Recension: Percy Barnevik

Ledarskap 200 råd

Linda Skugge recenserar Percy Barnevik Ledarskap 200 råd Sanoma Utbildning

Både Sheryl Sandberg och Percy Barnevik kallar sig för extrema karriärister. Lika nedstämd som jag blir av Sheryl Sandbergs klämkäcka råd om att det måste vara okej för kvinnor att ”välja” karriären blir jag upprymd och munter av Percy Barneviks beska droppar.

Det var länge sen jag kände mig så bekräftad som när jag läste Percy Barneviks bok Ledarskap 200 råd. För en lätt manisk entreprenör som jag så är råden som ljuv musik. Eller vad sägs om: ”Var orimlig genom att sätta höga mål för dig själv och andra.” Och: ”Arbeta överallt och alltid.”

Dessutom älskar jag hur han totalsågar Handelshögskolestudenterna med ”Det lite dystra budskapet till handelshögskolestudenter är att ’på den här skolan lär du dig bara fem procent av det som skapar framgång i företagen’”. Percy Barnevik menar att ett bra genomförande är 90 procent av framgången, strategin bara 10 procent. Dessutom är fem av de tio procenten magkänsla och fem analys.

Vid tre tillfällen har jag provat att anlita studenter från Handels och varje gång fick jag lust att på allvar strypa dem. De var fullständigt odugliga och odrägliga eftersom de överskattade sin egen förträfflighet å det grövsta. Handelselever kan ingenting och är alldeles för pimpinetta för att kavla upp ärmarna och hugga i.

Trots att Percy Barnevik i hela sitt liv drivit enorma globala företag tänker han som en snabbfotad entreprenör: ”Lägg inte ner för mycket tid på att mejsla ut strategier i detalj. De blir snart inaktuella i alla fall. Rör dig i ungefär rätt riktning och korrigera sedan kursen efterhand.”

Inte visste jag att Percy Barnevik var så fantastisk. Han spottar ur sig oneliners som bildar ett litet pärlband av sanningar:

”Ta de negativa besluten snabbt. Gör ’ungefär rätt’, men gör det snabbt.”

”Gör vad fan som helst, bara du gör någonting.”

”Framtiden tillhör inte de största företagen, utan de snabbaste.”

”Säg farväl till långtidsplaneringen!”

Om tillgänglighet säger han att han inte förstår dem som säger att de är på resa och inte går att nå, för vaddå, just på resa är man ju verkligen tillgänglig! I vänthallar, på tåg, flyg, hotellrum och ”kontoret är där du befinner dig”. Samma sak gäller möten, vaddå ”han sitter i möte”. Percy lät sekreteraren störa honom till och med på toa. Dessutom lärde han sig att sova stående, som en häst!

Jag älskar även hans tips på besparingar, de anställda ska skriva på båda sidor av pappren och dricka kranvatten i stället för flaskvatten.

I rådet som heter Repetition skriver han: ”först ska medarbetaren höra, sedan förstå, därefter tro på budskapet och sedan agera” och detta kräver ”ett stort antal upprepningar”. Jag brukar kalla det ”retard mode”.

Jag känner ett stort släktskap med Percy. Jag är uppenbarligen inte udda eller konstig, utan jag är bara som Percy Barnevik.

Artikeln publicerad i Neo #3 – 2013

Lämna en kommentar