Ivar Arpi - 7 augusti, 2014

Etnisk och religiös rensning i medieskugga

Medan världen riktar blicken mot Gaza sker en etnisk och religiös rensning på Nineveslätten i Irak. I dag på morgonen nåddes jag av nyheten, via kontakter i A Demand For Action, att Islamiska Staten (IS), tidigare ISIS, nu har tagit över staden Bartella, en stad som varit assyrisk och kristen sedan urminnes tider. Efter att IS intog Mosul flydde många kristna hit. IS tog över Bahzani som haft en blandad befolkning av jezidier, assyrier och muslimer. IS tog Bashiqa. För en månad sedan var det en fristad för kristna som flydde Mosul. De sökte skydd i de gamla kyrkorna. Nu tvingas de fly igen. Inte alla hinner undan.

Enligt en person med släktingar där, som talat med A Demand for Action, är städerna nu tömda och ödelagda. Städerna som tömts är utöver de redan nämnda Qaraqosh, Karamlis, Tel Kepe, Batnaya, Telsqof och Alqosh. Bara det senaste dygnet har 200 000 assyrier flytt Nineveslätten, enligt Aina (Assyrian International News Agency). De flyr till de kurdiska städerna i norr, som just nu kämpar med den med den stora flyktingströmmen.

Det är inte bara assyrier och kristna som drabbas av IS härjningar. I ett klipp från häromdagen talar en uppriven jezidisk kvinna i det irakiska parlamentet. Hon berättar om jezidierna som tvingats fly upp på berget Sinjar undan IS. Där finns nu minst 40 000 män, kvinnor och barn. De riskerar att dö av uttorkning om de stannar. Om de försöker fly riskerar de att slaktas av jihadisterna. Minst 500 jezidier, varav åtminstone 40 barn, har dödats bara den senaste veckan.

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Fotograf Allan Kakony. (6/8)

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Fotograf Allan Kakony. (6/8)

De enda som just nu försöker försvara flyende kristna, muslimer och jezidier är peshmerga-militären, som är den kurdiska regionens armé i norra Irak. Men nyheterna är svåra att bedöma. Just nu, enligt den kurdiska nyhetskanalen Rudaw, går peshmerga på offensiven mot IS. Vissa säger att de går framåt, andra säger att de förlorar mark. Vad som står utom alla tvivel är att de behöver hjälp. De behöver utrustning, ammunition och vapen. Men USA och omvärlden är oroliga att man genom att stärka peshmerga ytterligare kommer att destabilisera Irak, och därmed regionen. Varken Turkiet eller Iran vill se en självständig kurdisk stat i norra Irak. Samtidigt dör jezidierna på Sinjar och assyrierna flyr sitt urhem.

Vid sidlinjerna står Turkiet som har en av världens starkaste militärer. Vi är vana att lägga ansvaret på västmakter när barbari tillåts breda ut sig. Men vilket ansvar har regionens starkaste militärmakt, och dessutom NATO-medlem, som dessutom befinner sig ett par stenkast från den pågående utrensningen? Vilket ansvar har Iran som även de har en stark militär? Båda länderna verkar i nuläget mer angelägna om sina egna nationella intressen än att hjälpa förföljda minoriteter i Irak.

Islamiska staten raserar även muslimska helgedomar och shiitiska moskéer. Enligt den salafistiska tro de har är nämligen vördnad inför heliga män och profeter detsamma som avgudadyrkan. De ser inte heller shiamuslimer som riktiga muslimer. Det är alltså inte bara assyrier, kristna och jezidier som utsätts, utan även andra muslimer.

I den här texten använder jag mer osäkra källor än jag har för vana att göra. Jag har dock inget val. Informationen från regionen är knapphändig. Det finns knappt en enda journalist på plats för att rapportera om det som sker. Tusentals journalister är just nu på plats i Gaza för att rapportera om kriget där. Det är givetvis bra. Men hur kan en pågående utrensning av ett stort område tillåtas vara i medieskugga? Visst, det är troligen för farligt för journalister att vara precis på plats, till skillnad från i Gaza. Men fler kunde vara på relativt närbelägna platser, som Erbil, och prata med flyktingarna från Nineveslätten. Det borde stora nyhetskanaler och tidningar klara av.

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Fotograf Allan Kakony. (6/8)

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Fotograf Allan Kakony. (6/8)

Att detta tillåts pågå nästan orapporterat är inte bara tragiskt – det är skamligt. Vi kan inte säga att vi inte visste. För tio år sedan varnade journalisten Nuri Kino för att en utrensning av assyrier och andra minoriteter var på gång på Nineveslätten (Expressen 11/11 2004). Det som då skedde relativt lågintensivt når nu sin slutfas. Vi kan inte säga att vi inte visste. Den 2 augusti demonstrerade människor över hela Sverige och världen. A Demand for Action skickade redan en måndag innan det dag till en mängd regeringar och politiker. I synnerhet på svenska ledarsidor har det skrivits om det som håller på att ske. I Göteborgs-Posten har Abraham Staifo skrivit om det. DN:s ledarsida har skrivit om det. På SvD:s ledarsida skrev jag nyligen om det. Men på nyhetsplats finns det nästan uteslutande plats för Gaza.

Jag gjorde en mediesökning i Sveriges sex största tidningar (DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten) för att se vilka grupper de skrivit mest de senaste tio åren – från 2004 till i dag. Kopter nämndes 371 gånger, kaldéer 197, assyrier 646, syrianer 468, mandéer 62, shabak 15, bahaiter 69, jezidier 42, turkmener 205, druser 320 och araméer 3 gånger.

Som jämförelse skrevs det enbart år 2004 mer om palestinier (2952 gånger) än om de andra grupperna tillsammans under tio år (2395 gånger).

22043 gånger omskrevs palestinier mellan 2004 till i dag. Det är givetvis inget fel med engagemanget för palestinier, i synnerhet inte nu. Men förföljelsen av kristna, ickemuslimer och muslimer som inte jihadisterna gillar hamnar i medieskugga. Det gör att politiker och andra makthavare lättare kan ignorera frågan.


Lämna en kommentar


16 kommentarer

 1. Mabe says: 13 augusti, 2014 kl. 23:43

  Det här är det utan motstycke vidrigaste som publicerats på Facebook. ISIS lägger ut massmord på sin wall.
  Det är till och med värre än under Bosnienkonflikten.
  Bilderna är vedervärdiga, men världen måste ingripa mot detta vanvett.
  OBS! Jag vill varna dig innan du klickar på länken.
  – våldet är helt ocensurerat
  https://t.co/mqMPDKA4zV

  Svara
 2. irene johansson says: 9 augusti, 2014 kl. 09:25

  Fruktansvärt skrämmannde med det som händer samt medias ”ickebevakning”. Såg dock på nyheterna att USA planerar eller har börjat med insatser mot IS. Fler borde följa efter!

  Svara
 3. Fred says: 8 augusti, 2014 kl. 13:25

  FN måste göra allt för att få ett slut på dessa barbariska brott mot okyldiga människor innan det är försent!

  Svara
 4. Cecilia purits says: 8 augusti, 2014 kl. 12:35

  Jag har under de senaste två veckorna förgäves försökt påpeka på FB att vi måste uppmärksamma IS framfart. De dödar långt fler människor just nu än Israelerna i Gaza. Tyvärr har intresset varit svagt, vilket på någotvis visar på att det går mode i vissa konflikter.

  Svara
 5. Parvin says: 8 augusti, 2014 kl. 11:50

  Absourd . Folkmord av ISIS m hjälp av vissa länder som är mot kurder och andra minoriteter.
  Vem säljer vapen till dem ? Varför värden är tystlåten? Sevensk Media är tyst . Vad Sverige har gjort mot det? Agera dog bara 70 barn i Shengaloch 2000 svrättades kvinnor kidnappas o säljes.
  Stopp hjälp.

  Svara
 6. Håkan says: 8 augusti, 2014 kl. 08:40

  Varför kallar du dem jihadisterna ?

  När de är bokstavstroende islamister?

  Svara
  • Wake up says: 8 augusti, 2014 kl. 23:54

   Håkan. Dom är inte islamister. Dom säger sig att vara det, men dom är så långt ifrån bokstavstroende som du kallar, man kan vara.

   Du borde läsa mer om vilka IS är och vilka som har format dom och vilka har tränat upp deras armé. Det är en djupare relation med andra makter än bara massa barbariska fundamentalistiska troende.

   Dessutom så är deras beteende och utföranden så långt ifrån Islams religion man kan komma. Hur kan man vara religös, vare sig muslim, kristen eller jude när man utrotar andra människor i samma tro? och dessutom förstöra deras heliga platser som kyrkor och moskéer? …då är man inte troende alls. Eller det är ju mer likt djävuls dyrkare än något annat. Religion står för fred, inte krig.

   Svara
 7. Mediekritik | Löjesguiden says: 8 augusti, 2014 kl. 00:46

  […] LA Times skriver om Homs Gatestone Institute beskriver händelser på Sinai-halvön Här en artikel om etniska grupper och hur många gånger dessa har omnämnts i svensk media […]

  Svara
 8. woj says: 8 augusti, 2014 kl. 00:20

  Uppgifterna om ovannämnda kristna städer och orter är 100% sanna. Jag kommer ursprugligen från Ankawa som är en kristen ort nära staden Erbil och min hemort har nu tagit emot nästan alla kristna som flydde sina orter i Nineveh. Nu är Mosul och alla kristna orter i Nineveh uttömda av sina kristna invånare. Bilderna ovan visar dessa kristna flyktingar som ligger på gräsmattan till vår S:t Josef ´s kyrka.

  Svara
 9. Moon says: 7 augusti, 2014 kl. 21:04

  vill du veta vad som händer i irak gå in i tex min sida eller vilken kristen irakier som helst så ser du vad som händer du kan även gå in i de kristna irakiernas hemsidor på facebook och se o även andra sidor med bilder och video men du behöver nån kristen som kan arbiska som är inte rädd för att översätta som kan översätta till dig från arabiska vissa inlägg är på engelska men de är få
  vi behöver även göra en aklut insamling och skicka mat och vatten och sånt som behövs för de som idag bor ute på gatan snart är vintern där och i norra irak kan det bli väldigt kallt och även snö på bergs områderna vilket de här människorna är inte utrustade för och behöver akut hjälp
  lycka till
  MVH Moon

  Svara
 10. Björn says: 7 augusti, 2014 kl. 17:37

  Jag tycker att det definitivt råder medieskugga. Speciellt i Centralafrikanska republiken i Afrika.
  Jag förvånas över flera saker, men att avståndsfaktorn är hög i nyhetsvärderingen råder det inga tvivel om.

  Svara
 11. Rwanda 1994, Srebrenica 1994 – Låt oss slippa skriva norra Irak 2014! | Bengts Blogg says: 7 augusti, 2014 kl. 15:17

  […] städer i norra Irak, och alla kristna samt andra minoritetsgrupper är på flykt. Det är en etnisk och religiös rensning som pågår i […]

  Svara
 12. Fred says: 7 augusti, 2014 kl. 14:46

  Omvärldens tystnad mot detta barbariska brott mot kristna är mycket skrämmande! Är det verkligen så västvärlden vill ha det, slakt av okyldiga människor? Vi måste göra allt för att stoppa det som händer! De som begår dessa brott är som vilda djur!
  Gäller inte mänskliga rättigheter även de kristna i mellanöstern?

  Svara
 13. Staffan Anderstig says: 7 augusti, 2014 kl. 14:24

  För min del är engagemanget för palestinier likamed engagemang för Islam,dvs sunniislams utbredning på bekostnad av shiter kristna judar alla folkgrupper du nämner i Irak.Politiker och makthavare i Sverige vill tydligen ha kaos och elände av samma sort inom en mansålder i Sverige.

  Svara
  • Mr Magoo says: 7 augusti, 2014 kl. 15:23

   Jag är rädd att du har rätt….

   Svara
  • Lousi Yeranossian says: 8 augusti, 2014 kl. 09:50

   Dina ord är GULD VÄRDA

   Svara