Recension:

Tre böcker för perfekta mig

Vald på en tiondels sekund, Projekt perfekt, När perfekt inte duger

av Linda Skugge

Linda Skugge recension Malin lindelöw Vald på en tiondels sekund  Ann Frisén, Kristina Holmqvist Gattario, Carolina Lunde Projekt perfekt   Martin M Antony, Richard P Swinson När perfekt inte duger Neo nr 6 2014

Här har vi tre skräddarsydda böcker för mig som är ”perfekt” och gått på magkänsla i hela mitt liv. Jag som är naturligt smal och har en mycket anal ”perfekt” personlighet (genetiskt) har alltid undrat vad det är folk strävar så förbannat efter. 

Studierna Projekt perfekt tar upp vittnar alla om samma sak. Människor vill bli smalare för att de tror att de skulle bli mer populära och nöjdare då. Smala människor anses vara mer framgångsrika och lyckliga. Men jag som är det levande beviset, med ett bmi som jag inte tänker uppge här, kan intyga er om att inget kan vara mer fel. Mitt liv skulle bli så mycket lättare om jag hade ett par trivselkilon runt magen. Jag skulle få fler uppdrag och bli mer omtyckt. Jag är så smal att jag ofta skyler kroppen för att inte störa folk. Linda Skugge recension Malin lindelöw Vald på en tiondels sekund  Ann Frisén, Kristina Holmqvist Gattario, Carolina Lunde Projekt perfekt   Martin M Antony, Richard P Swinson När perfekt inte duger Neo nr 6 2014 citat

Vilka i er närhet gör bäst karriär? Den magerlagda, torra, lite tråkiga, pedantiska, perfekta, nyktra kvinnan som håller tider och deadlines eller den socialt kompetenta, lite mulliga, härliga, roliga, sköna bruden som alla vill hänga med? Att hon inte kan leverera verkar inte spela någon roll.

Det jag lärde mig i skolan och hemifrån var: hel och ren och ett gott arbete är det som gäller. Jag är en perfekt frilansskribent/konsult för jag kan inte slappa, göra ett halvdant jobb, slira lite. Men ändå ser jag gång på gång hur det är de andra som får de bästa uppdragen och högre arvodena. Eftersom det är helt andra saker som räknas än perfekt. Så varför trånas det så efter att vara smal och perfekt?

Enligt Antony/Swinson (När perfekt inte duger) söker folk hjälp för att de tror att andra inte kommer att tycka om dem om de inte är perfekta. När det är exakt tvärtom. Folk avskyr perfekta människor. Det enda sättet att som ”perfekt” bli omtyckt är att spela lite klantigare, lite fumligare, stå och gömma sig ett kvarter bort i tio minuter och sedan fejka att man missade bussen och blev sen, och oja sig över att man måste skriva hela natten för att bli klar med en text fastän man i själva verket blev klar med den för en vecka sedan.

Enligt Antony/Swinson har perfektionister svårt att fatta snabba beslut och kan inte lämna ifrån sig saker (t ex rapporter/texter/uppsatser mm) eftersom de aldrig blir nöjda. I så fall är jag ”bara” perfekt, men ingen perfektionist eftersom jag kan delegera, lämna ifrån mig saker och ta snabba beslut, det vill säga gå på magkänslan.

Och då kommer vi in på Malin Lindelöws bok om magkänsla. Efter att Lindelöw skriver i inledningen att hon hållit över tusen utbildningar (tusen?) och varit i kåkstäder hundratals gånger (hundratals?) har jag svårt att ta något hon skriver på allvar.

Hon jobbar med rekrytering och boken känns som ett enda långt brandtal för att man ska anlita henne.

Men det känns som att hon inte förstått själva essensen av magkänsla. För mig funkar det så här: eftersom livet bara är lagen om alltings jävlighet så spelar besluten inte så stor roll. För hur mycket man än tänkt igenom dem, hur mycket man än anlitat Malin Lindelöw för tusentals kronor (pengar som hon kan åka hundra gånger till kåkstäder för) så rivs ändå allt upp för att det kommer ett nytt ägg in i organisationen eller för att någon blev sjuk eller bytte jobb. Det vill säga, inget är beständigt – om en timme kan du bli överkörd av en buss. Det spelar ingen roll att du lade ner hundra (eller tusen) timmar på att skriva en kravspec inför ditt hästköp, Malin, för sedan visar det sig att den blir sjuk eller råkar ut för en olycka eller så blir du sjuk eller råkar ut för en olycka eller så blir en närstående sjuk eller så måste ni flytta eller förlorar era jobb och har inte råd att ha hästen kvar.

Dessutom så innebär snabba beslut inte, som Lindelöw verkar utgå från, endast luststyrda bimbobeslut. Jag är inte luststyrd, jag är lika präktig som Lindelöw. Jag är hon som ställer de astråkiga frågorna och som inte tar en kaka/ett glas vin till. Jag är bara snabb, jag tar mina beslut utan excel-arket först. Och blir inte rånad på ett onödigt konsultarvode.

Linda Skugge recension Malin lindelöw Vald på en tiondels sekund  Ann Frisén, Kristina Holmqvist Gattario, Carolina Lunde Projekt perfekt   Martin M Antony, Richard P Swinson När perfekt inte duger Neo nr 6 2014 bild

Publiceringsdatum: 2015-01-27
Artikeln publicerad i Neo #6 – 2014

Lämna en kommentar