Johan Ingerö - 22 augusti, 2010

Ja, det var butlern som gjorde det

Jag har fyra konkreta förhoppningar på nästa månads valresultat: För det första vill jag att alliansen får egen majoritet. För det andra vill jag att Socialdemokraterna tappar positionen som största parti. För det tredje vill jag att Sverigedemokraterna hamnar under riksdagsspärren. För det fjärde vill jag att alliansens övertag gentemot de rödgröna blir större än i valet 2006.

Dagens mätning från Sifo visar att samtliga delmål ligger inom räckhåll.

Per Gudmundson skriver om mätningen på svenskans ledarsida:

”Mätningen gjordes mellan den 16 och den 19 augusti, en period som dominerats av två frågor: kommunala butlers i tunnelbanan och återinförd rödgrön fastighetsskatt. Troligen har fastighetsskatten betytt mest. Den är ett spöke som har hemsökt många valstrateger.”

Jag tror också att butlerutspelet har påverkar väljarna, och drivit dem från vänsterblocket. Jag tror däremot att Per har fel när han säger att fastighetsskatten trots allt var viktigare än butlern.

Ett viktigt faktum, som ofta glöms bort, är att valet av ämnen för politiska utspel är lika viktigt som den position man intar i dessa utspel. Naturligtvis är frågan om bostadsbeskattning betydligt viktigare för så gott som alla väljare än frågan om vad Carin Jämtin och Ilija Batljan vill använda det lediga utrymmet i SL-systemet till.

Men att de själva lyfter upp tramsfrågor till huvudnummer, vilket man nog får sägas göra när man skriver på DN Debatt, säger mycket mer än utspelet i sig. Den som fokuserar på könsneutrala toaletter och smutstvätt i tunnelbanan säger rakt ut: ”Jag har inget att komma med. Jag har inget hållbart alternativ i stora och viktiga frågor som vanliga väljare faktiskt bryr sig om.”

Socialdemokratera håller i denna valrörelse på att koka ihjäl sig i sin egen olja. De har skällt i högsta möjliga tonläge om skattesänkningar och ersättningssystem. Men när det blir skarpt läge säger de sig plötsligt acceptera skattesänkningarna, och börjar i stället yra om en massa perifera frågor.

De beter sig som en simhoppare som studsar upp och ner på trampolinen, för att plötsligt klättra ner, lägga sig på handduken och jobba vidare på solbrännan.

Det kan vara värt att notera att alliansens kraftiga ledning främst beror på att kvinnliga väljare bytte sida under den gångna veckan. Även det menar jag talar för min tes.

All tillgänglig valmatematik visar att kvinnor lägger mindre vikt vid makroekonomiska frågor, och mer vid generella välfärdslösningar. Det talar för att det inte var skattedebatten så mycket som vänsterns valhänta välfärdsfamlande som slog igenom. Och samtidigt pekar mycket på att Miljöpartiet peakade för tidigt. De fortsätter sjunka och hamnar nu under åtta procent, bara något över Folkpartiet.

Det bästa som kan hända i denna valrörelse tycks därmed vara att alliansen ligger lågt och låter de rödgröna slå sig trötta.


Lämna en kommentar


11 kommentarer

 1. olle w says: 24 augusti, 2010 kl. 14:23

  Sluta dröm om att SD inte kommer in. De lär bli 3-4 största parti. Om ni kollar de undersökningar som är gjorda efter sifo så fick de 4,4 respektive 6,5 %.

  Vad som är anmärkningavärt med SIFO är att gapet mellan blocken är avgrundsstort. SD få trotts allt 3,7 % även i den undersökningen. Att då Allianesn har egen majoritet är helt otroligt.

  Svara
 2. jojjo says: 24 augusti, 2010 kl. 11:42

  Magnus/
  Jo, jag får nog hålla med om att det skulle kännas lika fel att bidra till en regering med Sahlin i spetsen och Ohly vid bordet som att bidra till att få in SD i riksdagen. Kan f.ö. nämna att jag själv bor i Smedjebacken, en av de ytterst få kommuner i Dalarna som går med plus och detta tack vare våra ovanligt vettiga sossar.

  Svara
 3. Patrik says: 23 augusti, 2010 kl. 17:15

  Hur kan man skriva en sådan lista utan att önska bort de radikalfeministiska kommunisterna? SD är ju åtminstone det enda parti som har anständiga åsikter om Israel och en nästan acceptabel jämställdhetspolitik.

  Svara
 4. Magnus says: 23 augusti, 2010 kl. 13:03

  Lars Berg: Nu har ju Socialdemokraterna ett historiskt samarbete med nationalsocialismen, och en ytterst tveksam inställning till ”renhet”. Jag går med på att det ligger längre tillbaka i tiden, men det är inte alltför lång tid sen det var policy att tvångssterilisera människor som inte passade in. Samtidigt har Socialdemokratin en fullständigt horribel inställning (både historiskt och idag) till förtryck och lidande utanför det här landets gränser. Min poäng är inte att socialdemokratin är värre än sverigedemokraterna. Min poäng är att det inte alls är så självklart att socialdemokratin är att lita på i de frågor där vi saknar förtroende för sverigedemokraterna.

  Jojjo: Å andra sidan satt inte Sahlin i styret den gången, och deras budgetåtstramningspolitik verkar de ha kastat i soptunnan för länge sedan. Min erfarenhet av socialdemokrater på lokal nivå säger mig inte att de skulle vara så mycket till att föredra framför tokstollarna i SD. I Socialdemokratin på lokal nivå har vi rättshaverister, antidemokrater och maktfullkomna smygrasistiska dårar utan baskunskaper i någonting. Jag är iofs ifrån Umeå, och mitt kommunalråd är iofs rätt berömd på just Ingerös blogg för att vara lite speciell.

  Svara
 5. jojjo says: 23 augusti, 2010 kl. 11:35

  Magnus/
  Dessutom skulle jag vilja påstå att sossarna bevisat att de kan styra ett land utan att det blir total katastrof (på 50-talet bedrev de ju i det närmaste laissez-faire-politik). Man kan lita på att de är pragmatiska och kompetenta förvaltare. SD är, å andra sidan, ett renodlat missnöjesparti fyllt med knäppskallar, rättshaverister, misslyckade kommunalpolitiker (läs: småkorkade mutkolvar) och före detta kriminella. Naturligtvis finns alla dessa grupper i, i stort sätt, alla partier, men inte alls i samma utsträckning.

  Svara
 6. Lars Berg says: 23 augusti, 2010 kl. 10:29

  Re Magnus,

  i sak kanske du har rätt men det finns två skillnader. Dels historien där SDs nazi-bakgrund vida överträffar Myrdals folkhemsfascism, dels retoriken där SAP inte accepterar att deras representanter uttrycker sig som vissa av SDs.

  Svara
 7. Lars Berg says: 23 augusti, 2010 kl. 10:27

  Jag önskar att alliansen blir större än socialisterna, men utan egen majoritet och med priatpartiet som vågmästare, så att de kan driva tillbaks det liberala blocket till liberalismen.

  Svara
 8. Magnus says: 22 augusti, 2010 kl. 22:13

  Johan, skulle du kunna förklara för mig vad som gör Sverigedemokraterna till ett sämre alternativ än Socialdemokraterna? Båda lider av riktigt unken människosyn, folkhemsromantik och paternalism. Även om Sahlin företräder den internationalistiska delen av partiet, så hittar du samma främlingsfientlighet i stora delar av partiet och i LO (även om den där motiveras arbetsmarknadspolitiskt). Sverigedemokraterna lider inte heller av kulturrelativism och flum om kring sociala konstruktioner, och de har inte en lika sjuk och direkt förtryckande utrikespolitik (hej, rödgröna! hej, ett Sverige som propagerar för genocid i Afghanistan och krig på Koreahalvön!).

  I mina ögon verkar Sverigedemokraterna vara lite grann som Socialdemokraterna, fast lite sämre på vissa punkter, och lite bättre på andra. Jag har ännu inte stött på någon som kan förklara den fundamentala skillnaden som gör det ena partiet tolerabelt, och det andra inte.

  Svara
 9. Sergels Torg, lögner och affischer « No size fits all says: 22 augusti, 2010 kl. 21:41

  […] Sifo visar att alla dessa saker nu ligger inom det möjligas gräns och Johan tror att det var butlern som gjorde det: Naturligtvis är frågan om bostadsbeskattning betydligt viktigare för så gott som alla väljare […]

  Svara
 10. Visionären says: 22 augusti, 2010 kl. 12:00

  PS. Kommer aldrig glömma din beskrivning angående Göran Greiders klädstil.

  Helt enkelt obetalbar.

  Garvar än idag.

  🙂

  V

  Svara
 11. Visionären says: 22 augusti, 2010 kl. 11:57

  ”De beter sig som en simhoppare som studsar upp och ner på trampolinen, för att plötsligt klättra ner, lägga sig på handduken och jobba vidare på solbrännan.”

  :-))))))))))))))

  Du är en mästare på formuleringarnas sköna konst. Du borde skriva en bok. En betraktelse över politiken från din position, med många formuleringar som ovanstående.

  Du gjorde min dag och det tackar jag allra ödmjukast för.

  😉

  V

  Svara