En solskenshistoria
Nyheten alla längtar efter i november. Det är nyttigt att sola. Några minuter i veckan i solariet för att underhålla solbrännan ger ett D-vitamintillskott som överväger riskerna för hudcancer. Med fler nordbor som går från att inte sola alls till att sola lite kan många liv räddas genom ökad motståndskraft mot de flesta cancerformer. Det menar Johan Moan, norsk cancerforskare och professor, som idag var inbjuden av solarieindustrin för att tala om sin studie av solariesolande mot bakgrund av sin kunskap om D-vitamin och solstrålning.
Många föreställningar ställdes på huvudet. Bland annat ifrågasatte Moen det flitiga användandet av solskyddskräm, som tenderar att hindra kroppen från att ta till sig D-vitamin via UVB-strålning, men inte skyddar lika bra mot den UVA-strålning som är kopplad till hudcancerformen malignt melanom. Likaså avfärdades rådet att inte sola mellan kl 10-14, det är tvärtom då man får som mest D-vitamin av solen, medan den skadliga UVA-strålningen är mer konstant över dagen.
Det handlar som i så många sammanhang om måtta och begränsade doser. Man ska definitivt undvika att bli röd eller ligga och pressa i solen. Men myndigheternas råd om när och hur man ska sola, liksom deras rekommendation att undvika allt solariesolande, är alltså felaktiga och stundtals direkt kontraproduktiva, enligt detta sätt att se på saken. Att stirra sig blind på den mindre risken för hudcancer hindrar folk från att njuta av sol och solljus även på sätt som bara gör dem gott, utöver att skapa stränga och svårföljda regler för en mindre bransch entreprenörer.
Det känns som vi har hört den här historien förut. Den militant absolutistiska myndigheten mot det sunda förnuftet, de små entreprenörerna och folk som i allt väsentligt förmår njuta i rimliga doser. Ska vi hoppas att det här till slut blir en solskenshistoria.