Paulina Neuding - 27 juli, 2010

Är prostituerade värda att lyssna på?

Justitiekansler Anna Skarhed har granskat effekterna av sexköpslagen i en utredning som, precis som andra har påpekat tidigare, är påfallande tunn. Jag skrev om den på Svenska Dagbladets ledarsida i går:

Bilden av den prostituerade kvinnan som mindre människa hålls fortfarande levande, även om föraktet allt oftare motiveras med feministiska argument, och formuleras som en fråga om omsorg om hennes eget bästa. Det är en syn som också präglar den utredning av den svenska sexköpslagen som presenterades av justitiekansler Anna Skarhed i början av månaden. Efter elva år har lagens effekter granskats för första gången, men studien är tunn, trots sina knappa 300 sidor. Man refererar till andra studier som bygger på uppgifter från sexarbetarna själva, men Skarhed har bara frågat sju sexarbetare och sju före detta sexarbetare om hur lagen har påverkat dem. Iövrigt kommer uppgifterna från organisationer och myndigheter som kommer i kontakt med prostituerade i sitt arbete.

JK ser det som sitt uppdrag att utreda en lag som tillkommit för att skydda människor som säljer sex, skriver hon. Ändå tar hon lätt på sexarbetarnas kritik. ”Det är tydligt, och framstår som logiskt, att (…) de som alltjämt utnyttjas i prostitutionen är kritiska mot förbudet”, konstaterar Skarhed på sidan 126 och listar de negativa konsekvenser av sexköpsförbudet som framhållits av de prostituerade.

Är detta ett problem enligt regeringens utredare? Tvärtom. De negativa effekterna av lagen som sexarbetarna beskriver måste ”närmast betraktas som positiva sett utifrån perspektivet att syftet med lagen är att bekämpa prostitutionen” (s 127).

Jag funderar f ö allt mer på argumentet att prostituerade ofta har varit med om övergrepp och således säljer sex för att de gått sönder och försöker skada sig själva. Måste det vara så? Kan det vara så att kvinnor som varit med om övergrepp kan leva ut sexuellt åt alla håll utan att det är frågan om ett självskadebeteende som de måste skyddas från? Sanna Rayman från SvD:s ledarsida tyckte som jag, att frågan är värd att ställa, och håller i detta nu på att söka svar till kommande Neo.


Lämna en kommentar


7 kommentarer

 1. Vem bryr sig om de prostituerade? : Motbilder says: 5 augusti, 2010 kl. 09:00

  […] bryr sig om de prostituerade undrar stolpskottet till högerspöke, Paula Neuding. Ja, det skulle t.ex kunna vara Nätverket PRIS – Prostituerades Rätt/Revansch i […]

  Svara
 2. Camilla says: 3 augusti, 2010 kl. 10:00

  Ja, visst är det konstigt att tillfälliga sexuella relationer är helt okej, men så fort pengar kommer in i bilden så blir någon utnyttjad.
  Bara för att man inte själv kan tänka sig att sälja (eller köpa) sex så är det inte självklart att ingen annan vill göra det. Rekommenderar varmt Petra Östergrens ”Porr, horor och feminister”, där flera sexsäljare kommer till tals.

  Svara
 3. Jacques Pot says: 29 juli, 2010 kl. 07:54

  Tack för att ni försöker medverka till en sansad och i verkligheten grundad debatt. Detta är så fruktansvärt svårt att diskutera objektivt. Så fort man ens ifrågasätter etablerade ”sanningar” som att alla prostituerade är skadat gods och att alla som köper sex är empatistörda monster (som Niklas79 så utmärkt uttrycker det) så är det som att dra sprinten ur en handgranat. Nästan alla man försöker diskutera prostitution med tycker att man är avskyvärd bara för att man försöker resonera sig fram till sanningen, vilket borde ligga i hela samhällets och inte minst de prostituerades intresse.

  Svara
 4. olof den andre says: 28 juli, 2010 kl. 06:39

  debatten om prostitution idag påminner inte så lite om den debatt som fördes på 50-talet om homosexualitet under Keijneaffären tillexemepel. Idag verkar det vara att sälja tillgången till sin kropps intimare delar som är det värsta val en kvinna kan göra, alla andra val är fullt legitima o ch något att vara stolt över, ett resultat av samhällets framåtskridande utveckling på en rad vägar men att se möjligheten av en kvinnas positiva inställning till prostitution oavsett skäl och bakgrund verkar vara en komplett omöjlighet.

  Svara
 5. Niklas79 says: 27 juli, 2010 kl. 20:49

  Det fina är ju att Skarhed i klartext säger ”…syftet med lagen är att bekämpa prostitutionen.” Det är alltså inte sexköpet utan prostitutionen som ska bekämpas, i och med detta är det dom prostituerade som är måltavlan.

  Jag ser fram emot din ”djupdykning” kring självskadeteorin. Det vore även bra om du kunde tittat på vad det är för sorts människor som köper sex. Är det verkligen empatistörda monster?

  Svara
 6. Danni says: 27 juli, 2010 kl. 16:03

  SVD-länken ist kaputt.

  Svara