Mattias Svensson - 21 oktober, 2010

Är jag nöjd då?

Det har kommit en hel del frågor apropå mitt beslut i valrörelsens slutskede att rösta på miljöpartiet. Den vanligaste har såhär efter valet varit: Är du nöjd nu då?

Ja, så här långt måste jag säga att det mesta varit över förväntan. Idag ser jag till exempel att Miljöpartiet som enda parti går emot regeringens medeltida förslag att införa skråväsende för lärare, en reform som minskar urvalet lärare utan att på något sätt höja kvaliteten (det finns nog inte en skola i Sverige utan något exempel på bra men obehöriga lärare, och det är redan idag svårt nog att göra sig av med dåliga, men behöriga, lärare). Och nej, invändningen att det funkar bra för läkare håller inte.

Miljöpartiet har dessutom lyft fram en av sina främsta integritets- och öppenhetsvänner Maria Ferm till justitieutskottet och som talesman i migrationsfrågor. Tror inte att jag någonsin fått så snabb payoff på en röst.

Ni som röstade på den månghövdade regeringen där alla i vanlig ordning snodde åt sig sina särintressen där de vill reglera mest och spendera mest pengar och som nu rivstartar med att införa skråväsende på skolområdet, hur känner ni idag då?


Lämna en kommentar


14 kommentarer

 1. Nils says: 25 oktober, 2010 kl. 14:13

  Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill tydligen reglera utbudet i de butiker som hyr lokaler av SL (Pressbyrån mfl.). Se http://sll.se/Handlingar/Landstingsfullmäktige/2010/10-06-08/i10032.pdf

  Miljöpartiet vill alltså tvinga privata företag att exempelvis ha 25% ekologiska varor i utbudet. När man läser trafiklandstingsrådets svar tycker i alla fall jag att det tydligt framgår vilket parti som står för storebrorsfasonerna i landstinget.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 25 oktober, 2010 kl. 14:21

   Tur jag inte röstade på mp i landstinget då.

   Svara
 2. Dr M says: 25 oktober, 2010 kl. 11:45

  Så Mattias, nu drar arbetet med språkrörsval igång. Det vore intressant med dina kommentarer till det. Nu är det ju för all del en enorm skillnad mellan att ge ett parti en röst i ett val och att vara medlem, och endast de senare kan med någon rimlighet avkrävas en åsikt i fråga om partiinterna personval, men det hindrar inte att din syn på saken vore intressant. Detta särskilt i ljuset av att din röst är ett resultat av en liberal potential i MP. Jag har i stort delat ditt resonemang i den här frågan, men har svårt att komma ifrån att Wetterstrand varit instrumental för MPs liberalare framtoning, och att jag inte är säker på att liberalare krafter får genomslag med en annan ledning — särskilt om denna är mer socialistisk inriktad.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 25 oktober, 2010 kl. 14:27

   Om mp i fortsättningen inte är intresserade av liberala röster tror jag att det också är deras problem, särskilt som de har så stark väljarbas bland kosmopolitiska storstadsbor. Men framför allt är det vanskligt att sia om blivande språkrörs gärning utifrån deras tidigare ideologiska ståndpunkter. Få minns idag att Maud Olofsson var vänstersidans kandidat och en känd moderatätare innan hon blev partiledare. Just med denna bakgrund blev hon tvungen att visa på partiets tydligt borgerliga tillhörighet och kom så småningom att leda en liberal förnyelse av partiet. Så kan det gå.

   Svara
 3. Insidan says: 22 oktober, 2010 kl. 16:23

  Got selection bias? Maria Ferm, denna stjärna bland liberaler, är inte utan kullerbyttor: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-lamnar-tillbaka-femhundringen_5335169.svd – här något om att överstatlighet är enda sättet att rädda klimatet, eller vad det var.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 22 oktober, 2010 kl. 16:31

   Fullt medveten om detta. Jag och Maria Ferm är inte överens i alla frågor, särskilt inte ekonomiska. Därför är jag desto gladare att hon är liberal på de områden där hon fått tyngst politiska poster, integritet och invandring. Det är liksom det som räknas i riksdagsarbetet.

   Svara
 4. jojjo says: 22 oktober, 2010 kl. 08:16

  Jag får nog säga att jag är hyfsat nöjd, så liberal skråpartist jag är. Visserligen var budgeten så trist att man kunde gråta, och visserligen är Fp alldeles för fullt av frisinnade moraltanter, genusfanatiska flumputtar och formalistiska pekpinnar (och Johan Pehrson!), men jag kan trots allt inte riktigt se vilket (riktigt) parti som skulle vara bättre (utom i EU-valet, där får det bli Pp). Du får väl ändå erkänna att det har gjorts en del bra saker, främst av Sabuni, men även av Björklund. Sedan är ju jag dalmas och hade Camilla Lindberg att rösta på (till absolut ingen nytta eftersom Dalarna i huvudsak är befolkat av troglodyter och halvdebila tjocksmockar, men i alla fall) och det avgjorde saken för mig.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 22 oktober, 2010 kl. 08:43

   Fair enough. I Dalarna hade det definitivt blivit Lindberg för min del också.

   Svara
 5. Dr Dengroth says: 21 oktober, 2010 kl. 18:31

  Jag ber om ursäkt för min förmätna ton, men … Det ligger nära till hands att tro att du bara är nöjd om du röstar på partier i opposition. Så länge de borgliga var i opposition röstade du på dem. Nu när de sitter i regeringen röstar du på det parti i oppositionen som är minst tokigt. Jag tvivlar starkt på att du varit lika nöjd med MP om de röd-gröna haft majoritet.

  Svara
  • Mattias Svensson says: 21 oktober, 2010 kl. 18:52

   En god poäng. Jag hade definitivt inte velat ha en rödgrön regering. Deras gemensamma plattform var, som jag skrev när den kom, ett skämt. Men det regeringsalternativet var långt efter när jag bestämde mig, och en god opposition är inte det sämsta.

   Svara
 6. Markus "LAKE" Berglund says: 21 oktober, 2010 kl. 18:10

  Touche!

  Trots att jag är långvarigt aktiv Centerpartist röstade jag pirat och skäms inte för det heller, även om jag gärna sett att PP fått mer stöd…

  Svara
 7. Miljöpartiet liberalerna? « Anders Wallner says: 21 oktober, 2010 kl. 12:31

  […] Idag svarar Mattias på deras fråga ”är du nöjd nu då?” med ett rungande ja: […]

  Svara
 8. Henrik Sundholm says: 21 oktober, 2010 kl. 11:57

  Det känns bra. Men det känns bra för att jag vare sig röstade på environmentalisterna eller blåsossarna. Jag var lite udda och röstade liberalt istället.

  Svara