Johan Ingerö - 20 oktober, 2010

Att veta sin plats

Niklas Nordström, tidigare ordförande i SSU, skriver i Göteborgs-Posten att hans parti har en del att lära av hur Moderaterna hanterade sin kris för åtta år sedan. Det mesta är tämligen självklart, och helt i linje med vad Nordström har sagt i flera år. Men avslutningen är så lysande att den förtjänar att citeras rakt av:

”Men det finns också riksdagskandidater som gjorde bra kampanjer. Sven-Erik Bucht, Socialdemokrat från Norrbotten, slår alla med hästlängder. Han får ensam 17 674 kryss, det motsvarar 37 procent av det antalet kryss, 47 903, som alla Socialdemokratiska 17 gruppledare i riksdagen (exklusive Mona Sahlin) samlar tillsammans. Eller fem gånger så många som de tunga S-politikerna Morgan Johansson, Veronica Palm och Anders Ygeman.

Bucht fick ingen tung roll i riksdagen, ingen ordinarie plats i ett utskott. Det skulle bryta mot principen. Ja jag vet inte jag, men nog borde väl det löna sig att vara populär bland väljarna. Kan inte det bli en ny princip?”

Socialdemokraterna behandlar därmed sina egna efter samma princip som de vill behandla sina undersåtar. Rättvisa är att ingen får dra ifrån, visa vägen eller klara sig själv. Rättvisa är att alla står i samma kö, väntandes på nådegåvor från en överhet som formligen marinerats i självgodhet.

Så när Bucht – tidigare kommunalråd i Haparanda som förmådde Ingvar Kamprad att bygga ett IKEA där, och följaktligen är ohyggligt populär – har suttit lika länge i riksdagen som Veronica Palm kanske han kan beviljas samma tunga roll som hon.

Om Socialdemokraterna tänker fortsätta på det här spåret kan de nog glömma nästa val också.

UPPDATERING:

Apropå eftervalssnacket så meddelar i dag ett antal s-bloggare från det kapitalt misslyckade Martin Gelin-projektet Netroots att de nu går vidare på egen hand och drar igång en egen kriskommission. S-bloggar: the gift that keeps on giving…

RÄTTELSE:

Alliansfritt uppmärksammar på Twitter mig på ett sakfel. Martin Gelin var inte ansvarig för eller inblandad i Netroots. Jag beklagar felet.


Lämna en kommentar


11 kommentarer

  1. mediebrus says: 24 oktober, 2010 kl. 22:43

    De nya socialdemokraterna
    http://mediebrus.wordpress.com/2010/10/18/de-nya-socialdemokraterna-del-2/

    Svara
  2. Erik Laakso | På Uppstuds » Hvornaar lemper sej en kriskommissione? Hvergang! says: 22 oktober, 2010 kl. 08:48

    […] jag är av uppfattningen att det bloggnätverket dragit åt fel håll sedan lång tid är inte obekant för de flesta som läser mig regelbundet. Därför skulle en […]

    Svara
  3. Boris says: 20 oktober, 2010 kl. 14:17

    Sossekastet har sina egna regler. Politik före person, karta framför verklighet, PKism före realpolitik, genusperspektiv före indviden………..

    Svara
  4. Rulle says: 20 oktober, 2010 kl. 13:59

    Socialdemokratin kanske har det motigt just nu, men sanna mina ord, deras återkomst är nära förestående. In the long run are we all dead sa Keynes, men glömde att nämna att innan vi dör måste alla medborgare kuvas under socialistiska härskare. Faktum är att inte någon medborgare, någonsin i modern tid, levt i ett verkligt liberalt samhälle utan i stater med mer eller mindre socialistiska inslag. Det är den mänskliga naturen verkar det som och sossarna kommer i framtiden att fortsätta att leva gott av den anledningen.

    Svara
  5. Nu utmanar (s)medlemmar Mona Sahlin | Henry Rouhivuori says: 20 oktober, 2010 kl. 12:27

    […] 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna Netroots, SAP, valfail. […]

    Svara
  6. jens says: 20 oktober, 2010 kl. 12:08

    Det verkar som alla valanalyser missar det perspektiv att folket röstade bort (en trött) Person 2006, vilket medförde att Reinfeldt kom in. M.a.o. det var inte Alliansens budskap som lockade folket 2006. När Sahlin tog över efter Person, fortsatte det trötta och trista budskapet och Alliansen fick således förnyat mandat 2010.

    När Sahlin om 1-2 år byts ut mot t.ex. Bodström eller Wallström och fräschar upp sitt budskap, så är det finito för Alliansen 2014 (eller tidigare via nyval) som ju kört fast i sin ”sosse light” stil.

    PS. Om det till äventyrs låter som jag tycker detta vore en välkommen utveckling, så är det helt missuppfattat. Det stora problemet, så som jag ser det, är ju att Reinfeldt raderat hela borgerligheten. Är man en borgerlig röstare (t.ex. gillar Bohmans ideer från 70-talet), så finns det inget parti att rösta på längre!

    Svara
  7. Streif says: 20 oktober, 2010 kl. 11:06

    Klockren avslutning av Nordström! Ibland lyser det igenom vad folk egentligen tycker om sina partier. Jag samtalade med ett flertal rutinerade S-valarbetare i början av valrörelsen om samarbetet med MP och hur det skulle påverka bl.a. energipolitiken. Det tog aldrig mer än 5-10 minuter att lirka ur dem att de egentligen inte hade någon aning om hur det skulle fungera i praktiken eller något förtroende för sina ”samarbetspartners”. Det var på något vis då det nådde fram till mig att S inte skulle återhämta sig när inte ens de som frivilligt stod ute på gator och torg dagarna i ända för partiet trodde på politiken. Och mycket riktigt…

    Och förresten, det är ungefär lika långt mellan Kiruna och Happaranda som mellan Stockholm och Jönköping, för att ge lite perspektiv på det. 😉

    Svara
  8. Johan Ingerö says: 20 oktober, 2010 kl. 10:10

    Tack för påpekandet. Har ändrat.

    Svara
  9. Martin Kurz says: 20 oktober, 2010 kl. 10:05

    En lite rättelse. Sven-Erik Bucht är från Haparanda. Där ligger också IKEA.

    Svara
  10. Daniel says: 20 oktober, 2010 kl. 10:03

    Kommunalråd i Haparanda, inte Kiruna. Därtill blev han väl utsedd till årets svensk av Fokus för några år sedan, om jag inte minns helt galet.

    Svara
  11. Svensk patriot says: 20 oktober, 2010 kl. 09:49

    Pinsamt, övermåttan pinsamt !

    Svara