Britten says: 5 juni, 2015 kl. 15:25

   Samma sak? Det gör de väl inte! För inte har de väl börjat såga av huvuden på människor med moraknivar här? Inte har de väl börjat knuffa påstått homosexuella ut för hustak här? Inte har de väl börjar bränna icke-muslimer levande i burar här? Nä, nu får du vakna upp för de hemskheter jihadresernärerna/ISIS-islamisterna ägnar sig åt när de är där nere.

   Men det är klart, gör vi inget på hemmaplan lär vi snart se ett dåd av den kalibern här!

   Svara
 4. B says: 10 mars, 2015 kl. 09:54

  Det är fruktansvärt oansvarigt hur invandringspolitiken har skötts hittills. Jag är rädd att Sverige kommer att bli ett land med stora sociala och etniska motsättningar. Vad är det för samhällsbygge vi ska lämna efter oss åt våra barn? Det värsta är att vi inte kan göra något. Politiker och media har ju tillsammans bestämt sig för att rasiststämpla alla som inte är för fri invandring utan krav på att ens styrka vem man är eller vad man har för skäl att vara här. Riktig flykting med asylskäl eller terrorist, det spelar ingen roll, det är lika synd om alla som kommer hit. Ett enormt svek är det! Jag tror att folk i allmänhet förstår mer än politiker, det är ju de som befinner sig i verkligheten och ser konsekvenserna av den förda politiken, men vad ska vi rösta på?

  Svara
  • Anonym i Kostym says: 27 mars, 2015 kl. 19:30

   ”Jag är rädd att”

   Det blir exakt de motsättningar du vill ha.

   Svara
 5. Rebecka Hildegard says: 3 mars, 2015 kl. 12:07

  Hej
  Tyvärr kära politiker har migrationspolitiken redan havererat. Ni tar kanske inte del av dagspressen där det i all sin tydlighet visas att i vårt samhälle har de svagaste i många fall blivit måltavlor och våldet talar, med bombattentat, skjutningar, knivskärningar, stening, våldtäkter och rån av sköra åldringar. Ett våld som numer blivit vardagsmat i dagens Sverige.

  Medborgarna i det Sverige som tidigare erbjöds ett tryggt och fint samhälle, både för dem som tog emot och stod för kostnaderna och för dem som kommer hit för skydd, kunde känna respekt och stolthet över ett värdigt och rättssäkert samhälle för samtliga. Vart tog det samhället vägen? Norge och Danmark har fortfarande goda samhällen kvar pga politikerna har tagit sitt uppdrag på allvar med att värna den egna nationen och dess befolkning och givetvis hjälpa andra nödlidande, men har valt ett sätt som inte äventyrar den egna befolkningens liv och hälsa och som främjar ett gott samhälle för samtliga.

  Personalen på de samhällsinstanser som bär upp vårt samhälle som vård, skola, socialtjänst m fl överutnyttjas numer på ett respektlöst sätt.

  Medborgare vågar på flera platser i landet vågar inte vistas utomhus ensamma, jmf Brås rapportering. Att resa ensam med allmänna färdmedel kvällstid, som borde vara en självklarhet, måste för min och andras del omprioriteras till andra möjliga alternativ för att våga ta sig till och från jobbet.

  Det vore fint om även ni politiker började tala om konsekvenserna av den misslyckade migrationspolitiken som vi andra ser. Ni blir inte trovärdiga när ni inte erkänner de problem, förlåt utmaningar, som medborgarna ser men ni väljer att bortse ifrån och endast beskriver hur många fler som ska tas emot på i många fall undermåliga villkor.

  Svara
 6. Ratatosk_SE says: 19 februari, 2015 kl. 05:24

  Tänk att Folkpartiet, trots Bengt Westerberg och Ullenhag, har så jordnära och självtänkande personer i sitt parti. Synd bara att det är andra som sätter agendan än dessa som skrev debattartiklarna.

  Svara
 7. Lars says: 8 februari, 2015 kl. 11:16

  Sverige ÄR redan ett avskräckande exempel!
  Varför tror ni Danmark, Norge och Finland INTE gör/har gjort samma politiska val som vi gjort?

  Svara
 8. Carl says: 7 februari, 2015 kl. 20:02

  Min tes att Svenskar är underbegåvade Står sig..

  Svara
 9. Marie says: 5 februari, 2015 kl. 19:14

  Att jag röstade på högern i 2 val känns idag som en flopp, högern känns som…..ett stort frågetecken. Blir SD det enda parti som går att rösta på 2018 så må så bli. Förövrigt är jag otroligt orolig för det ökande antal överfall-våldtäkter som sker, i bl.a Gbg skenar det. Flera vänner som råkat riktigt illa ut, alltid män /gäng fr Afrika el Arabvärlden.
  Bra artikel ovan….men den lär ju inte dyka upp i TV debatter. Att IS har fler krigare i Gbg än i USA ….vad säger man…? White flight ?! Tror att Svedala är förlorat redan, förlorat i mening att samhällsutvecklingen stannar av då alla resurser samt debatter handlar om invandring, integration, islamofobi. Det suger!

  Svara
 10. Ett trasigt jävla asylsystemgothbarbie.se | fria tankar för fria människor says: 5 februari, 2015 kl. 16:19

  […] Vakna liberaler! […]

  Svara
 11. Återta Centern till sin ursprungliga vision! | Börje Peratt utforskare says: 5 februari, 2015 kl. 15:11

  […] gärna ”Sverige får inte bli ett avskräckande exempel”, Paula Neudings artikel som diskuterar två debattartiklar från folkpartister om volymerna i […]

  Svara
 12. Conlon says: 5 februari, 2015 kl. 10:33

  ”..bli ett avskräckande exempel”

  Kan man bli något man redan är?

  Svara
 13. staffan anderstig says: 4 februari, 2015 kl. 23:16

  Min tro är att om tio år är svensk ekonomi så ansträngd att pensioner och bidrag inte lockar många hit,snarare att det blir repris på Amerika utvandringen för de som kan och har råd.

  Svara
 14. Thorsten Schütte says: 4 februari, 2015 kl. 18:40

  Jag har egen erfarenhet av den tillfälliga uppehållstillståndets limbo:
  http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen

  Svara
 15. Sten says: 4 februari, 2015 kl. 17:09

  Hur har Sverige kunnat bli Europas sjuke man? Har Reinfeldts förvillelser helt utplånat tankeförmågan hos de som bestämmer?

  Svara
 16. Ulf G Johansson says: 4 februari, 2015 kl. 17:01

  varför tror så många att Sverige är undantages land, det lagomlandet nummer ett där många invånare snällt och lydigt kryper upp i Moder Sveas famn! Varmt inlindade i röda närhetsfiltar! Förlåtande är vi mot regering och dagspress, det känns så skönt att de talar om vad jag säga och tycka! Vi ska vara korrekta politiskt och själsligt!
  Inte kommer vi i håg alla de soldater som dött för FN och försvar! Inte kommer vi i håg de politiker som blev mördade! Inte tycker vi att det var så märkvärdigt med självmorsbombaren som klantade till det för sig själv! Inte bugar vi för de många hjältar Sverige haft! Tyska ambassaden, Jugoslaviska ambassaden! Norrmalmstorgsdramat, en världsnyhet på sin tid!
  Sverige är en del i världen och inte moder Sveas famn! Glöm inte det!

  Svara
 17. Benny says: 4 februari, 2015 kl. 16:37

  Ja, nu sitter vi onekligen med djupgående och allvarliga samhällsproblem upp till halsen. Det mest beklämmande är dock att det bland makthavarna, trots sakens tydlighet, fortfarande finns en jäkla massa strutsar som vägrar befatta sig med den bistra verkligheten. Skygglappar och beröringsångest löser inga problem. Tvärtom eldar man på utvecklingen.

  Svara
  • Bo Adolfsson says: 4 februari, 2015 kl. 19:13

   Detta är Reinfeldts och Borgs plan att det svenska samhället skall haverera. Våpet och utredningsministern Ask har spelat med i detta spel. Vad uträttade moderaterna mot brottsligheten under åtta år som ansvariga?
   Vilket fruktansvärt svek mot alla brottsoffer!
   Vilket svek mot Sverige!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Svara