Mattias Svensson - 11 oktober, 2011

Birgitta Ohlsson välkomnar EU:s ballongförbud

Ska vi alltså förbjuda ballonger? Den frågan ställer jag retoriskt på sidan 95 i min bok Glädjedödarna. Jag konstaterar att i en tillräckligt stor befolkning kommer tragiska dödsolyckor alltid att ske med de oskyldigaste leksaker. Så även ballonger (omkring 4 amerikanska barn dör varje år av ballonger).

Jag borde förstås veta bättre än att ställa sådana retoriska frågor. I ett nytt leksaksdirektiv från i somras är nämligen EU:s svar: Ja. Ballongtillverkare är numera tvingade att upplysa föräldrar om att se till att inget barn under 8 år blåser upp en ballong oövervakad, och likaså varna för att inte omedelbart slänga spruckna ballonger. En partytuta som rullas ut när man blåser i den ska enligt EU:s nya direktiv inte hanteras av någon under 14 år. Magneter till fiskdammar förbjuds.

Så blev barnkalaset en livsfara.

Nu är det förvisso upp till omdömesgilla föräldrar att strunta i EUs rigida direktiv och låta barnen leka och ha roligt. Men i och med lagstiftningen kommer alla leksaker att bli dyrare när industrin måste kategorisera dem och sätta fåniga varningstexter.

Tycker du att den här typen av direktiv går löjligt långt? Det tycker inte Sveriges ansvariga minister, Birgitta Ohlsson.

Som konsumentminister välkomnar jag … EU:s nya tuffa leksaksdirektiv som i dag träder i kraft. Vi måste ställa högre krav på leksakers säkerhet.

skrev Ohlsson i en debattartikel i somras när direktivet trädde i kraft. Vi företräds alltså av en minister som är så uppblåst att hon vill ha varningstext på ballonger för att de inte ska kunna hanteras av något barn under åtta år. Går det att reklamera den här regeringen?


Lämna en kommentar


13 kommentarer

 1. Folkpartiet förvånar snart ingen | Mikael Persson says: 14 oktober, 2011 kl. 14:34

  […] under 8år att blåsa ballong utan vuxens närvaro. Detta enligt ett EU-direktiv som folkpartisten Birgitta Olsson hyllade så sent som i somras. Snacka om att inte lita på att folk själva kan ta ansvar för sina barn. / […]

  Svara
 2. Mats says: 12 oktober, 2011 kl. 17:49

  Ok jag förstår, men det är alltså inte ett förbud det handlar om. Då är det ju ett ganska bedrägligt argument som du drar i början av artikeln.

  Om sanningen ska fram så lutar jag åt din sida i sakfrågan, men tycker inte att artikeln var bra skriven. Hoppas du uppskattar, och förstår, min ärliga åsikt.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 12 oktober, 2011 kl. 17:55

   Medger att rubriken är lite kvällstidningsmässig.

   Svara
 3. Mats says: 12 oktober, 2011 kl. 17:36

  Jag fattar inte, vad är problemet?
  Det är ju bara en varningstext, det är ju inte ett förbud, eller?

  Vad gör dig upprörd?
  Ser du ett mönster? Är du rädd för att leksaker ska förbjudas helt och hållet?
  Eller har jag missförstått något…
  Berätta gärna hur du tänker!

  Svara
  • Mattias Svensson says: 12 oktober, 2011 kl. 17:41

   Du får gärna läsa i texten annars. Krav på varningstext, kontroller och kategorisering skapar kostnader som belasta alla barnfamiljer helt i onödan.

   Svara
 4. Kalle says: 12 oktober, 2011 kl. 12:42

  Detta är en tidningsanka. Det gäller endast varningstexter och har inget med förbud att göra. Ta helst bort den här smörjan!

  Svara
  • Mattias Svensson says: 12 oktober, 2011 kl. 12:48

   Jag tar gärna bort EU:s konsumentlag. Texten redogör som du ser för vad förslaget går ut på. Bland annat förbud mot att sälja ballonger utan varningstext.

   Svara
 5. Lennart Regebro says: 12 oktober, 2011 kl. 10:46

  Inte helt oväntat förstod Birgitta Ohlsson att det är dumt när EU styr över folks liv när det drabbade henne, men insikten sträckte sig inte till att det hela kunde gälla andra människor också.

  Birgitta vet bättre än alla andra hur man skall leva sitt liv. Typisk dumpolitiker, precis som nästa alla andra politiker. Det är så hopplöst.

  Svara
 6. När EU detaljreglerar ditt barnkalas | Fröjdhpunktse says: 11 oktober, 2011 kl. 13:36

  […] för att öka tryggheten för unionens invånare, applåderas lagen givetvis av ”liberaler” som Birgitta Ohlsson, som skriver: Som konsumentminister välkomnar jag … EU:s nya tuffa leksaksdirektiv som i dag […]

  Svara
 7. Henrik Hall says: 11 oktober, 2011 kl. 10:01

  Du röstade ju inte ens på den här regeringen Mattias!

  Svara
  • Mattias Svensson says: 11 oktober, 2011 kl. 10:05

   Gissa varför…

   Svara
 8. Kontroll från vaggan till graven? | Liberaldemokraterna says: 11 oktober, 2011 kl. 09:44

  […] Folkpartiets Birgitta Olsson, välkomnade det nya leksaksdirektivet när det klubbades igenom i somras. ”Som […]

  Svara
 9. Henrik Bejke says: 11 oktober, 2011 kl. 09:24

  Vad annat kan man vänta sig från politiker som inte vet vad liberalism är?

  Svara