Mattias Svensson - 16 februari, 2012
”Det är en gammal brittisk tradition. När man är för gammal för att göra det, engagerar man sig för att hindra andra.” Satirserien
The new statesman drev framgångsrikt med paternalismens logik i avsnittet
Sex is wrong.
Komiken har sin motsvarighet i verkligheten, vilket Göran Skytte illustrerade på
SvDs ledarsida för några år sedan. Eftersom han tröttnat på sexuell frigjordhet (men ändå känner sig tvungen att räkna upp sina erfarenheter på området) borde inte medierna skriva om sexfester.
Med samma logik och argumentation tar sig
socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson an frågan om när krogarna ska stänga. Eftersom Hermansson numera tröttnat på att dricka sig berusad ska ingen annan få göra det heller, åtminstone inte efter klockan tre. Det är en illustration av självupptagenheten maskerad till samhällsengagemang. Självklart med hänvisning till att spriten också ställer till socialt elände. Som om den inte gjorde det också när Hermansson tyckte det var kul att vara ute och rumla.
Och för att riktigt visa sitt förakt för människors rätt att bestämma själva över när de vill vara ute och hur de vill roa sig kommer Hermanssons slutkläm: ”Det är trots allt ingen mänsklig rättighet att dricka brännvin.” Tänk för att det är
precis vad det är. Dryckesval, precis som festkvällar och sexlivet, ingår i den där personliga sfären där varje människa borde få bestämma över sitt eget liv, utan att tvinga sina vanor på andra. Anledningen till att den rättigheten behöver värnas är att så många är så snara att tycka att andra borde kunna avstå från nöjen de själva inte unnar sig.
Eller som redan Socialdemokraternas grundare August Palm konstaterade: "Med demokratisk lagstiftning mena vi icke lagstiftning om vad folk skola äta och dricka.”
P.S. Alla sossar är inte glädjedödare.
Göran Johansson och
SSU vill bevara femöppet och ett levande Göteborg. D.S.